Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Kurtbağı Mahallesinde kayısı hasadının yapıldığı bahçeleri gezerek, bu seneki rekoltenin geçen yıla göre düşük olduğunu belirtti.
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Başkan Yardımcısı Sami Üstün, Meclis Üyeleri, Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, Arsuz Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Arslan ve Üyeleri ile birlikte, Kayısı hasadının yapıldığı bahçeleri ziyaret ederek, çiftçilere kolaylıklar diledi. Kayısı’nın Kurtbağı Mahallesi ve Arsuz’un en önemli tarımsal ürünlerinden bir tanesi olduğunu belirten Güven, “ Özellikle kurtbağında ve ona paralel dağ bandında; Derekuyu, Ada Mahallesi ve Arpaderesi’ne doğru giderken kayısı yetiştiren çiftçilerimiz var.
Ama en fazla Kurtbağı mahallesinde bulunuyor. Türkiye’de yetiştirilen en önemli kayısı çeşitlerinden bir tanesidir. Bizim çiftçimiz buradan geçimini sağlıyor ama bu sene üründe yüzde seksenlik bir kayıp oluşmuştur. Yüksek yerlerde daha iyi bir ürün olmasına rağmen, iklimsel şartlardan dolayı çiftçi mağdur olmuştur. Bu nedenle çiftçilerin gördüğü mağduriyeti Tarım Bakanlığının gidermesini, diğer ürünlerde olduğu gibi kayısı yetiştiren çiftçilere destek verilmesini talep ediyoruz.
Tabiki korona döneminde herkes mağdur oldu ama bu mağduriyet üstüne ikinci bir mağduriyet olmuştur. Arsuz’un yaklaşık 10 bin tona yakın bir kayısı hasılatı var. Bunun büyük bir bölümü de Kurtbağı Mahallesinden çıkmaktadır. Tüm çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum. Bu sene az oldu ama inşallah seneye daha iyi olur. Her sene kayısı festivali yapmayı tasarlıyorduk. Bu sene daha kapsamlı, Türkiye geneli yapmayı düşünüyorduk.
Ancak hem ürünün yetersizliği, hem de içinde bulunduğumuz global sağlık durumu, Covid 19 tedbirleri sebebiyle yapamadık. Ama inşallah seneye çok daha iyi bir mahsul, çok daha iyi bir festival ve Türkiye’ye çok daha iyi bir tanıtım durumunu üstleneceğiz. Ben çiftçilerimize tekrardan teşekkür ediyorum. Bu özenli çalışmaları ve güzel kayısıları yetiştirdikleri için,” ifadelerini kullandı.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00