HATAY’DA HUZURUMUZ HİÇ BOZULMADI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 28 Şubat Çarşamba günü Ulusal Kanal’da Deniz Çağlayan’ın sunduğu ‘Ulusal Özel’ programının canlı yayın konuğu oldu.

Hatay 1.03.2018 12:55:28 0
HATAY’DA HUZURUMUZ HİÇ BOZULMADI

Hatay’daki sıcak gelişmeler hakkında bilgi veren Başkan Savaş’a Ulusal Kanal Genel Müdürü Mustafa Kaya da eşlik etti. 

Suriye’de yaşanan savaş ortamının Hatay’ı olumsuz yönde etkilediğini açıklayan Başkan Savaş,” 6 buçuk yıldır komşu ülkemizde yaşanan savaşın gölgesinde kalan bir şehiriz. Savaştan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda çok etkilendik. Ama Hatay’da huzurumuz hiç bozulmadı. Çünkü insanlarımızın birbirlerine bakış tarzları hep aynıydı. Savaş bittiği zaman misafirlerimizi kendi ülkelerinde daha mutlu olacağını düşünüyor ve kendi ülkelerine gitmelerini bekliyoruz” dedi. 

Afrin Harekatı hakkında da bilgi veren Başkan Savaş,” Suriye’de Zeytin Dalı Operasyonu’nu Türk milleti ve devletimiz nasıl destekliyorsa Hatay halkı ve belediye olarak biz de bu harekatı destekliyoruz. Afrin Operasyonu ilk başladığında sınırdan askerlerimizi Mehteran Takımı’mız ile yolcu ettik. Belediye olarak da Mehmetçiklerimizin sınır bölgesinde ulaşımlarını da daha rahat ve güvenli şekilde gerçekleştirmeleri için çalışmalar gerçekleştirdik. İş makinelerimiz her zaman devletimizin ve ordumuzun emrinde. Devletimiz de ordumuz da kutsal bir görev yapıyor. Mehmetçiklerimiz sınır bütünlüğümüzü ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak için orada mücadele ediyorlar. Terör odaklarını oradan bertaraf ettikten sonra askerlerimiz evlerine sağ salim döneceklerdir. Dış mihraklar Hatay’ı ayrıştırmak isteseler de asla emellerine ulaşmayacaklardır. Bizler Hatay halkı olarak her ne kadar heterojen bir yapıya sahip olsak da homojen düşünceye sahibiz. Hepimiz Türk Bayrağı’nın altında mutluyuz ve gururluyuz. Her zaman devletimize ve bayrağımıza saygı ile baktık. Bundan sonra da böyle olacak” ifadelerine yer verdi.

Başkan Savaş’ı medeniyetler şehri Hatay’da bir birleştirici güç olarak gördüklerini belirten Ulusal Kanal Genel Müdürü Mustafa Kaya,” Hatay’da belediye başkanlığı yapmak ateşten gömlek demektir. Türkiye, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür borçlu. Çünkü Başkan Savaş Hatay’da hep birleştirici gücü ile anılan bir insan. Bizler Ulusal Kanal olarak da kendisine teşekkür ediyoruz. Savaş ortamında en büyük acıyı ve sıkıntıyı Hatay yaşadı. Ve Suriye’den gelen misafirlerden dolayı da bayağı zor zamanlardan geçti” dedi. 

Savaşın Hatay’ı olumsuz yönde etkilemesinin ardından belediye başkanları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri ile birçok kez toplantılar gerçekleştirdiğinin de altını çizen Başkan Savaş, Hatay halkının aydın ve bilinçli bir toplum olduğunu da belirterek kimsenin birlik ve beraberliğin bozulmasına müsaade etmeyeceğinin de altını çizdi. 
Kentteki birliktelik ve kardeşliğin nasıl korunduğu sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, bölgede sürekli çatışma ortamı yaratma çabasında olan toplulukları, birlik olarak savurmaya çalıştıklarını dile getirdi. 
Başkan Savaş sözlerinin devamında; “Anadolu’ya sahip çıkmaktan başka alternatif bir düşüncemiz olmadı. Bu sebeple kentin refah ve huzuru için ilçe belediye başkanlarımız, stk temsilcilerimiz ve kanaat önderlerimiz ile toplantılar yaptık. Bu süreçte en doğru adım beraberce hareket etmek, kentimiz yararına planlar yapmaktı.  Bizim halkımız bilinçli ve birbirini idare edebilen bir toplum olduğundan dolayı sağduyumuzu hiçbir zaman yitirmeden bugünlere gelebildik” dedi.

