UZMANLARDAN AFGAN GÖÇMENLER İÇİN ÇAĞRI

NATO ile ABD Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte Van üzerinden Türkiye’ye kaçak yollarla birçok Afgan göçmen giriş yaptı. Duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, “Kapıda olası bir kriz ihtimali var” uyarı

GÜNDEM 21.07.2021 09:57:16 0
UZMANLARDAN AFGAN GÖÇMENLER İÇİN ÇAĞRI

Uzun yıllardır özellikle ekonomik nedenlerden dolayı Türkiye’ye gelen Afgan göçmenler son haftalarda ise “can güvenlikleri” için yollarda. NATO ile ABD askerlerinin çekilmeye başlamasıyla Taliban’ın ülkede 2001’den sonra tekrar en büyük güç haline gelmesi Van üzerinden Türkiye’ye kaçak yollarla giriş yapan Afgan göçmen sayısını artırdı. Göçmenlerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, “Henüz büyük bir göç söz konusu olmasa da kapıda olası bir kriz ihtimali var” uyarısı yaptı.
‘KAYIT ALTINA ALINMALI’
İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır: Henüz büyük bir göç söz konusu olmasa da olası bir kriz ihtimali var. Özellikle hükümet yetkilileri ve memurları ailesini, Türkiye veya başka güvenli ülkeye getirmek istiyor. Türkiye’de şu an tahminen 400 bin civarında Afgan sığınmacı var. Türkiye uzun bir dönemdir AB’nin fon desteğiyle Van-İran sınırına 140 km’lik bir duvar örüyor. Önemli olan duvar örmek değil, önemli olan duvara rağmen ülkeye mülteci olarak sığınmak isteyen insanların gelmesini engellemeyecek ve gelen insanlara uluslar-arası korumayı sağlayacak bir sistemi kurmaktır. Yaşanılanlar bütün ülkeleri etkileyen, çağımızın en büyük olayı. İnsanlar giderek daha çok göç yollarına düşmek zorunda kalıyor. AB’nin sığınma sistemi çöküyor. Bu, bir kriz. Uluslararası ilkeleri ve mülteci anlaşmalarını dikkate alarak uluslararası sorumluluk ve yük paylaşımı devreye sokulmalı. AB de bu yükü paylaşmak zorunda. Uluslararası toplum Türkiye ile birlikte olası bir krize karşı “Küresel Mülteci Mutabakatı”nın ilkelerine uygun şekilde Afganistan’ın 5 sınır komşusuna ağırlık vererek çözüm ve ön tedbir almalı.
‘TEK ROTA TÜRKİYE’
Göç Araştırmaları Derneği (GAR) Kurucularından ve Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Didem Danış: Güvenlik sorunu oluşturduklarını düşünmüyorum. Şu ana kadar gözlemlenen, Afganların çok az suça karıştığıdır. Olan olaylar da daha çok kendi aralarında yaşanılan sorunlar. Öyle ki çalıştıkları yerlerde ücretlerini alamadıklarında sessizce durumu kabullendikleri görüyoruz. Yunanistan bir ay önce göçü öngörerek “Afgan göçmenlerin dosyası değerlendirilmeyecek. Türkiye bu insanlar için 3’üncü güvenilir ülkedir” diyerek meseleyi Türkiye’ye attı. Avrupa’nın da bu insanları almaya hevesli olmadığını biliyoruz. Bu şekilde devam ederse Afganlar için neredeyse tek destinasyon Türkiye olacak. Afgan göçmenler Türkiye ekonomisinde bir boşluğu dolduruyor. Ama ekonomik kriz var. Türkiye’nin şu an Afganları absorbe edecek bir ekonomik durumu yok. Bunu yönetmek gerek. Güvenlikçi siyasetlerle her zaman sonuç alınmıyor. Öyle ki sınırı tutamıyor. Bu tablonun gerçekliğini doğru analiz edip bazı politikalar gerçekleştirmek gerek. Ülkeye giren Afgan göçmenlerin hiçbirinin kayıtları yok. Kayıt altına alınmalı.
‘DAHA DA ARTACAK’
Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Zakira Hekmat: Taliban ele geçirdiği yerlerde, özellikle kız çocuklarına ve kadınlara karşı gerici emirler vermeye ve tehditler etmeye başladı. ‘Kimsin’ diye sormadan direkt öldürüyor. Akrabalarımınki dahil birçok eve saldırı oldu ve şu an evde değiller. İnsanlar dağlara sığınmış. Parası olmayan ülkeden çıkamıyor. Normal koşullarda bile Türkiye vizesi zor alınıyordu şu an tamamen imkansız hale geldi. Mecburen kaçak yollara başvuruyorlar. Sınırdan günde ortalama 500 civarında göçmen geçiyor. Göç gelecek haftalarda daha fazla artacak. Afganistan’dan gelenlerin sayısı Suriye’den gelenlerin üçte biri kadar olabilir. Afganistan’dan binlerce kişi, Çanakkale Savaşında Türkiye’ye yardım etmek için yürüyerek gelmişti. Ama şu an insanlar nefes alabilmek için Türkiye’ye geliyor. En azından ülkedeki durum iyileşene kadar Afganistan’a, ölüme gönderilmesinler.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

