HAMAS-İSRAİL SAVAŞINDA İLK CUMA GÜNÜ! KUDÜS KARIŞACAK MI?

İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından Müslümanlar bugün ilk defa Cuma namazı kılacak.

GÜNDEM 13.10.2023 12:21:00 0
HAMAS-İSRAİL SAVAŞINDA İLK CUMA GÜNÜ! KUDÜS KARIŞACAK MI?

Hamas, Cuma namazında tüm Müslümanlara İsrail’i protesto etmeleri yönünde çağrı yaparken, İsrail askerleri Mescid-i Aksa’ya çıkan tüm yollarda güvenlik önlemi aldı. İsrail güvenlik güçleri sadece Kudüs kimliği olanları Mescid-i Aksa’ya girmesine izin veriyor. Ayrıca tüm dünyadan gelen yaklaşık 600 basın mensubunun da girişine izin verilmedi. İsrail tarafından Mescid-i Aksa’da Hamas destekli bir protesto yapılması halinde mermi kullanacağını yönünde açıklama yapıldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Kasım’da İsrail’e yönelik başlattığı saldırılar çatışmaya dönüştü. İsrail’in verdiği karşılıklarla birlikte her iki tarafta da çok sayıda can kaybı yaşandı. Savaşta altıncı gününün sonunda 1.417 Filistinli, 1.300 İsrailli hayatını kaybetti.
Hamas, Filistin halkını, İslam ülkelerini cuma namazı nedeniyle Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze’ye destek için açıklama yapmaya çağırdı. Hamas’ın çağrısının ardından Müslümanların protesto için Mescid-i Aksa’ya gitmesi bekleniyor.

İSRAİL VATANDAŞLARINA “CUMA” UYARISI YAPTI

Hamas’ın, çağırısının ardından, İsrail yönetimi, yurt dışındaki vatandaşlarına uyarıda bulundu. İsrail devlet televizyonu KAN’a göre, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, yurt dışında yaşayan İsraillilere cuma günü dikkatli olmalarını ve Filistinlilere destek gösterilerinden uzak durmalarını tavsiye etti.

İSRAİL MESCİD-İ AKSA’DA DENETİMİ ARTIRDI

İsrail güçleri de Mescid-i Aksa’da kılınacak cuma namazı öncesi Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde önlem aldı. Tüm dünyanın gözü burada yaşanacak gelişmelere kilitlendi.

İSRAİL’DE ‘ACİL DURUM HÜKÜMETİ’ KURULDU

İsrail Meclisi, Gazze Şeridi’yle yaşanan çatışmalar boyunca çalışacak acil durum hükümeti kurulmasını onayladı. Meclisten yapılan yazılı açıklamada, “Gazze Şeridi’yle savaş süresince faaliyet gösterecek olağanüstü hal hükümeti 64 milletvekilinin desteği, dört aleyhte oy ile onaylandı.” ifadelerine yer verildi.
İsrail’de ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid ise bu hükümete katılmadı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER 
10:35 | GAZZELİLERİN GÜNEY’E GÖÇÜ BAŞLADI
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan ve yaklaşık 1,1 milyon kişiden oluştuğu belirtilen Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istedi. Gazzelilerin güneye göçü başladı.
09:25 | İRAN: İSRAİL’E KARŞI YENİ CEPHE AÇILMASI MÜMKÜN
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaş suçlarının devam etmesi halinde yeni cephe açılması ihtimalinin mümkün olduğunu söyledi.
Abdullahiyan, Irak ziyaretinin ardından geldiği Lübnan’daki Beyrut Uluslararası Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dair açıklama yaptı. İranlı Bakan, “Diğer Müslüman devletlerle birlikte İsrail’in Gazze halkına yönelik cinayetlerine artık tahammül etmeyeceğimizi yüksek sesle ilan etmek için Beyrut’a geldik.” dedi.
07:56 | FİLİSTİN HÜKÜMETİ’NDEN GAZZE’DE YAŞAYANLARA ‘GÜNEYE GEÇMEYİN’ ÇAĞRISI
İsrail ordusunun, Gazze’deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istemesi üzerine, Gazze’deki hükümete bağlı medya ofisinden konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı.
“İşgal, vatandaşlar arasında kafa karışıklığı çıkarmayı ve iç cephemizin birliğine zarar vermeyi amaçlayan bazı yalan propaganda haberlerini çeşitli yollarla yayınlamaya ve aktarmaya çalışıyor.” ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşlara “işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri” çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, söz konusu girişimler arasında uluslararası kuruluşlardaki bazı çalışanların kentin güneyine gitmelerinin istenmesi yönünde söylemlerin de olduğu kaydedilerek, “Bu kurumların ekipleri hala yerinde.” ifadesi kullanıldı.
07:24 | BM’DEN İSRAİL’E ‘BU KARARDAN VAZGEÇİN’ UYARISI
İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler’e, Gazze’nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla kişinin bölgenin güneyine götürmesi için 24 saat süre verdi. BM ise, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi.
07:00 | İSRAİL GAZZE’YE KARADAN GİRİŞ YAPMAYA HAZIRLANIYOR
İsrail’in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi’ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
“Karadan harekat onaylanırsa İsrail kuvvetleri birkaç ay daha orada (Gazze’de) kalmaya hazır” ifadelerine yer verilen raporda, “Ordunun bu aşamadaki açık hedefi Gazze Şeridi’ni silahsızlandırmaktır.” değerlendirmesi yapıldı.
06:09 | FİLİSTİN’DEN ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi’nde binlerce yaralının olduğunu belirterek, acil müdahale çağrısında bulundu.
05.00 | İSRAİL GAZZE’YE AYDINLATMA MERMİSİ ATTI
Gazze’den bildiren Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzoum, elektriğin kesilmesinden bu yana yerleşim bölgeleri karanlığa gömüldüğünü ve bu nedenle İsrail ordusunun Gazze’ye saldırılarına ışık sağlamak için aydınlatma mermileri ateşlediğini söyledi.
4:44 | İNGİLTERE’DEN İSRAİL’E DESTEK KUVVET
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Filistin-İsrail çatışmasının devam ettiği bir dönemde İsrail’i desteklemek için İngiliz kuvvetlerinin Doğu Akdeniz’e konuşlandırılacağını söyledi.
4.34 | ABD’DEN İSRAİL’E KINAMA
Kongre’nin ilk Z kuşağı üyesi ve yükselen Demokratlardan biri olan ABD’li milletvekili Maxwell Frost, İsrail’in Gazze’de beyaz fosfor kullanmasını kınayarak, şunları yazdı:
“Daha fazla masum hayat öldürüldükçe kalbim kırılıyor. Gazze’deki insanlar buna dünyanın cehennemi diyor. Orada yarısı çocuk olmak üzere iki milyon insan yaşıyor İsrail, beyaz fosfor kullanımını, sivilleri bombalamayı ve toplu cezalandırmayı yasaklayan uluslararası hukuka uymalı.”

