Avrupa'da "Yılın Müzesi" seçilen Anadolu Medeniyetleri, İstanbul Arkeoloji ile 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin de aralarında bulunduğu birbirinden zengin içeriğe sahip müzeler, bayram tatilinde ziyaretçilerini Ana
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Portalı'ndan derlenen bilgilere göre, yurdun dört bir yanında aralarında Avrupa Müze ödülü alanların da yer aldığı, binaları bile birer kültür mirası olan müzeler bulunuyor.
Hatay Arkeoloji Müzesi, milattan önce 4 bine tarihlenen eserleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Birçok dönemin ve medeniyetin kültür ve tarihi vesikalarını bünyesinde toplayan Hatay’da 1932'den beri kazı çalışmaları sürdürülüyor. Müze, 18.30'a kadar ziyaretçilerini ağırlıyor.
- Osmanlı'nın ilk müzesi
Dünyada müze binası olarak inşa edilen ender yapılardan biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye'deki müzecilik çalışmalarının da öncü kurumu. 'Müze-i Hümayun' adıyla 1869'da açılan İstanbul Arkeoloji Müzesinin koleksiyonlarında, 73 bin 275 tablet, 575 bin sikke ve geri kalanı arkeolojik eser olmak üzere 750 bin eser ve bin 958 el yazması bulunuyor. Bu eserlerden 9 bini açık ve kapalı teşhirde sergileniyor.
Neo-Klasik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan ve ihtişamlı cephesiyle dikkati çeken İstanbul Arkeoloji Müzesi, 1992'de Avrupa Konseyince 'Yılın Müzesi' seçildi. İstanbul Arkeoloji Müzesi, 18.00'e kadar gezilebiliyor.
Hz. Mevlana'nın Konya'daki dergahı ve türbesi, 1926'dan beri müze olarak kullanılıyor. Dergahın bulunduğu alan, Selçuklu Sarayı'nın gül bahçesiyken Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babasına hediye edilmiş.
Müzede Hz. Mevlana ve Mevleviliğe ait eserlerle el yazması kitaplar, levhalar, kandiller ve musiki aletleri sergileniyor. Mevlana Müzesi, 19.00'a kadar ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
- Göbeklitepe'den çıkarılan steller
Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen Şanlıurfa'nın Göbeklitepe arkeolojik alanından çıkarılan stellere ev sahipliği yapıyor.
Balıklıgöl Heykeli ve Asur, Babil ve Hitit uygarlıklarına ait taş eserlerin sergilendiği müzede, Harran'daki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin yanı sıra yöredeki diğer höyüklerden ve eski iskan yerlerinden çıkarılan kültür varlıkları, kronolojik sıralamayla teşhir ediliyor. Müze ziyaretçilerini 19.00'a kadar ağırlıyor.
Mersin Arkeoloji Müzesi, bin 435 esere ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler, giriş katındaki zaman tünelinde tarihe yolculuk yapıyor, kronolojik sergi salonunda uygarlıkların nasıl geliştiğini görme fırsatı buluyor.
Toroslar ilçesinde bulunan ve 9 bin yıldır kesintisiz yerleşim gören Yumuktepe Höyüğü’nün canlandırıldığı müzede, Antik Dönem'de zeytinyağı ticaretiyle ünlenen Elaiussa-Sebaste Antik Kenti'nin arkeolojik zenginliğine de tanıklık edilebiliyor.
9121,78%1,00
34,51% 0,15
36,45% 0,29
2959,15% 0,83
4929,17% 0,00