Dünyada bir ilk Hatay'da kurulan köy

Dünyada bir ilk, Yetimler için Türkiye'de kurulan köy, çocukları geleceğe hazırlıyor.

Hatay 16.04.2019 10:25:23 0
Dünyada bir ilk Hatay

Dünyada bir ilk, Yetimler için Türkiye'de kurulan köy, çocukları geleceğe hazırlıyor.Küresel çıkar savaşlarının kan ve gözyaşı ektiği coğrafyaların en masum yüzünde yetim kalan yüz binlerce çocuk var. Ülkelerin daha fazla kazanma hırslarının yerinden, yurdundan ettiği çocuklara sahip çıkmak bütün insanlığın göreviyken Türkiye bu sahada örnek projeler başarıyor.

Bu faaliyet, 'Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrası için ağaç dik, yüz yıl sonrayı düşünüyorsan, insan yetiştir.' atasözünü akıllara getirerek önemini gözler önüne serdi. Türkiye’de hizmet veren ve yetimi sadece karnının doyurulması gereken bir muhtaç olarak görmeyen bir vakıf var.

Ebeveynlerini kaybeden genç nesilleri geleceğe hazırlama görevini üstlenen bu vakfın adı: Yetim Vakfı. Kurulduğu günden beri hayati projeleri uygulamaya sokan vakfın 2017’den bu yana çalışmalarını yürüttüğü “Reyhanlı Eğitim Köyü” bu projelerin başında geliyor. Savaş mağduru Suriyeli yetim ve öksüz çocuklara gıda ve barınak imkânı sağlamanın yanı sıra onlara manevi, sosyal ve psikolojik destek veriliyor.

Dev bir kampüsü andıran Reyhanlı Eğitim Köyü bünyesindeki Özel Milletlerarası İlkokul’da Türkçe ve Arapça derslerle hayata hazırlanan bu çocuklar Türkiye’de öğrenimlerine devam edebiliyor. “Bütünsel Eğitim Modeli” baz alınarak yetiştirilen yetim öğrenciler böylece kimseye muhtaç olamadan hayata kazandırılmış oluyor. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu proje bugün bir başka ülkede veyahut bir başka coğrafyada yetim kalmış çocukların imdadına yetişmek isteyen kişi ya da kurumlara somut bir örnek teşkil ediyor.

Reyhanlı Eğitim Köyü’nün çatısı altında Özel Milletlerarası İlkokul’un yanı sıra kreş, anaokulu ve Anadolu İmam Hatip Lisesi de bulunuyor. Burada yatılı 250 çocuk barınırken 610 çocuk ise yatılı kalmadan eğitim görüyor. Köyde toplam 271 uzman hizmet veriyor. Çocuklar rehabilite ediliyorProje sayesinde savaş travması yaşamış çocuklar rehabilite edilerek yaraları sarılıyor.

Özellikle 12 yaş ve üstü çocukların ev ortamında aile sıcaklığını hissetmesi sağlanıyor. Daha küçük yaşlardaki çocuklar ise anneleriyle birlikte bu merkeze gelerek psikososyal destek alıyor. Böylece savaşın dehşetiyle yaşadıkları yoğun travmanın üzerlerinde biriktirdiği stres, depresif ruh hali, içe kapanıklık, konsantrasyon bozukluğu, sosyal hayata ayak uyduramama gibi problemlerin üstesinden gelmede onlara doğrudan destek verilmiş oluyor.

Yetimlerin yanı sıra yaşam savaşında onların en büyük manevi desteği olan annelere de özel ilgi gösteriliyor. Türkiye’deki koşullara daha kolay adapte olmaları için Türkçe dil eğitimi, psikolojik ve rehberlik destekleri ile birlikte annelere, bez bebek, örgü, amigurumi, mutfak sanatları, doğal sabun, mum, el sanatları (mozaik, filografi vb.) tekstil tasarım gibi alanlarda eğitim alıyor.

Yeteneklerini geliştiren anneler hem savaşın travmasının etkilerinden daha hızlı sıyrılma imkânı buluyor hem bu merkezde ürettikleri ürünleri satarak küçük de olsan bir aile bütçesi oluşturabiliyorlar. Dünyaya örnek bu projeyi hayata geçiren Yetim Vakfı’nın Genel Başkanı Mehmet Gülsatar ile toplumsal hayatın içinde hepimizin üzerinde durması ve elini taşın altına koyması gerek yetimlerimizi ve onların içinde bulunduğu şatları konuştuk.

Dünyanın genel fotoğrafı üzerinden baktığımızda yetim çocuklar meselesi bize ne anlatıyor? Küresel maddiyat kavgası, toplumsal olaylar, aile içi olumsuz şartlar, sorumsuz ebeveynler, parçalanmış ailelerin sayısını artırıyor. Ve savaşlar; yıkılan şehirlere, yok olan canlara ve mecburi göçlere sebep oluyor. Bütün bu olumsuz olaylardan geriye savunmasız, yapayalnız yetim çocuklar kalıyor.

