HATAY DEĞİŞİYOR …

HATAY DEĞİŞİYOR …

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği projesi olan ‘İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Programı’ eğitiminin ikinci oturumunu gerçekleştirdi. 

‘Sürdürülebilir bir gelecek için Hatay değişiyor’ sloganıyla yola çıkan Hatay Büyükşehir Belediyesi, 15 Mayıs Salı günü Antakya Ottoman Palace Otel’de iklim değişikliği konulu eğitim düzenledi.

İş insanlarının yeşil yatırımlara yönelik farkındalıklarının arttırılması amacıyla gerçekleştirilen eğitim toplantısına, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, HBB Park Bahçe Daire Başkanı Mustafa Dönmez, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Av. Süleyman Boşça, MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Yeminli Mali Müşavir Harun Kaynak, konuyla alakalı sunum gerçekleştirmek üzere Av. Dr. Zuhal Bereket Baş, Arsin Demir, Şehir Planlayıcısı Süleyman Çiçekli, Carbon Clear Türkiye temsilcisi Kumru Adanalı, kentin önde gelen iş insanları, çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcileri katılım gösterdi. 

Toplantıda konuşan Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Hatay’da çevreci projelerin gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Genel Sekreter Maden, “Avrupa Birliği destekli yürüttüğümüz projemizin ikinci oturumunu gerçekleştiriyoruz. Projemizin mantığı ise iklim değişikliği sürecinde farkındalık oluşturma projesidir. Bu projeyi kentimize kazandırarak doğamızı korumayı hedefliyoruz. Başlatmış olduğumuz bu farkındalık çalışmasında yer alan Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi hocalarımı öncülük etmelerinden dolayı kutluyorum. Dünyada sürekli artan nüfusun getirdiği etkiler var. 6360 sayılı yasa ile başlayan köyden kente geçiş süreci söz konusu. Bu nedenle nüfus ihtiyaçlarının karşılanması sebebiyle doğaya müdahaleler gerçekleşiyor. Bu müdahalelerin karşılığı olarak ise doğa, sel felaketi, küresel ısınmalar, karbon emisyonları temel gazların artışı, atmosferdeki değişimler olarak tepki veriyor. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey, bunların farkında olduğumuzu belirtmektir.

Sanayileşme ihtiyaçtır ama bunu yaparken çevreci yaklaşım içerisine girmemiz gerekiyor ve burada yeni bir başlık ortaya çıkıyor.  Bu başlığımız yenilebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımıdır. Bu durumda Hatay’da öncü konumdayız diyebilirim. Rüzgârımız, güneşimiz, denizimiz, doğamız çok güzel ve yaklaşık olarak kentimizin %38’i ormanlarla kaplı. Bu anlamda nefes alınabilir bir yerdeyiz ancak bu işi sürdüremezsek bizden sonraki nesillere aktarabileceğimiz ne doğa nede su kalmayacak. Çevre sadece bize ait değil. Kıymetini bilip değerlendirmek bizim görevimiz. Bu anlamda yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekmek gerekiyor. Projemizin içeriği de bu şekildedir. Güneş ve rüzgâr enerjisinden yararlanan sokak lambaları kullanarak ilk adım atmak istiyoruz. İş adamlarımızın da alacağı eğitimle birlikte yakın zamanda Hatay’da çevreci projelerin gerçekleşmesini ümit ediyorum. Biz Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak bu alandaki tüm projelere destek vermek istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise yapmış olduğu konuşmasında kentin yenilebilir enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanmak istediklerine değindi. 

Başkan Savaş sözlerinin devamında; “Bugün sadece şehrimiz adına değil tüm dünyayı kapsayan hayırlı bir konuyu tartışacağız. Dünya kuruluşundan itibaren bir çan eğrisi gibidir.  Her oluşum başlangıcının ardından belirli bir başarı kaydeder ve ardından düşüşe geçer. Dünyamız da bu şekildedir. Dünyamızı zirvede ne kadar uzun süre tutarsak o kadar iyi. Hatay’da 9 yıllık belediye başkanlığım sürecinde çevre ve medeniyetler konusunda araştırmalar yaptım. İnsanlar doğarken ve ölürken mutlak kaderle doğup ölüyor. Ancak bu mutlak kader sizlerin elinde. Bizde yaşam alanlarımızın muallak kaderini pozitife çevirmek ve yaşanılabilir dünya elde etmek için harekete geçtik. Dünyanın ömrünü arttırabilmek için elinizden geleni yapmalıyız. Bu projemizin esas temeli budur.

Kendi muallak kaderimizi ne kadar yukarıya taşırız bunun peşindeyiz. Araştırmalara göre mevcut durumumuz böyle devam ederse dünyanın ömrü 360 yıl civarındadır. Daha dikkatli davranılırsa belki dünyanın ömrü uzayacak belki de dünya yenilebilir enerji kaynaklarını arttıracak. Kentimizin yenilebilir kaynaklarını değerlendirerek üzerimize düşeni yapmak için kollarımızı sıvadık. Bu amaçla başlatılan proje çalışması umarız ki sadece Hatay’la kalmaz tüm dünyaya yayılır. Amacımız dünyamızın daha uzun ömürle sağlıklı kalabilmesidir.” dedi.

 Eğitim toplantısında sunum yaparak katılımcıları bilgilendiren konuşmacılara HBB tarafından plaket takdim edildi.