Tarih: 16.01.2020 15:21

HATAY’IN HAVASINDA KİRLİLİK YOKMUŞ

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara’nın sosyal medyadan paylaştığı paylaşıma göre Hatay da faaliyet gösteren ve sürekli emisyon izleme sistemi kurmakla yükümlü 6 firmanın olduğu ve bu firmalarla ilgili denetimlerin sürekli yapıldığı belirtildi. Her insanın sağlığının ve doğanın korunmasının zorunlu olduğu gerçeğinden yola çıktığımızda sanayi ve enerji üretim tesislerinin, ısınma, aydınlatma, ulaşım ve insan faaliyetleri sonucunda atmosfere yayılan toz,gaz,is,ve diğer kirleticilerin emisyonlarını kontrol altına almak,insanı ve çevresini hava alıcı ortamlardaki kirlenmelerden korumak ÇŞB’nın Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü yönetmeliği ile usul ve esasları ile belirlenmiştir.
CİMER’in İÇKD’ye Yanıtı
Başkan Kara’nın paylaştığı CİMER yanıtı şöyle:
İlgili CİMER Başvurusuna istinaden yapılan incelemede;

1- Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde, ilimizde 6 Adet tesis sürekli emisyon izlem sistemi kurmakla yükümlüdür.
2- İlgi tebliğ kapsamında 6 tesiste de sistem kurulumu gerçekleşmiştir.
3- Bu tesislerde veri toplama ve KGS2 prosedürü uygulanmaktadır
4- İl Müdürlüğümüzce 2017-2019 yıllarında hava kirliliğine ilişkin 201 denetim yapılmıştır.
5- Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri kurulu bu tesislerde, izin verilen sınır değerleri aşma yaşanmamıştır. Bakanlık tarafından da ölçüm sistemi takibi yapılmaktadır. Aşma gerçekleştiği takdirde idari yaptırım uygulanacaktır.
6- Karayılan Mahallesindeki hava kalitesi ölçüm istasyonu, Payas Organize Sanayi Bölgesine 4Km. , İskenderun Organize Sanayi Bölgesine 7Km. mesafededir.
7- Bu istasyonda SO2, PM10, NO2, CO, NO, O3, NOx kirleticileri ölçülmektedir.
8- İstasyon verileri Ulusal Sınır Değerlerine uygun seyir göstermektedir.
9-NO2, SO2, CO2, O3, PM10, NOx ve NO kirleticileri ölçüm sonuçları, halka açık bir şekilde “havaizleme.gov.tr” ve “labaratuvar.cevre.gov.tr” adreslerinden yayınlanmaktadır.
İÇKD’nin CİMER’e Sorusu
İÇKD nin başvurusunda şu sorular yer almaktaydı:
Bölgemizde yoğun ve artan düzeyde hava kirliliği kamu sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşması nedeniyle; ÇŞB Hatay İl Müdürlüğü tarafından; Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kont. Yönt, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği ve bu tebliğe bağlı yayınlanan Genelge kapsamında Hatay İli İskenderun ve Payas İlçelerinde ve özellikle OSB’lerde yer alan, Termik Santraller, Demir Çelik Fabrikaları, Gübre Fabrikaları ve diğer sanayi tesislerinin;
1-Kaç adet olduğu,
2-Yönetmeliklerde belirlenen limit değerlerine uygun şekilde SEÖS kurulup kurulmadığı,
3-Veri toplama ve depolamada KGS2 (İkinci Seviye Kalite Güvence Sistemi) prsedürü mevcut mudur?
4-2017-2018-2019 yılı içerisinde hava kirliliği konusunda ÇŞB’ı İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından kaç adet denetim yapıldığı,
5-SEÖS ‘ni kurmayan veya kurulmakla birlikte sınır değer aşımı olan tesisler hakkında İdari işlem yapılıp yapılmadığı ,müeyyide uygulanıp uygulanmadığı,
6-İskenderun ve Payas OSB’de en yakın Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun kaç metre mesafede bulunduğu,
7-Hangi kirletici maddelerinin ölçüm ve denetime tabi olduğu,
8-Ulusal Sınır değer ve DSÖ ‘nün sınır değerlerine uyulup uyulmadığı,
9-NO2,SO2,CO2,O3,PM10 gibi kirleticilerin ölçüm sonuçlarının hangi değer aralıklarında seyir gösterdiğinin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında tarafımıza yazılı olarak bildirilmesini, Saygılarımızla arz ve talep ederiz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —