Mustafa Kemal Atatürk son yılında hastalığını görmezden gelerek, Hatay için mücadele etti. Doktorları dinlemedi, ayakta durması yasakken yurt gezisine çıktı. Halkına verdiği son söz Hatay'dı. O sözü yerine getirdi….. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN Yaptığı yurt gezilerinde 'HATAY' dışında toplam 52 ili ziyaret eden Atatürk, gittiği yerleri pek çok kez tekrar ziyaret etmiştir. Hatay için Yalova’da, aralarında İskenderun’un Tanınmış ve tecrübeli avukatlarından Mehmet Vehbi DEBOOĞLU’nun dedesi Durmuş DEBOOĞLU’nunda bulunduğu Hatay’ın kurtuluşu ile ilgili bir görüşme gerçekleşmiştir… HATAY BENİM NAMUSUMDUR. HATAY’I MUTLAKA ALACAĞIM.”MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Misak-ı Millî sınırlarında Kerkük ve Musul'un Kuzey Irak'ta kalması ve zamana ötelenmesi taktiksel seçeneği karşısında, Siyonist kuşatma planını, o tarihte gören Atatürk, Hatay'ı stratejik bir nokta olarak görüyordu. Atatürk ölüm döşeğindeyken Suriye'nin padişahı bunu fırsat bilip elçisini Atatürk’ün yanına gönderdi ve ‘Hatay Suriye’nindir.’ demesini istedi.
Elçi Atanın huzuruna geldiğinde Ata çok hastaydı elçiyi yanına çağırdı ona dedi ki; bak evlat şuradaki çizmeleri görüyor musun(savaşta giyindiği çizmelerini göstererek) ‘Evet’ dedi elçi. Bunun üzerine Ata padişahına söyle eğer bu çizmeleri giyersem ülkesine gelir Hatay'ı ve bütün devletini elinden alırım.
Bunun üzerine elçi Atanın söylediklerini padişahına söyler ve ertesi gün Ata'ya Suriye padişahından bir mektup gelir ve mektubun içinde de, 'Hatay sizindir' yazmaktadır…
Ulu önder Atatürk 2 Eylül 1938’de Hatay Cumhuriyeti’nin kuruluşunu görmüş, ancak 10 Kasım 1938’de vefat ettiğinden Hatay’ın Türkiye’ye katılışını görmeye ömrü yetmemiştir…
ATATÜRK VE DAVA ARKADAŞLARINI SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ….