ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

Özgür basın, demokrasinin kilit taşıdır. Demokrasinin dördüncü gücü olan medya, bugün Türkiye’de baskı, tehdit, kapatma ve ceza davaları ve erişim yasakları ile zapturapt altına alınmak istenmektedir. Hükümetin, eleştirel tüm habe

Hatay 10.01.2018 14:46:23 0
ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

Medya, kamu adına hükümeti denetleyen güç olduğu için “eleştirel ve sorgulayıcı” olmak zorundadır. Ne var ki AKP döneminde yaratılan yandaş havuz medyası ile hükümetin tüm politikalarının alkışlandığı ve birçok yazarın “kalemşör” haline getirildiği bir süreç yaşanmaktadır. Kalemlerini AKP’ye kiralayan birçok gazeteci, vicdanını ve ülke çıkarlarını bir kenara atarak, kişisel istikbalin sağlamak için egemen gücün yanında saf tutmaktadır.

TUTUKLANAN GAZETECİLER

Halka doğru haber verme anlayışını esas alan gazeteciler için ise her yıl çalışma koşulları ağırlaşmaktadır. 2017 yılı da önceki yıllar gibi gazeteciler için çok daha zor geçmiştir. Gazeteciler ya işsizdir, ya da cezaevi kıskacındadır. 2017 yılında 187 gazeteci gözaltına alınmış, 58 gazeteci tutuklanmıştır.  Şu anda gazetecilik görevini yerine getirdiği için 165 gazeteci cezaevinde bulunmaktadır. 10 bini aşkın gazeteci işini kaybetmiştir. Sadece 2017 boyunca 189 gazeteci hakkında yeni davalar açılmıştır. 81 gazeteciye toplam 183 yıl 4 ay 18 gün hapis ve toplam 333 bin 120 TL para cezası verilmesi düşündürücüdür.Çıkarılan KHK kapsamında 35 basın yayın kuruluşu kapatılırken, 37 basın yayın kuruluşunun internet siteleri erişime engellenmiştir. Gazeteci, CHP İstanbul Milletvekili CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 25 yıllık hapis cezası ile yargılanması, usul ve yasaya aykırı kararlar verilmesi Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde özetlemektedir.

SÖZCÜ VE CUMHURİYET’E DAVALAR

Hukuk devleti niteliğimiz işlememektedir. Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri dahil 20 sanığın yargılandığı davanın 4. Duruşmasında da Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Emre İper ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi üzüntü vericidir. Üstelik 370 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Muhabiri Ahmet Şık hakkında eski tweetleri nedeniyle açılan yeni davalar, Türkiye’de basın özgürlüğünün ortadan kalktığının en somut örnekleridir. 

Sözcü Gazetesi’nin FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle açılan davanın ise akılla izah edilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. Üstelik en son Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde yer alan “Kızlar 9, erkekler 12 yaşında buluğ çağına girer” ve “Buluğ çağına giren kişiler evlenebilir” ifadelerini haberleştiren Sözcü Gazetesi hakkında açılan yeni soruşturma, hükümetin “gerçekleri karartma” anlayışının bir başka uzantısıdır.

Nitekim Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın 21. Yüzyılla örtüşmeyen bu bilgiyi sitesine koyan Diyanet hakkında soruşturma açmak yerine bunu haberleştiren Sözcü’yü hedef alması, Sözcü’nün bu haberi “Diyanete bakışı olumsuz etkilemek ve hükümeti yıpratmak” amacıyla yaptığını öne sürmesi; demokrasi ve basın özgürlüğü ile bağdaştırılamaz.

Doğruları yazan gazete ve gazetecilerin “terör örgütü yandaşlığı” “Türkiye Cumhuriyet Devleti’ni aşağılamak” ile suçlanarak itibarsızlaştırılması inanılmaz vahim bir tablodur. Olağanüstü Hal uygulamaları ve KHK’lar üzerinden iktidarla aynı görüşte olmayan tüm kesimlere dönük başlatılan cadı avı, hukuk ve demokrasiyi işlemez hale getirmektedir.

Bilinmelidir ki fikirleri hapsetmek aslında ülkemizin geleceğini karanlığa mahkûm etmektir.

Hükümeti uyarıyoruz ki kanser gibi yayılan baskı süreci, ülkedeki demokrasiyi tamamen boğduğunda, kendileri de bu hukuksuzlukta boğulacaktır!

Baskı ve sansürün olmadığı, demokratik hukuk devletinin ve parlamenter demokrasinin yeniden başladığı bir Türkiye’de ağız tadıyla kutlanacak 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günleri yaşanmasını diliyorum.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

CHP MİLLETVEKİLİ YANKI BAĞCIOĞLU’NDAN İKTİDARA: ASKERLERİN ÖLÜMÜ AYDINLATILSIN!

