Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Mart Perşembe günü Mersin’de ilk defa düzenlenen Akdeniz Ekonomi Forumu’na katılarak Kanal 33’te Duygu Canova’nın canlı yayın konuğu oldu.
Kalkınma Bakanlığının desteği, Akdeniz İhracatçı Birlikler (AKİB), Mersin Ekonomi Platformu, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bölge ortaklığı ve NTV & Özgencil iş birliğiyle gerçekleşen toplantı HiltonSA’da düzenlendi.
Başkan Savaş,” Hatay, köklü bir tarih, kültür ve medeniyete sahip herkesin birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı ender bir şehir. Ayrıca yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış coğrafi bir bölgede yaşamaktayız. Ekonomik tablomuz gittikçe kötüye gidiyor ve ekonomimiz sığlaştı. Turizmin ve ticaretin de oldukça önemli olduğu bu şehirde komşu ülkemiz Suriye’de yaşanan savaş ortamından çok etkilendik. Savaştan en çok etkilenen şehirlerin başındayız” dedi.
Zeytindalı Harekatı’ndan dolayı Hatay’a karşı olumsuz bir algı oluştuğunu dile getiren Başkan Savaş,” Suriye’de yaşanan savaş ortamı ve ülkemizin sınırlarını korumak amacıyla da gerçekleştirilen Zeytindalı Operasyonu’ndan dolayı Hatay’a karşı olumsuz bir algı oluştu. Akdeniz bölgesinde savaş varmış gibi oluşan bu algı turizm sektörümüzü ve ihracatımızı olumsuz etkiledi. Hatay’da hayat normal bir şekilde devam ediyor. Buradaki olumsuz algıyı yıkmak amacıyla da EXPO 2021’i Hatay’da yapacağız. Bu büyük organizasyon için Avustralya ve Çin ile yarıştık. Savaşın gölgesindeki şehir olarak EXPO 2021’i Hatay’da gerçekleştirmek oldukça önemli bir adım oldu bizim için. Ayrıca bundan 9 ay sonra da UNESCO tarafından 26 gastronomi şehirlerinden biri olarak seçildik. Sıkıntılarımıza rağmen çalışmalarımıza ara vermeden devam ederek projeler ürettik” ifadelerini kullandı.
Hatay’ın rekabet edebilecek oldukça değerleri olduğunu açıklayan Başkan Savaş,” Hatay önemli bir coğrafi bölgeye sahip. İnsanlarımızın ve yatırımcılarımızın geliştirebilecekleri tarım, turizm ve taşımacılık adı altında 3 T projemiz var. Ayrıca Hatay Amanoslarda 3 bin civarında çiçeklerimiz var. Ortadoğu, Asya ve Avrupa’da en fazla çiçek çeşitliliği olan bir şehiriz. 250 tane de endemik çiçeklerimiz var. EXPO 2021’de de halkımıza bu güzel çeşitliliğimizi anlatacağız. İhtiyaç sahibi ev hanımlarımıza yaptığımız seralarla Hatay’ın çiçeklerini yetiştirmeleri ile para kazanmalarını sağlıyoruz. Ayrıca bu çiçekleri EXPO 2021’de sergileyeceğiz. Böylece EXPO 2021’de Hatay’ın güzelliklerini dış dünyaya da tanıtmış olacağız” dedi.
Hatay’ın turistik, kültürel ve sosyal alanlarda hak ettiği değeri görmesi ve kente yeni bir ulaşım ağı kazandırmak amacıyla başlatılan HADO (Hatay Deniz Otobüsleri) hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Bu önemli proje sadece Hatay için değil komşu illerimiz için de oldukça önemli. İlk başta Mersin’e seferlerimiz olacak. İlerleyen zamanlarda Kıbrıs ve Beyrut’a da seferlerimizin olmasını istiyoruz. Bu deniz otobüslerinin içinde ayrıca Hatay’a özgü yemekler de olacak. Bu seferlere katılanlar Hatay’ın lezzetlerini de tatmış olacaklar. Eğer seferlerimiz ilgi görürse başka ülkelere de seferler düzenleyebiliriz” sözlerine yer verdi.
Belediye başkanlarının şehre yol gösterici olduğunu vurgulayan Başkan Savaş,” Belediye başkanları bulunduğu şehir için politika üretmeli. Plan ve programlar yaprak öyle hareket etmelidir. Bizim EXPO 2021’i Hatay’da yapmamız ve gastronomi şehri olmamız da ciddi bir şekilde çalışarak ve projeler ile almayı başardık” sözlerini vurguladı.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00