Zeytin Dalı harekatının kente olan etkileri ve ekonomik anlamdaki sorunlar konusunda bir takım açıklamalarda bulunan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  “Bu süreçte devletimizden maddi destek istemedik. Milli görev olarak gördük ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Biz millet olarak bütünleşmeyi savunuyoruz. Bütünlük bozulursa ve ekonomiyi geliştirecek insanlarımıza sahip çıkamazsak güçlü ordumuz kalıcı olmaz. Hatay olarak en çok psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadık. Türkiye’de en çok savaşın komplikasyonlarına maruz kalan şehir Hatay’dır. Sınırdaki problemlerden dolayı yıllardır 15 ülkeye ihracat yapamıyoruz. Bunların yanı sıra kentimize olan yatırımlar da durma noktasına geldi. Türkiye’de nüfusa oranla en fazla Suriyeli göçmen sayısı öncelikle Kilis ardından Hatay’dadır. Bu sebeplerden dolayı ekonomik anlamda çok sığlaştık. 2012 yılında ticaret hacmimiz 6 buçuk milyar Dolar iken 2016 yılının sonunda 4,3 milyar Dolar’a kadar düştü. Bunlarla beraber kentimize gelen teşviklerin az olması istihdamı etkileyerek vatandaşlarımızın hem psikolojik hem de ekonomik anlamda sıkıntı yaşamasına neden oldu. Sosyo-ekonomik gelişmiş şehirler arasında da gerileyerek 58. sıraya düşmüş durumdayız. Bu durumlar sadece benim derdim olmamalı. Şehrimizi temsil eden milletvekillerimiz ve devlet büyüklerimizin de bu konuyla alakalı bir çaba sarf etmesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.

Suriye ile işbirliğinin önemine değinen Başkan Savaş, “Devletlerarasında menfaat ilişkisi vardır. Devlet olarak kendi menfaatimizi ön planda tutarak her şeyi konuşmamız lazım. Devletlerarasında kin ve nefretin kalıcı olmaması lazım. En gergin anda bile barışabilecek durumda olunması lazım. Ortadoğu’daki savaş tüm coğrafyayı ilgilendiriyor. Herkes satranç oynuyor ve akıl yarışları yapılıyor. Artık milenyum çağındayız, yenilenebilir enerjilerden, yapay zekadan bahsediyoruz. Biz bu durumun çok gerisindeyiz. Birbirimize tebessüm etmekten uzağız. Bu savaşın bizi birleştirmesi lazım, herkesin bu duruma devlet adamı gibi bakması lazım, sonra belediye başkanı gibi en son da siyasetçi gibi bakması lazım. Başka türlü birbirimiz anlayamayız ve ülke için hiçbir şey üretemeyiz” açıklamasında bulundu. 

Antakya Atatürk Parkı’nda yapılması planlanan ‘Kültür Merkezi Projesi’ ile ilgili görüşlerini bildiren Başkan Savaş, “Antakya Belediye Başkanlığı dönemimde 36 adet küçük, 1 adet de büyük park yaptım. Atatürk Parkı’nda bir binamız var. Ama bina çökmek üzere olduğu için bazı bölümlerini yıkmak zorunda kaldık. Bu parkta içerisinde fitness aletlerinin bulunduğu 2 dönümlük bir alan var. Bu alana, içerisinde tiyatro oynanabileceği, konser, panel ve sergilerin yapılabileceği toplam 3 salonlu bir kültür merkezi yapacağız. Avantajımız alanın otoparkın hemen yanında olması.  Buradaki fitness aletlerini başka bir alana taşıyoruz. Kültür Merkezi bittiği zaman parkın içerisinde bulunan eski yapıyı yıkıp orada yeşil alan yapacağız. Bu projeyi yapma amacımız tüm yaş grubu insanların böylesine güzel bir Kültür Merkezi’nden faydalanabilmesi ve gençlerimizi, sanat ile kültürel faaliyetlere yönlendirmektir” ifadelerine yer verdi.  

Başkan Savaş, geçmişte yeşil alanların TOKİ’ye verilmesine kentte hiç kimsenin itiraz etmediğini vurgulayarak, ”Çocuklarımızın gençlerimizin tiyatroyla, sanatla ve müzikle uğraşması çok önemli. Birileri daha önce stadyum ve kapalı spor salonu TOKİ’ye verildiğinde sesini çıkarmadı. Bunlara ben karşı geldim. Böyle bir adamın ağaç kesme ihtimali var mı? Çocuklarımızın tiyatro izleyeceği yerimiz, sergi ve konser salonumuz yok. Bu projeyi de bir hayırsever vatandaşımız yapacak. Ben bu konuyla ilgili bir anket yapacağım, tüm dev projelerimde yaptığım gibi bu projeyi de hemşehrilerime soracağım. İstemezlerse yapmam, biz her hizmetimizi onlar için yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Programın son bölümünde Hatay’da gerçekleştirilen faaliyetler hakkında kısa bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Biz kendi küllerimizden doğmak istiyoruz. Turizm, taşımacılık ve tarım ile ilgili önemli projeler gerçekleştirdik. 250 kadınımıza sera yaptık ve Hatay’ın bütün çiçeklerini ihtiyaç sahibi kadınlarımız üretiyor. Şu anda da bir kooperatif kuruyoruz. Hatay’ın yöresel ürünlerini, doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştıracağız. Hatay’ın 2 bin 500 çiçek türü var ve 300’ü sadece endemik bitki. Bunların arasında 850 adet tıbbi aromatik bitki var. Hatay’ın eşsiz yemek kültüründe Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mutfağının harmanı var. Bu özelliklerimizi dünyaya tanımak için yıllardır mücadele veriyoruz. Önce EXPO 2021’i Çin ve Avusturalya ile yarışarak aldık. Ardından da UNESCO tarafından Gastronomi Şehri unvanını aldık. Tüm bu başarıları kendi çabamızla elde ettik ve bize hiç kimse yardım etmedi. Hiç kimse de bize teşekkür etmedi. Şimdi de bir HADO adlı dev bir projemiz daha var. Bu proje ile Akdeniz’e açılmak istiyoruz. Savaş bittiğinde Hatay’ın kendine yetebilir bir durumda olması lazım. Devletimizin sıcak elini Hatay’da görmek istiyoruz” dedi.
 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10851,80%-0,19
  • DOLAR