13 YAŞINDAKİ ÖMER ÖZYURT, 6 MİLYON TL’YE GALATASARAY’DA!

ERZURUM’DA NOTERLİK AÇILIYOR AMA BAŞVURAN YOK: BAKANLIK İLANI YİNE BOŞ KALDI

UKRAYNA'DAKİ ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'NİN TESİSLERİNDEN BİRİ VURULDU

GELİBOLU’DA TARİKAT BULUŞMASINA TEPKİ

BAKAN TEKİN’DEN NET MESAJ: “LGS İPTAL EDİLMEYECEK!

2026’DA BÜYÜK VERGİ KABUSU: EMLAK VERGİSİNDE BİN KAT ARTIŞ

DMM'DEN "400 AKADEMİSYENİN USULSÜZ ŞEKİLDE ATANDIĞI" İDDİASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İMAMOĞLU'NDAN İKTİDARA: SAKLANMA, MERT OL, SANDIĞI GETİR!

DİYANET’İN ‘KISA GİYMEK HARAM’ HUTBESİNE DEM'DEN SERT TEPKİ

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK, ÖZGÜR ÖZEL’İ FİLİSTİN POLİTİKASI NEDENİYLE HEDEF ALDI

FED’DE SÜRPRİZ İSTİFA: YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADRİANA KUGLER GÖREVİNDEN AYRILIYOR

SİNEM SOMUN’U ÖLDÜREN ŞÜPHELİ SİNOP’TA OPERASYONLA YAKALANDI

BAKANBAYRAKTAR; TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞI BAŞLADI

DEMİRTAŞ: “YENİ BİR SAYFA AÇILACAK, ÖZGÜRLÜK DOLUSU GÜNLER GELECEK

İNCİR REÇELİ 3 FİLMİ YARIM KALDI... BAŞROL HALİL SEZAİ'DEN 'YAPIMCIMIZ HAPİSTE' İTİRAFI

KAMUDA ZAM PAZARLIĞINDA DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ: İMZALAR BUGÜN ATILACAK

MENZİLCİLERE HALKBANK'TAN FAİZ KIYAĞI İDDİASI!

TRABZON’DA KORKUNÇ CİNAYET: BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, BEKÇİYİ VURUP KAÇTI

HATAY’DA ARKA CAMI OLMAYAN ARAÇTAN DIŞARI SARKAN ÇOCUKLAR KAMERADA

BAKAN KURUM HATAY’DA: 11 İLDE 250 BİN KONUTU TESLİM ETTİK

DOLMABAHÇE’DE ÜÇLÜ ZİRVE: ERDOĞAN, MELONİ VE DİBEYBE İLE GÖRÜŞTÜ!

ADANA'DA EĞİTİM UÇAĞI DÜŞTÜ, PİLOT VE YOLCU AĞIR YARALANDI

CHP’NİN 15. BÜYÜK MİTİNGİ AKSARAY’DA: ERKEN SEÇİM TALEBİ YÜKSELDİ

II. ABDÜLHAMİT’İN 4. KUŞAK TORUNU HAKKINDA SAHTE DİPLOMA İDDİASI

BAKAN KURUM İSKENDERUN'DA BİR DİZİ AÇILIŞ VE ZİYARETTE BULUNDU!

ELAZIĞ PALU’DA KROM MADENİNDE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ KURTARILAMADI

İBB SORUŞTURMASI: 5 KİŞİ TUTUKLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: BİR UZLAŞI ZEMİNİ ARIYORUZ, ANAYASA TARTIŞMASI İÇİNDE YOKUZ

ANAYASA MAHKEMESİ, 13 YILDA 79 BİN 565 DOSYADA İHLAL KARARI VERDİ

Yükleniyor


BAKANLIK KARARI DOSYAYA GİRDİ: AKP’Lİ ESKİ BAŞKAN VE İKİ KAMU GÖREVLİSİNE SORUŞTURMA İZNİ

HATAY’DA DEPREM KONUTLARI HIZLA YÜKSELİYOR: VALİ MASATLI SAHADA

HBB’DEN AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI YOĞUN MÜCADELE BAŞLADI!

ANTAKYA KARLISU’DA ŞANTİYEDE KORKU DOLU ANLAR! FRENİ BOŞALAN VİNÇ 2 ARACI BİÇİP UÇURUMDAN YUVARLANDI

UKOME 2025 TEMMUZ AYI TOPLANTISI YAPILDI

AFAD KARARI: HATAY’DA EL KOYMA 2025’E KADAR!

  • Pazar 34.8 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 33.6 ° / 19.4 ° Güneşli
  • Salı 33.3 ° / 20.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2