İskenderun Devlet hastanesi bahçesinde basın açıklaması yapan Hatay Tabip Odası Kurultay Üyesi doğan Dalgıç hekime yapılan şiddeti kınarken basın açıklamasını da kurultay üyesi Doğan Dalgıç yaptı. Dalgıç;“ Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'a Yapılan Saldırıyı Kınıyoruz” dedi.
17 Temmuz günü Şanlıurfa' da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil sevisinde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisim vurularak darp edilldiğini ifade etti.Meslektaşlarının halen yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini ve hayati tehlikesinin olduğunu söyleyen Doğan Dalgıç,şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler ile kamuoyunu bilgilendirmek için yöneticileri sorumluluk almaya davet ettiğini söyledi.
Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarının güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdiklerini vurgulayan Doğan Dalgıç yaptığı basın açıklamasında ;
“Bütün bu çabalarımıza rağmen, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Agdelen'in öldürülmeleri ve nice şiddet olayları ile yetkililerin sağlıkta yeterli ve caydırıcı adımlar atmadığını üzülerek görüyoruz. Geline aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet Vakası yaşanmaktadır. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissetmedikleri yerler haline gelmiştir. Bu durum sürdürülebilir değildir.
Elbette sağlıkta şiddetin toplumsal etkenleri vardır ve bunlar giderilmedikçe sağlık kuruluşlarını tam olarak güvenli ve huzurlu yerler haline getirmek olanaklı değildir. Kuşkusuz her yıl nüfusumuzdan fazla sayıda acil servis başvurusu olmasının gelinen tabloda katkısı büyüktür.
Bu nedenle, Türk Tabipleri Birliği’nin defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha hatırlatıyor, bu talebimizden geri adım atmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz”
Sağlık Hizmetini Engelleme cezaları ise;
Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı, sağlık hizmeti sunumu esnasında veya verilen sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile Cezalandırılır.
Bu fiiller sonucu sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise yukarıdaki fıkraya göre belirlenenc eza yarı oranında arttırılır.