Tarih: 11.03.2020 21:49

HATAY‘IN DEPREMSELLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Sempozyuma, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adnan Özkaya, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ali Pınar, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Yasin Fahjan, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Kızılkan, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Cemil Tileylioğlu,  oda temsilcileri,  dernekler, akademisyen ve vatandaş katılım gösterdi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Kızılkan, deprem öncesinde ve deprem sırasında nelerin yapılıp yapılmayacağı hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’ın deprem açısından riskli bir bölgede yer aldığını belirterek geçmiş yıllarda yaşanılan yıkımlardan dolayı bölgedeki yönetmeliklere uymayan binaların iyileştirilmesi veya yıkılması gerektiğini belirtti.

Hatay’ın deprem bölgesinde olduğunu ve bu konuda önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, “Hatay  birinci derecede deprem kuşağı içerisinde yer almaktadır. Daha önce yıkıcı depremlerin yaşandığı bu bölgede üç ana fay hattı mevcuttur. Ve bu fay hatlardan birinin oynaması halinde ilimizde ciddi hasarlar yaratacağı bir gerçektir. Bu gerçekleri kabul ederek ciddi önlemler almamız gerekiyor. Yerleşim yerlerinde fay hatlarının yerlerinin tespit edilmesi, gerekli tampon bölgeleri oluşturmak ve yapılacak olan yeni yapıların da deprem şartnamelerine uygun ve sıkı denetimler altında yapılması lazım. Zayıf zeminde veya deniz kumu ile yapılan binaların bir an önce yıkılarak yenilerinin yapılması gerekmektedir. Bu önlemleri almazsak doğa olayı olan deprem doğal afetlere dönüşür” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Cemil Tileylioğlu, “ Ülkemizin yoğun gündemi içerisinde olan deprem konusunun belediyeler ve odaların asli görevleri olduklarını düşünüyoruz. Deprem ülkemizin olduğu gibi şehrimizin de değişmeyecek gerçeğidir. Gerek belediyelerin gerekse de odaların etkinlikleri ile yazılı ve görsel medyanın haberleri ile de toplumda kısmen deprem bilinci oluştuğunu görmekteyiz. Deprem konusunda toplumumuzun bilinçlenmesi, depremde binaların ayakta kalacağı anlamına gelmemektedir. Binalarımızın depreme karşı güvenilir olup olmadığı konusunda yerel ve merkezi yönetimlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumluluklar içerisinde şehrimizde riskli binaların belirlenip parsel bazında değil de ada ve mahalle bazında kentsel dönüşümlerin planlanıp bir an önce gerçekleştirilmesi gerekir. Bizler de odalar olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
 
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Adnan Özkaya,” Depremler ve doğal afetler ülkemizin kaçınılmaz gerçekleridir. Hatay ilimiz birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle toplumda deprem bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Depreme dayanıklı yapılan yapılmasının sağlanması ve oluşacak riskleri azaltmak için hep birlikte çalışmamız gerekmektedir. Düzenlediğimiz bu sempozyumun bölgemize fayda sağlamasını temenni eder Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen bütün sorumluluklarını yerine getireceğiz” dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, “ Türkiye coğrafi özellikleri ve iklim şartları nedeniyle ciddi bir afet bölgesinde bulunmaktadır. Hatay da deprem açısından önemli bir noktada yer almakta. Fay hatlarının kesiştiği ciddi bir bölgede bulunmaktayız. Bu da bizim için ciddi bir risk. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 kanunu kapsamında ilçe belediyelerinin kapanması ile bölgeler ile ilgili bilgileri topladık. Hatay’ın zemini ile ilgili sayısal verilerimiz oluştu. Odalarımız, ilçe belediyelerimiz ve hocalarımız ile beraber sayısal verileri doğru değerlendirerek depremden önce alınabilecek önlemleri çalışabiliriz. Hatay’da kentsel dönüşümün parsel bazlı değil alan bazlı olması noktasında çalışma başlatmış bulunmaktayız. Çalışmalarımızın kentimize faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Programın ilerleyen zamanlarında, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ali Pınar, Hatay Bölgesi, Ana Fay Hatlarının Kesiştiği Yer konulu sunum gerçekleştirdi.Ayrıca Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy Hatay’ın Deprem ve Tsunami Potansiyeli ile ilgili sunumun ardından İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Yasin Fahjan da Deprem, Zemin ve Yapı Etkileşimi sunumları gerçekleştirerek katılımcılara detaylı bilgiler paylaştı.Sunumların tamamlanması ile program plaket takdim töreninin ardından son buldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —