DENİZ KAPLUMBAĞALARI DOĞAL ORTAMINA KAVUŞTU

Hatay sahllerinde yaralı olarak bulunduktan sonra Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi'nde (DEKİYM) tedavi edilen  Caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, sağlıklarına kavuşunca doğal

Hatay 8.11.2018 17:12:33 0
DENİZ KAPLUMBAĞALARI DOĞAL ORTAMINA KAVUŞTU

Tedavi sürecinin ardından 4 Caretta caretta türü deniz kaplumbağası Samandağ Sahilinden denize bırakıldı. Deniz kaplumbağalar denize bırakılırken Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Mustafa Kemal Ünversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilimler Öğretim Üyesi , Samandağ Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Suat Berber, MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri ve çok sayıda hayvansever hazır bulundu.

 Deniz kaplumbağalarının suyla buluşması heyecan yarattı.Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar: “ Kurumumuz uzun yıllardır Samandağ kumsalında deniz kaplumbağaları ile ilgili hem koruma izleme faaliyetleri hem de kumsala gelen yaralı deniz kaplumbağalarının alınarak Hatay Mustafa Kemal Ünversitesi Veteriner Fakültesi ile işbirliği içerisinde tedavi ve rahabilitasyonları yapılarak denize salınımını gerçekleştirmekteyiz. Bugün de yine aynı faaliyeti gerçekleştirdik. 4 tane deniz kaplumbağamızı denize saldık.

Her bir adet yavru dezin kaplumbağasından bir tanesinin yetişkin hale geldiğini düşünürsek Fakültemizle yaptığımız bu işbirşliğinin sonucu tedavinin ve tedavi edilen her birinin ekosistem açısından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Bugünkü salımlarımızla birlikte son 4 yıldır 19. Deniz kaplumbağamızı denize saldık. Biz burada kurumlar arasındaki işbirliğinin güzel bir örneğini sergilemekteyiz. Özellikle Hatay Mustafa Kemal Ünversitesi Veterinerlik Fakültesi ile birlikte hocalarımız, uzman arkadaşlar, öğrenciler bizim kendi personelimiz hep birlikte tedavi noktasonda güzel bir çalışma yapmaktadır.

Ayrıca yerelde de Samandağ Belediyesi, Samandağ Kaymakamlığı yine aynı şekilde Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının Çevre tizliği hizmetleri ve birçok kurum nesli tükenmekta olan deniz kaplumbağalarının tedavi edilerek, korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamakta. Kendi kurumum adına bütün kurumlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. “ dedi. 
Mustafa Kemal Ünversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilimler Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ; “ Mustafa Kemal Ünversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilimler Öğretim Üyesi  aynı zamanda Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağalarının  İlkyardım, Tedavi  ve Rehabilitasyon Merkezinin Müdürlğünü yapıyorum. 2010 yılından beri bu bölgede Orman Bakanlığımız ve Şube Müdürlüğümüz ile birlikte faaliyetlerimizi protokol çerçevesinde yürütüyoruz. Fakat daha önce de gönülllü olarak Müdürlüğümüz, Orman Bakanlığı Şube Müdürleri ile 2005 yılından beri ortak faaliyetlerimiz devam ediyor.

Şimdiye kadar 80’in üzerinde 100’e yakın bu bölgede deniz kaplumbağalrının tedavisini gerçekleştridik. İyileştirip deniz bıraktığımız deniz kaplumbağalarının sayısı 30’un üzerinde. Fakat bizim bu bölgede şanssızlığımız bu bölgede yaralanama olarak kafa tramvaları çok görülüyor. Deniz kaplumbapğaların. O önemli bir sorun.  Mortaritesi çok yüksek. Kesici cisimlerle direkt beyin üzerinden parçalanmış şekilde geliyor. Burada özellikle balıkçılarımızın bu konuda daha bilinçli olmaları lazım. Bu canlılara zarar veren diğer bir unsun avlanma sıralarında olta iğneleri veya hayalet ağları zarar verebiliyor. Onlara bağlı yüzgeç kopmalarına son yıllarda sıklıkla rastlamaya başladık. Daha önceki yıllarda doha çok Carettalarda hasar, kafa tramvalkarı çok olmakta.

Ayrıca, yavru yeşil kaplumbağalarda so n iki yılda yüzgeç kopmalarına rastlamaya başladık. Bir de daha çok ağlara takılma ve misinalara dolanma şeklinde olduklarını tespit ettik.  Bu konuda amatör avcılarımzın daha dikkatli olmaları lazım. Ağlarına takıldıkları zaman merkezimizle irtibata girerek bu canlıların bir an önce o ağlardan kurtulması veya ciddi bir hasarı yoksa  ve ağlar varsa ağları keserek doğal ortamına bırakılmalarında fayda var. Bugün 4 tane deniz kaplumbağamızı özgürlüğüne kavuşturmuş olduk. Bunlar önemli çünkü bunlar nesli tükenmekte oan hayvanlar. Besin zincirinde önemli rolü var. Kumsallarımız yuvalama içşin kullanılıyor. Deniz Kaplumbağaları tarafından 80 ile 100 arasında yumurtalama yapılıyor. Diğer balıkların beslenmesinde, besin zincirinde önemli bir rol oynuyor.

Bu hayvanların yok edilmesi demek denizdeki diğer balıkların da aslında yok edilmesi  anlamına geliyor. Bunların birçoğu diğer balıkların beslenmesinde kullanılıyor. Bu konuda balıkçılara arkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu canlılara ne kadar sahip çıkabilirsek denizdeki verimlilikte o kadar çok olacak. Ters bir anlatış var. Bunlar balıklarımızı yiyor, ağlarımıza zarar veriyor diye. Ancak, bu anlayıştankurtulmamız lazım bu konuda Mustafa Kemal Ünversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin özellikle cerrahi ekibi bu yaralanmalarda, kafa tramvalarındaki olaylarda en üst düzeyde tedavi edebilecek olanaklara sahibiz. Teşhis ve tedavi ile gerekli operasyonlarını yapıyoruz. Bu günkü saldığımız kaplumbağaların ikisinde beyin üzerindeki kapakçıkta kırıklar vardı.

Doğal ortamlarında daha rahat yaşayabilmeleri için operasyonlarını yaptık ve doğal ortamına bıraktık. Türkiyede sadece bizim merkezimizde bu operasyonlar yapılabiliyor. Türkiyede diğer yerlerde de merkezler var. Fakat onlar daha çok ilk yrdım ve rehabilitasyon ağırlılı ve uzman veteriner hekimleri bizim Mustafa Kemal Ünversitesi’ndekiler kadar yeterli değil. Bizim buranın avantajı Veternie Fakültesi  ile koordine bir şekilde bu merkezin çalışmış olması. B u merkezimizi Türkiye’de ön plana çıkartıyor. Kapasite olarak da yaklaşık 20 – 25 carettaya hastane konforunda hizmet verebilecek bir altyapıya sahibiz. Bu konud aüst yapımız, Rektörlüğümüz’de teşhis ve tedavi konusunda her türlü desteği sağlıyoprlar. Buradan gerek üst yönetimimize gerekse de Orman Müdürlüğümüze ve Katkı sağlayan diğer kurumlara da teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

AKP-MHP BAYRAMLAŞMASINDA ÖZGÜR ÖZEL HEDEF ALINDI

HATAY’DA KAMYON 3 ARACA ÇARPTI

DEPREMDE YIKILAN RÖNESANS REZİDANS'IN MÜTEAHHİDİ SIRBİSTAN'DA ÖLÜ BULUNDU

BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AYLAR SONRA 3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

AKP KURUCULARINDAN HÜSEYİN ÇELİK: "CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜRKİYE’YE YARAMADI"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN 'SORUŞTURMA' AÇIKLAMASI: "YAŞATANA BİN PİŞMAN EDERİM"

ERDOĞAN MUHALEFETİ HEDEF ALDI, "KUTUPLAŞMADAN BESLENENLERE PRİM VERMEYECEĞİZ" DEDİ

EKREM İMAMOĞLU'NDAN BAYRAM MESAJI…

6 ŞUBAT DEPREM DAVALARI: TEPKİ ÇEKEN KARAR VE SAVUNMALAR

BAKAN TEKİN'DEN TARTIŞMA YARATACAK 'BAŞÖRTÜSÜ' SÖZLERİ: BİR KEZ DAHA CHP'Yİ HEDEF ALDI

BÜLENT ARINÇ'TAN NUMAN KURTULMUŞ'A AÇIK MEKTUP

13 KATLI BİNADA YANGIN: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

ÖZGÜR ÖZEL MEYDAN OKUDU: AKLINIZI BAŞINIZA TAKININ...

İDDİANAME KABUL EDİLDİ: İMAMOĞLU DAHİL 12 KİŞİYE HAPİS İSTEMİ

MUĞLA'DA 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM…

İMAMOĞLU PAYLAŞTI! İŞTE TURP VE AHTAPOTUN BEDELİ

CHP'Lİ BORÇKA BELEDİYESİ BAŞKANI ERCAN ORHAN: "İŞÇİMİZİN MAAŞINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN EVİMİ SATIŞA ÇIKARDIM”

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YARIN

SUUDİ ARABİSTAN, HACCA GİDEN 75 BİN KİŞİYİ GERİ YOLLADI

DEVA PARTİSİ KURUCUSUNA 16 YIL HAPİS CEZASI!

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUGAY TOPLANMAYAN ÇÖPLER İÇİN KORDON'A İNDİ

ÖZGÜR ÖZEL:DARBE BU KEZ POSTALLA DEĞİL, CÜBBEYLE GELDİ!

İMAMOĞLU, İŞ DÜNYASINA SESLENDİ …

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

GEZİ ANMASINDA GÖZALTINA ALINAN 12 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

10. YARGI PAKETİ, TBMM ADALET KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

SANSÜRÜ ELEŞTİREN YÖNETMENE SALDIRI

Yükleniyor


DEPREMDE YIKILAN RÖNESANS REZİDANS'IN MÜTEAHHİDİ SIRBİSTAN'DA ÖLÜ BULUNDU

HATAY VALİSİ MASATLI, KENTTEKİ YOL YAPIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

HATAY'DA PANİĞE NEDEN OLAN SESİN KAYNAĞI BELLİ OLDU

HATAY’DA REZERV ALAN SORUNU BÜYÜYOR

HATAY'DA TESETTÜRLÜ ÖĞRENCİYE 'KARABAŞ' DİYEN ÖĞRETMENE SORUŞTURMA

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

  • Pazar 33.8 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazartesi 35.3 ° / 18.1 ° Güneşli
  • Salı 35.9 ° / 19 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2