Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü bu yıl da buruk bir şekilde kutladıklarını söyledi.
Hamurcu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yağtığı açıklamasında yaptığı açıklamada, bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişmişliği hayvanlara verdikleri değere göre ölçüldüğünü belirtti. Hamurcu açıklamasının devamında: 'Bir ülkede hayvan haklarının durumu o ülkede insan haklarının da durumunu gösteren ölçütlerden biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda hayvan hakları insanların kişisel ve sosyal haklarıyla da yakından alakalıdır. Bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişmişliği hayvanlara verdikleri değere göre ölçülmektedir. Bir ulusun veya insani gelişim kriterlerinden biri olan hayvan hakları konusu her yıl 4 Ekim tüm dünyada Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanmaktadır.
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü bu yıl da buruk bir şekilde kutlanıyor. Zira sivil toplum örgütleri, hayvanseverler ve özveriyle çalışan veteriner hekimlerin tüm çabalarına karşın dünyamızın ayrılmaz parçaları olan hayvanların hakları ve refahına ilişkin sorunlar giderek büyüyor. Dahası çoğunlukla gözden kaçırdığımız halk sağlığı sorunları da gittikçe artıyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşam alanları daralan sokak hayvanlarına yönelen şiddet ve kötü muamele örneklerine her geçen gün yenileri eklenirken onları korumak yolunda mevzuat anlamında ne yazık ki halen net bir adım atılamadı. Her seçim öncesi gündeme gelen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hala meclisten geçmeyi bekliyor. Diğer yandan, toplum baskısıyla hayvana şiddet vakalarına verilen sembolik cezalar kamu vicdanını tatmin etmiyor. Üzerinde neredeyse tüm siyasi partilerin görüş birliğine vardığı taslağın, geçen 15 yıla rağmen neden bir türlü çıkarılmadığını merak ediyor, yetkililerin samimiyetini sorguluyoruz.
Hayvan refahı ve sağlığına ilişkin uygulamalar ve özellikle hayvan hak ihlallerinin cezai yaptırımları yasayla net bir şekilde çizilmedikçe 4 Ekim kutlamaları ve mesajları ancak “Dostlar alışverişte görsün.” etkinlikleri olacaktır. Çeşitli STK’lerin bugün için düzenlediği birçok farkındalık etkinliğine, az sayıda hayvanseverin ise yıl boyu mücadelesine rağmen ertesi günü her şey eskisi gibi devam etmektedir.
Bu olumsuz tabloya rağmen, başta yerel yönetimlerde çalışan meslektaşlarımız olmak üzere tüm veteriner hekimler büyük bir özveri göstermekte, zorlu çalışma şartlarına aldırmadan hayvan dostlarımıza yardım etmeye çalışmaktadır. Yine de eğitimden mevzuata tüm kurumların daha gerçekçi ve sonuç alıcı çalışmalar yapması, bu canlıların da dünyamızın parçası olduğu gerçeğinin bilincinin herkese aşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu coğrafyada hayvan hakları konusunda tarihten gelen hoşgörü ve merhamet geleneğine karşın hayvanlara uygulanan şiddet, acı, ızdırap haberlerini duymaya devam edeceğiz.
Bu açıdan bakarak her yıl kutlanan bu haftanın hayvan ve insan hakları açısından kazanımların arttığı, hak mağduriyetlerinin daha da azaldığı, bu nedenle daha şevkle kutlanacak haftalar olması arzu edilir. Ancak özellikle bu 4 Ekim’in ülkemizde hayvan hakları konusunda olumsuzlukların yaşandığı bir döneme rast gelmesinin üzüntüsünü yaşamaktayız.
Bu nedenle de “Hayvan Koruma” Veteriner Hekimliğin önemli konularından biri olma yolunda hızla ilerlemekte ve bir veteriner hekimliğin uygulama alanlarından biri olarak yerini almaktadır Dolayısıyla ülkemizde hayvan hakları ihlallerine en fazla üzülen, bunların giderilmesi için en fazla sorumluluk taşıyan Veteriner Hekimlik mesleği mensuplarıdır. Biz Veteriner Hekimler hayvanların sağlığı kadar onların yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi konusunda da etkin ve yetkin olduğumuzun bilincindeyiz.
“4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ve Hayvan Hakları Haftası”nı, biz Veteriner Hekimler buruk ve üzgün olarak yaşıyoruz. Hayvanların sağlığı kadar onların refahı ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi konusunda da sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Veteriner Hekimler olarak “Hayvan Koruma ve Hayvan Hakları” kavramının gerçek anlamında sağlanması için her türlü çabayı göstereceğiz.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55