Ansızın mağdur kalan bu çocuklar sırtlarında taşıyamayacakları bir yükle hayata tutunmaya çalışıyor. Tam da bu sırada; sıcak bir ele, samimi bir yüze, şefkatli bir yüreğe ihtiyaç hissediyorlar. İşte biz; tam da bu noktada “Tüm kalbimizle yanınızdayız çocuklar” diyoruz. Çünkü biz merhamet medeniyetinin mensuplarıyız. Sessiz kalamazdık, sessiz kalmadık. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10591,98%-0,23
  • DOLAR

    40,43% 0,00
  • EURO

    47,70% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4406,00% 0,01
  • Ç. ALTIN

    7108,96% 0,00

İMAMOĞLU İÇİN 39’UNCU DURAK: BAKIRKÖY

EKONOMİST NAZLI SARP EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

FAHRETTİN ALTUN, ÖZGÜR ÖZEL’İ DOĞRULADI: AVUKATI ARACILIĞIYLA ÖZKÖK’E BELGE GÖNDERDİ

“MİLLET İRADESİ” MİTİNGİNDE CHP’YE KATILDILAR!

ŞİŞHANE'DE PATLAMA MEYDANA GELEN BİR BİNA ÇÖKTÜ: ÇOK SAYIDA EKİP OLAY YERİNDE

ESKİŞEHİR’DE ORMAN YANGININA MÜDAHALE EDERKEN ALEVLERİN ARASINDA KALAN 10 ORMAN İŞÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ

MURAT ÇALIK HAKKINDAKİ "İTİRAFÇI" İDDİALARINA AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

AFRİKA SICAKLARI TÜRKİYE’Yİ ESİR ALDI: HATAY’DA 42 DERECE!

HAKAN FİDAN: “İSRAİL KAOS PEŞİNDE, SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ GÜVENLİK SORUNU”

ANKARA’DA TARİKAT LOKALİNE BASKIN: ALKOL İDDİASI KAVGA ÇIKARDI

DEM’DEN BAHÇELİ’YE YANIT

3 ÇOCUK HAYALİ GERÇEKLEŞMEDİ – ERDOĞAN: İYİ YERDE DEĞİLİZ

FRANSA'DA EVLER AYLIK 1 EURO'YA KİRALANIYOR: İŞTE ŞARTLARI...

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

SAKARYA'DAN BİLECİK'E SIÇRAYAN YANGINDA DUMANLAR ESKİŞEHİR'E ULAŞTI!

FATİH ALTAYLI'DAN BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE SERT TEPKİ…

MURAT ÇALIK’A YÖNELİK TUTUKLULUĞA AKP’DEN DE İTİRAZ SESLERİ YÜKSELİYOR

HBB’DEN ÜCRETSİZ ONLİNE EĞİTİM DESTEĞİNE DEVAM

KAYSERİSPOR, HATAYSPOR'U 3-1 MAĞLUP ETTİ

HATAY SAMANDAĞ’DA TRAFİK KAZASI SONRASI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

İBB SORUŞTURMASINDA 8 TUTUKLAMA DAHA...

GAZETECİLİK VE SİYASETİN ÇINARINA VEDA

BİR KADIN DAHA ÖLDÜRÜLDÜ: İL İL KAÇMAK YETMEDİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN DİPLOMA TÖRENİNDE DERS GİBİ PROTESTO

ERDOĞAN:“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” YOLUNDA SİLAHLAR BIRAKILIYOR

ÖZGÜR KABADAYI TUTUKLANMIŞTI: ŞİLE BELEDİYESİ'NDE BAŞKANVEKİLLİĞİ SEÇİMİ BAŞLADI

HATAY’IN TARİHİ VE İNANÇ ZENGİNLİĞİ KORUMA ALTINDA

İSKENDERUN MİLLET KÜTÜPHANESİ AÇILIŞA HAZIR

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İMZALADI: 52 YILLIK ANLAŞMA BİTİYOR

DEM PARTİ KONGREDE DEĞİŞİME HAZIRLANIYOR!

Yükleniyor


HATAY SAMANDAĞ’DA TRAFİK KAZASI SONRASI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY’IN TARİHİ VE İNANÇ ZENGİNLİĞİ KORUMA ALTINDA

AYŞE TOKYAZ İÇİN HATAY'DA EYLEM

HATAY BÜYÜKŞEHİR’DEN ENGEL TANIMAYAN HİZMET

HATAY BAROSU’NDAN TOKYAZ AİLESİNE TAZİYE

HATAY’DA 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ DUALARLA VE ETKİNLİKLERLE ANILDI

HBB'DEN SURİYE’DEKİ YANGIN MÜCADELESİNE TAM DESTEK

  • Perşembe 39.1 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Cuma 37.6 ° / 21.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 37 ° / 22 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2