 


  • BIST 100

    10682,15%2,26
  • DOLAR

    32,55% 0,14
  • EURO

    35,22% 0,78
  • GRAM ALTIN

    2472,91% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3969,58% 0,39

UEFA'DAN MERİH DEMİRAL'A SORUŞTURMA KARARI

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

UEFA’nın Merih Demiral’a soruşturma başlatması... AKP Sözcüsü Çelik’ten Almanya İçişleri Bakanı’na tepki

Bambus Plajı ihalesi iptal edilen şirket, plaj girişini kapattı... Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: "Kamu otoritesi yok sayılıyor"

KESK: “TÜİK, yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösteriyor”

DİSK’ten TÜİK önünde açıklama...DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK’in bu baskılanmış rakamlarıyla bile önemli ölçüde erimiştir

Açık Radyo’nun yayın hayatına son verildi…

TÜM ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ, İNTERNET ABONELERİ İÇİN ARTIK ZORUNLU!

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU

SİNAN ATEŞ DAVASININ ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE SANIK ÇEP’TEN KILIÇDAROĞLU TAKLİDİ

KONUT VE İŞYERİ ZAM ORANI BELLİ OLDU

Tetikçi Eray Özyağcı’nın avukatı: Eray Özyağcı değil, Selman Bozkurt maktule doğru ateş etmektedir

TGS Diyarbakır Temsilciliği’nin Basın Hak İhlalleri Raporu: Haziranda 2 bin 176 hak ihlali yaşandı

Netanyahu,İsrailli generallerin ateşkes istediğine, Açıkça söyleyeyim, bu olmayacak....

İngiltere'de, İşçi Partisi’nin 14 yıl sonra iktidara gelme olasılığı yüksek

Sinan Ateş cinayeti davası… Azmettirici Doğukan Çep'in avukatından "Sinan Ateş’in hukuksuz işler yaptığını görüyoruz” iddiası

Hindistan’daki izdihamda ölü sayısı 121'e ulaştı

Akaryakıt ve alkolde ÖTV zammı yüzde 19,49 oldu

Bedelli askerlik ücreti 217 bin 870 TL oldu

Şehitkamil Belediye Başkanı Yılmaz’dan sağduyu çağrısı...

Türkiye, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finalde

31 kurumdan Kayseri açıklaması: “Hem istismar olayını hem de nefret suçlarına sebep olan saldırıları kınıyoruz”

RİZE’DE SİLAHLI SALDIRI: ESKİ AKP'Lİ BAŞKAN ÖLDÜRÜLDÜ

ALİ MAHİR BAŞARIR'DAN BAKAN ŞİMŞEK'E: ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ

SÜLEYMAN SOYLU’YA KALP İŞARETİ YAPAN GENCİ DARP EDEN POLİSE HAPİS İSTEMİ

Yeni Bakanlar Murat Kurum ve Kemal Memişoğlu TBMM'de yemin etti

Tutuklu sanık dönemin Cinayet Büro Amiri Aykal: Kasten öldürmeye yardım suçlamasını kabul etmiyorum

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu protesto eden 25 öğretmen gözaltına alındı

Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenler İzmir'de anıldı

Yükleniyor


UEFA'DAN MERİH DEMİRAL'A SORUŞTURMA KARARI

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ayşe Ateş, Sinan Ateş davasıyla ilgili birlikte açıklama yaptı. Ateş: "Cinayetin siyasi ayağı ortaya çıkmasın istiyorlar"

UEFA’nın Merih Demiral’a soruşturma başlatması... AKP Sözcüsü Çelik’ten Almanya İçişleri Bakanı’na tepki

KESK: “TÜİK, yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük gösteriyor”

DİSK’ten TÜİK önünde açıklama...DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK’in bu baskılanmış rakamlarıyla bile önemli ölçüde erimiştir

Açık Radyo’nun yayın hayatına son verildi…

  • Çarşamba 33.9 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Perşembe 36.3 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Perşembe 36.3 ° / 19.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16