Gönül belediyeciliği şiarıyla Hatay’ı karış karış gezen İbrahim Güler, Çekmece Motorlu Taşıtlar Kooperatifi ziyaretinde yaklaşmakta olan yerel seçimin öneminden bahsetti: Önemli bir seçime gidiyoruz...
Kooperatiflere bağlı araçların dönüşümü konusunda şu an sektörel bazda sıkıntı yaşayan birekiple birlikteyiz. Ancak genel manada baktığımızda bu sıkıntı Hatay’ın tamamında değişik sektörlerde mevcut.’ sözleriyle dikkat çekti.
Hatay’da belediyecilik anlamında yaşanan sıkıntıların sebebinin ‘biz yaptık oldu’ anlayışından kaynaklandığını söyleyen Güler: ‘Bu gün kooperatife bağlı araçların ciddi sıkıntıları var, burada yaşadığınız sıkıntıların temelinde ön hazırlık ve fizibilite çalışmaları ve istişare yapılmadan gerçekleşen olayların sonucudur.
‘Ben yaptım, oldu. Ben bilirim’ anlayışının sonucudur.
Uğur Mumcu Caddesi nin esnafına bakınız ön hazırlığı olmadan, fizibilite yapmadan hayata geçen bir battı çıktının sorunlarını esnaflar yaşıyorlar.
Atatürk Caddesi Antakya’nın en prestijli caddesi yıllardır tek yön. Şimdi tekrar çift yöne döndü ama neyden sonra döndü… Oradaki esnaflar dükkân kapattı, kazançları düştü. Geri dönüşün sebebi nedir yine fizibilite çalışması yapmadan hareket etmesinden kaynaklıdır.
Güler konuşmasını şöyle sürdürdü: Ben bilirim, ben böyle uygun gördüm, demenin sonuçları.
Beş altı yıl önce bir dükkân biliyorum 20 bin TL’ye kiraya verebiliyordu. Bu kiranın orada ki yüksekliği o caddenin ne derece kıymetli olduğunun işaretidir. Geçtiğimiz günlerde dükkânın boş olduğu dikkatimi çekti. Nedir DURUM? Dedim. 6 ya da 7 bin TL ‘ye kiracı arıyoruz demesi sizce durumun ne halde olduğunu göstermiyor mu?
Bu sonuç ülkenin genel durumu ile alakalı bir durum değildir sözlerine vurgu yapan Güler, ‘Konuyu iyi anlamak lazım, konuyu temelden görmediğiniz takdirde pansuman tedaviler asla, kata çözüm değildir.
Biz beş yıl önce büyükşehir olduk, bizimle birlikte 15 il büyükşehir oldu. Maraş, Urfa, Malatya, Antep Adana, Diyarbakır, Mardin’e bakın, bir de Hatay’a bakın.
Hatay’da bütün belde belediyeleri kapandı Payas ve Arsuz İlçe oldu diğerleri kapandı. Belde Belediyelerin tüm imkânları ödenekleri, parası, bütçesi büyükşehre aktarıldı.
Her belde kendi işini yapıyordu örneğin Antakya: alt yapı, kanalizasyon, tüm yolar, içme suyu, sebze hali, mezbahaneler, sinekle mücadele, minibüsler, ulaşım, halk otobüsleri, parklar tüm bunları kendi içinde yapıyordu.
Çöp toplama ve küçük yollar hariç tamamı büyükşehre aktarıldı.
Şu anda içme suyu sorunu var, alt yapı, üst yapı sorunları var, yol problemleri, sinekle mücadele sorunları var…
Peki, neden büyükşehir olduk biz diyen Güler, konuşmasını Türkiye genelinde örneklerle devam etti
Toplam 30 İl de büyükşehir var 29 ilde bu başarılı sonuç verdi.
Şehir planması bir bütün planlansın şehir, doğusundan en batısına kadar bir bütün planlansın ve yetki karmaşası yaşanmasın diye büyükşehir olduk. Urfa’dan, Mardin’den neyimiz eksik?
Hatay hizmeti hak etmiyor mu?
Bir Türkü tutturmuş engelliyorlar çalıştırmıyorlar. Borçlanma talep etti proje ile gelen tekliflere evet dedik.
Bütçe çarçur ediliyor, örneğin kullanılan araçların tamamı kiralık beş yılda ne kadar kira ödenmiş tam 190 trilyon para ödenmiş. Satın almış olsaydık sadece 13 trilyona mal olacaktı.
Yol çukur olur dayanırız, bozuk olur dayanırız, susuz kalır dayanırız ama devletimizin bütçesinin çarçur edilmesine müsaade etmeyiz.
Burası Hatay burada her şey var. Tarih bizde, coğrafya bizde, yayla da bizde, deniz de bizde.
Hataylı üst kimliğinin ön plana çıkartılması gerektiği belirten Güler: ‘Beş yıldır bu işin içerisindeyim, meclis üyesi idim milletvekilliği adaylığım nedeni ile istifa ettim.
Beş yıl boyunca meclise bir proje geldiğinde fikrimizi dahi soran olmadı. Biz bu memlekette birlikte yaşıyoruz. CHP’ LİSİ de MHP’LİSİ de Ak Partilisi de bu yolu kullanıyor bu havayı teneffüs ediyoruz.
Bizde birlik beraberlik nerede?
Gastronomi diyoruz Türkiye de gerçekten böyle bir memleket bir tane daha yok. Ama ne yapılıyor gidiliyor İspanya’ya Antep’in yemekleri sunuluyor biz rezil oluyoruz orada.
Karmaşanın ve kırgınlıkların önünü kesmek gerektğini belirten Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Başkan Adayı Güler: ‘Bizde sadece didişme var, başka bir şey yok.
Ama bizim hedefimiz seçimden sonra hangi partiden olursa olsun 15 ilçe ile birlik olup parti rozetlerini çıkartıp vali, ticaret odaları, esnaf odaları, iki üniversitemiz var, iki rektörümüz var biz toplanıp bir proje için Ankara’ya gittiğimizi düşünün böyle bir heyetin projesi reddedilir mi?
Mevcut büyükşehir Belediyesi 11 belediye ile kavgalı 3 CHP’li belediye başkanı vardı onlardan ne istiyordu, onlarla niye anlaşamıyordu?
Esnaf sanatkârların, ticaret odasının, şoförler odasının, gazeteciler cemiyetinin seçimi oluyor. Başkan içinde, sana ne başkan! Sen büyükşehir belediye başkanıysan bunlara müdahil olmaya hakkın varmı?
Ben Büyükşehir Belediye Başkanı isem beni sadece Hatay ilgilendirir demesi gerekmiyor mu?
Kendisini büyükşehir belediye başkanı yapan CHP’li seçmen alay ediyor, sen dur kenarda diyor. Cumhuriyeti kuran Atatürk ’ün kurduğu partiye CHP ye ‘Cenabı Hak Partisi’ diyecek kadar alay edebilen bir kişilik.
Tek bir kere ben CHP’nin adayıyım diyebiliyor mu?
Bu nedenle artık 31 Martta bu makûs tarihi değiştirmemiz lazım. Sizin sorunlarınızı yıllardır biliyorum. Ve çözümleri için desteklerinizi istiyorum’ şeklinde konuştu.
Sadece 2018 de tahsil edilen vergilerin %6 sı HBB ye aktarılıyor.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55