    32,65% 0,30
  • EURO

    35,38% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2506,51% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87

Hatay Tabip Odası Başkanı Yılmaz: Aile sağlık merkezi binalarının yarısı yıkık yarısı ağır hasarlı

İngiltere'de yeni Başbakan Starmer'ın kabinesinde yer alacak isimler belli oldu

Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenlerden Rektör İnci'ye tepki: "Üniversite kimsenin babasının çiftliği değil"

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ilk yarı final biletini İspanya aldı

PARTİLERİNDEN İSTİFA ETMİŞLERDİ! EKREM İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI OLDULAR

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DAVASINDA 10 TAHLİYE

SELMA ATEŞ 8 İSİM VERDİ: SİNAN ATEŞ DURDUK YERE KATLEDİLMEDİ

AKADEMİSYEN FATİH YAŞLI’DAN DİKKAT ÇEKEN SİNAN ATEŞ İDDİASI

ALİ YERLİKAYA, SURİYELİLERE İLİŞKİN VERİ SIZINTISINDA SÜLEYMAN SOYLU DÖNEMİNİ Mİ İŞARET ETTİ?

İngiltere’nin yeni Başbakanı Keir Starmer, Başbakan olarak ilk kez ulusa seslendi

CHP'den İTÜ MTAL'nin kapatılma kararına tepki: "Bu yanlıştan vazgeçin"

Ayşe Ateş:Bu siyasi cinayetin aydınlatılması için ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulması gerekliliği açıkça ortadadır

Dışişleri Bakanlığı:Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz

Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili kanun teklifi TBMM'de

Sinop’ta bir ayı, ölü yunusu ormana taşırken görüntülendi

Özgür Özel:UEFA’nın milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi, hakkaniyetle bağdaşmayan siyasi bir karardır

Mehmet Büyükekşi'den Merih Demiral'a verilen cezaya tepki

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ‘SURİYE’ DEĞERLENDİRMESİ

İNGİLTERE’DE İKTİDAR HEZİMETE UĞRADI, İŞÇİ PARTİSİ’NDEN TARİHİ ZAFER

SUİKAST MI KAZA MI? ESAD’IN DANIŞMANI YOĞUN BAKIMDA

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

RASİM OZAN KÜTAHYALI'DAN NAGEHAN ALÇI'YA TEHDİT VE HAKARET MESAJLARI

OSMAN KAVALA'NIN KANUN YARARINA YENİDEN YARGILAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

MEHMET ŞİMŞEK: BORÇLANMA FAİZ ORANLARIMIZ DÜŞÜYOR

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri: "Buca Tınaztepe'deki taşınmaza verilen yapı ruhsatı iptal edilmeli, inşaat durdurulmalıdır"

Sinan Ateş cinayeti davasında tanıkların dinlenmesi tamamlandı

İmamoğlu "Bunları temizlememiz lazım" demişti, Adalar'da 43 akülü araç toplatıldı

Pahalılıktan yakınan pazarcı esnafı, CHP’li Bülbül’e dert yandı: “Bizi görmüyorlar. Yarın erken seçim olsun”

TFF, Merih Demiral'ın 2 maç ceza aldığı iddialarını yalanladı

PUTİN'DEN ERDOĞAN'IN 'ARABULUCULUK' TEKLİFİNE RET

Yükleniyor


ALTAN’DAN GREVDEKİ YOLBULAN EMEKÇİLERİNE DESTEK…

HBB, VATANDAŞ SAĞLIĞINI ÖN PLANDA TUTAN DENETİMLERİ ARTTIRDI

KONYA'DA FECİ KAZA: 4 CAN KAYBI, 2 BEBEK YARALI

CHP’Lİ KARA, HATAY’IN DEPREM SONRASI YAŞADIĞI SIKINTILARI ANLATTI

MÜCBİR SEBEP VE HATAY İÇİN YAŞAMSAL BİR İHTİYAÇ…

VALİ MASATLI’DAN BAYRAM ZİYARETİ

  • Cumartesi 32.7 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Pazar 33.5 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 35.1 ° / 21 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16