Hatay’ın Arsuz ilçesinde yaşanan aile içi cinsel istismar davasında Yargıtay’ın kız çocuğu yönündeki kararı bozduğu, istinaf mahkemesinin de İskenderun’daki dosyayı birleştirme kararı aldığı bildirildi.
İskenderun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşması sonrasında müdahil avukat Mehtap Sert gelişmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklama yaptı. Adliyesi önünde açıklama yapan Av. Mehtap Sert’e Avukatlar Müdahil avukatlar, Necati Yıldız ve Sosyal Sağlık Hizmetlerinden gelen Avukat, İskenderun İHD Şubesi Eş Başkanları Coşkun Selçuk, Yönetim Kurulu üyesi Ayten Eröksüz ve Adil Bahtiyar destek verdi.
Av. Mehtap Sert, Arsuz ilçesindeki istismar davasında Yargıtay kız çocuğu yönünden kararı bozduğunu hatırlatarak “İstinaf mahkemesi erkek çocuğu yönünden kararı onamış ve kesin kararı vermiş, Yargıtay yolu açık değildi. Bu sebeple istinaf mahkemesine yapılan başvuruyu, istinaf kendi kararını kaldırarak İskenderun’daki dosyayla birleştirme kararı verdi. Birleştirme kararı uyarınca, cumhuriyet savcısı bugünkü duruşmada; erkek çocuğunun da dahil olacak şekilde yeniden mütalaa vermek için süre talep etti. Duruşma 6 Ekim’e ertelendi” dedi.
Yargıtay’ın son dönemlerde istinaf mahkemesinin kararları doğrultusunda yerel mahkemelerde artık aile içi cinsel istismarı aklar durum gelen bir pozisyon söz konusu olduğunu savunan Av. Sert “Yakın tarihte Elmalı’da yaşanan olay da bunun tam göstergesidir. Yine Adana’da babası tarafından istismar edilen çocuklar da aynı pozisyondadır. Yüksek mahkemeler bize şunu söylemektedir: ‘istismar aile içinde yaşanmışsa, kol kırılır yen içinde kalır’ bunu adli makamlara taşımayın. Ve daha önce de Ömer Uğur Gençcan’ın da aile mahkemeleriyle ilgili yaptığı açıklamalara bağlantılı olarak istismarın delile bağlanması gerektiğine dair yeni yargı reformu geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu da 18 yaştan küçük istismara uğramış çocukların istismarcılarının affına neden olacaktır. Çocuğun istismarına geçit vermemek için bugün yine biz burada mücadelemizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55