Arsuz Kaymakamlığı, ortak olduğu ve Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazanan ‘’FARM THE CITY(KENTLERİ YEŞİLLENDİRELİM)” KA2 Stratejik Ortaklıklar projesi ile Arsuz’un kapısını yurtdışına
Türkiye, Malta ve Romanya ortaklığıyla 15 ay sürecek olan “FARM THE CITY” projesinin ayrıntılarını kamuoyuna duyuran Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve Proje Ofisi Koordinatörleri Nilgün Savaş ile Kübra Yıldız, kentlerin yeşillenmesi ve kentlerde daha yaşanılabilir ortamlar oluşturulması için proje süresince yereldeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi.
Bereketli topraklara sahip olan Arsuz’un karakteristik özelliğine uygun olarak hazırlanan ve ilçenin yeşille olan bağını daha da güçlendirecek olan projenin önemine değinen Kaymakam Musa Sarı, “Bizler Arsuz’un toprakla temasını kesmeyen, yeşille bağını güçlendiren, doğal güzelliklerini koruyan, ruhu, karakteri olan bir ilçe olarak gelişmesini arzu ediyoruz. Bizim öncelikli görevimiz; Bize emanet olan doğayı gözümüz gibi korumaktır. Kendi sağlığımızı nasıl muhafaza ediyorsak, kentimizin sağlığını da o şekilde korumakla mükellefiz. Bu makamda oturmanın büyük bir sorumluluk olduğunu biliyor ve bu sorumluluğu yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Böyle anlamlı bir projenin ilçemizde yürütülmesine öncülük eden başta Kaymakamlığımız Proje Ofisi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Kentleri Yeşillendirelim projesi ile doğaya karşı farkındalıkların arttırılmasını amaçladıklarını söyleyen Arsuz Kaymakamlığı Proje Ofisi Koordinatörleri Nilgün Savaş ve Kübra Yıldız da, “İnsanın doğadan etkilenerek sosyal yapısını düzenlemesi olgusu en iyi toprak sürecinde tanımlanabilir. Çevremizde gördüğümüz küçücük bir bahçede büyük-küçük, çiçekli-çiçeksiz, meyveli-meyvesiz, güzel kokan-kokmayan, tek yılık-çok yıllık bitkiler aynı ortamda konaklamakta, beslenerek varlıklarını sürdürmektedir.
Toprak ; insan eli ile yine insanoğluna hizmet etmektedir. Fakat günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar gitgide kentsel eşmeye ağırlık vermekte, doğanın ve toprağın bir hayat kaynağı olduğunu unutmaktadır. Bu projemiz ile özellikle öğrenciler ve genç bireylere yönelik kentlerin yeşillenmesiyle ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılması, çiftçilik ve zirai becerilerin kazandırılması, böylelikle doğaya karşı farkındalıklarının arttırılmasını amaçlanmaktayız. Bu amaç doğrultusunda yaşadığımız kentlerde küçük de olsa evlerimizde, balkonlarımızda, okul bahçelerimizde, sınıflarımızda ürün- bitki -tohum yetiştiriciliği becerilerinin kazandırılmasına yönelik faaliyetler yapacak olup hobi bahçeleri kurarak, çevresel faaliyetleri yaygınlaştırmak için farklı platformlar oluşturup, çalış taylar düzenleyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Proje kapsamında 150 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Proje koordinatörleri, “Günümüz şartlarında toprak bitkisel üretim için hala vazgeçilmez bir yetiştirme ortamı olarak kullanılmaktadır. Projemiz ile genç bireyler boş buldukları alanlarda kendi ürünlerini yetiştirebileceklerini, hangi dönemde hangi bitkilerin ekilip biçilmesi gerektiğini öğrenmiş olacaklar. Böylece hedef kitlemiz içerisindeki bireylerde çevre farkındalığı artacaktır. Aynı zamanda ziraat ile ilgili mesleklerin günümüzde çok popüler olmasa da bu alanda vasıflı bireylere ihtiyaç duyulduğu gerçeği ön plana çıkacaktır. Tüm bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirilecek faaliyetler ile projemiz kapsamında direk olarak 5000 öğrenci ve genç bireye, dolaylı olarak ise toplamda 150 bin kişiye ulaşılması hedeflenmektedir” diyerek, proje hakkında bilgiler verdi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55