HAYVANLARI KORUYAMIYORUZ

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü bu yıl da buruk bir şekilde kutladıklarını söyledi.

Hatay 5.10.2019 17:39:29 0
HAYVANLARI KORUYAMIYORUZ

Hamurcu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yağtığı açıklamasında yaptığı açıklamada, bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişmişliği hayvanlara verdikleri değere göre ölçüldüğünü belirtti. Hamurcu açıklamasının devamında: 'Bir ülkede hayvan haklarının durumu o ülkede insan haklarının da durumunu gösteren ölçütlerden biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda hayvan hakları insanların kişisel ve sosyal haklarıyla da yakından alakalıdır. Bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişmişliği hayvanlara verdikleri değere göre ölçülmektedir. Bir ulusun veya insani gelişim kriterlerinden biri olan hayvan hakları konusu her yıl 4 Ekim tüm dünyada Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanmaktadır.
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü bu yıl da buruk bir şekilde kutlanıyor. Zira sivil toplum örgütleri, hayvanseverler ve özveriyle çalışan veteriner hekimlerin tüm çabalarına karşın dünyamızın ayrılmaz parçaları olan hayvanların hakları ve refahına ilişkin sorunlar giderek büyüyor. Dahası çoğunlukla gözden kaçırdığımız halk sağlığı sorunları da gittikçe artıyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşam alanları daralan sokak hayvanlarına yönelen şiddet ve kötü muamele örneklerine her geçen gün yenileri eklenirken onları korumak yolunda mevzuat anlamında ne yazık ki halen net bir adım atılamadı. Her seçim öncesi gündeme gelen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hala meclisten geçmeyi bekliyor. Diğer yandan, toplum baskısıyla hayvana şiddet vakalarına verilen sembolik cezalar kamu vicdanını tatmin etmiyor. Üzerinde neredeyse tüm siyasi partilerin görüş birliğine vardığı taslağın, geçen 15 yıla rağmen neden bir türlü çıkarılmadığını merak ediyor, yetkililerin samimiyetini sorguluyoruz.
Hayvan refahı ve sağlığına ilişkin uygulamalar ve özellikle hayvan hak ihlallerinin cezai yaptırımları yasayla net bir şekilde çizilmedikçe 4 Ekim kutlamaları ve mesajları ancak “Dostlar alışverişte görsün.” etkinlikleri olacaktır. Çeşitli STK’lerin bugün için düzenlediği birçok farkındalık etkinliğine, az sayıda hayvanseverin ise yıl boyu mücadelesine rağmen ertesi günü her şey eskisi gibi devam etmektedir.
Bu olumsuz tabloya rağmen, başta yerel yönetimlerde çalışan meslektaşlarımız olmak üzere tüm veteriner hekimler büyük bir özveri göstermekte, zorlu çalışma şartlarına aldırmadan hayvan dostlarımıza yardım etmeye çalışmaktadır. Yine de eğitimden mevzuata tüm kurumların daha gerçekçi ve sonuç alıcı çalışmalar yapması, bu canlıların da dünyamızın parçası olduğu gerçeğinin bilincinin herkese aşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu coğrafyada hayvan hakları konusunda tarihten gelen hoşgörü ve merhamet geleneğine karşın hayvanlara uygulanan şiddet, acı, ızdırap haberlerini duymaya devam edeceğiz.
Bu açıdan bakarak her yıl kutlanan bu haftanın hayvan ve insan hakları açısından kazanımların arttığı, hak mağduriyetlerinin daha da azaldığı, bu nedenle daha şevkle kutlanacak haftalar olması arzu edilir. Ancak özellikle bu 4 Ekim’in ülkemizde hayvan hakları konusunda olumsuzlukların yaşandığı bir döneme rast gelmesinin üzüntüsünü yaşamaktayız.
Bu nedenle de “Hayvan Koruma” Veteriner Hekimliğin önemli konularından biri olma yolunda hızla ilerlemekte ve bir veteriner hekimliğin uygulama alanlarından biri olarak yerini almaktadır Dolayısıyla ülkemizde hayvan hakları ihlallerine en fazla üzülen, bunların giderilmesi için en fazla sorumluluk taşıyan Veteriner Hekimlik mesleği mensuplarıdır. Biz Veteriner Hekimler hayvanların sağlığı kadar onların yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi konusunda da etkin ve yetkin olduğumuzun bilincindeyiz.
“4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ve Hayvan Hakları Haftası”nı, biz Veteriner Hekimler buruk ve üzgün olarak yaşıyoruz. Hayvanların sağlığı kadar onların refahı ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi konusunda da sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Veteriner Hekimler olarak “Hayvan Koruma ve Hayvan Hakları” kavramının gerçek anlamında sağlanması için her türlü çabayı göstereceğiz.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

Depremin 3. Yılında Dayanışma :Cemil Tugay Erzin’de Temaslarda Bulundu

YIKIMIN ŞEHRİNDE HÜZÜNLÜ YÜRÜYÜŞ: HATAY KAYIPLARINI UNUTMADI

BABA-OĞUL TARTIŞMASI CİNAYETLE SONUÇLANDI: HATAY’I SARSAN OLAY

ÖZGÜR ÖZEL HATAY’DAN DUYURDU: “İMAMOĞLU BURAYA CUMHURBAŞKANI OLARAK GELECEK”

HATAY İSKENDERUN VE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU

YAĞIŞIN ARDINDAN GELEN GÖÇÜK: PAYAS’TA ALTYAPI ALARMI

  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12