YARGI BAĞIMSIZLIĞI İÇİN TARİHİ KARAR: DANIŞTAY, AKIN GÜRLEK DAVASINI ESASTAN İNCELEYECEK!

MEYDANLAR ADALET ARIYOR: ÖZGÜR ÖZEL’DEN "UTANMAZ ADAMLAR" ÇIKIŞI VE İMAMOĞLU’NDAN TARİHİ MESAJ!

50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN AÇTIĞI DAVADA AKPOLAT BERAAT ETTİ, İTİRAFÇIYA REKOR CEZA

VATANDAŞIN SIFIRI TÜKENDİ: EŞEL MOBİL BİTTİ, ZAM YAĞMURU ŞİMDİ BAŞLIYOR!

GÖKÇEK’TEN TARTIŞMA YARATAN AÇIKLAMA: “BU DÖNEMİN CİHADI CHP İLE BOĞUŞMAK”

TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ

ÖĞRENCİLER İÇİN TATİL ZAMANI: OKULLARDA İKİNCİ ARA TATİL BAŞLADI

TARİHİN HOCASI İLBER ORTAYLI HAYATINI KAYBETTİ

SON ANKETTE DİKKAT ÇEKEN TABLO: ERDOĞAN ÜÇ SENARYODA DA KAYBEDİYOR

TCMB ANKETİ EKONOMİNİN YÖNÜNÜ GÖSTERDİ: ENFLASYON ARTIYOR, DOLAR YÜKSEK KALACAK

İSTİKLAL MARŞI’NI ARAPÇA OKUTTULAR: KARAMAN’DAKİ TÖREN TARTIŞMA YARATTI

“İŞTE BENİM STİLİM” YARIŞMACISI AYŞEGÜL ERASLAN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

CHP’Lİ BELEDİYEYE ŞAFAK BASKINI: KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI ÖMER GÜNEL GÖZALTINDA

AKİF’İN MİRASI EMİN ELLERDE! YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN DUYGU DOLU 12 MART!

TOKAT NİKSAR’DA KORKUTAN DEPREM: 5.5 İLE SALLANDIK, EĞİTİME ARA VERİLDİ!

İBB DAVASINDA DÖRDÜNCÜ GÜN: SAVUNMALAR SÜRÜYOR, BARİKAT TARTIŞMASI BÜYÜYOR

HALKBANK DAVASI NASIL DURDU? YAVUZYILMAZ ABD’NİN 10 ŞARTINI AÇIKLADI

ABD’DE HALKBANK DAVASI DURDURULDU: ADALET BAKANI GÜRLEK’TEN AÇIKLAMA

DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME

İNDİRİMİN ÖMRÜ BİR GÜN SÜRDÜ! POMPA FİYATLARI YENİDEN TEPETAKLAK

ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

CHP’NİN 97’NCİ MİTİNGİ PENDİK’TE: “ZAFER YAKINDA” MESAJI

ABD BAŞKANI TRUMP: “İRAN’A DÜŞÜNDÜKLERİNDEN ÇOK DAHA FAZLA ZARAR VERDİK”

SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI

SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!

ABD-İSRAİL GERİLİMİ SÜRERKEN HAMANEY’E SALDIRI GİRİŞİMİ

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI DA LİSTEDE: DÖŞEMEALTI’NDA OPERASYON

JANDARMA MÜDAHALESİ, TARTIŞMALI KİMLİK KONTROLÜ: İBB DAVASINDA GERİLİM TAVAN YAPTI!

Yükleniyor

loading

MEYDANLAR ADALET ARIYOR: ÖZGÜR ÖZEL’DEN "UTANMAZ ADAMLAR" ÇIKIŞI VE İMAMOĞLU’NDAN TARİHİ MESAJ!

50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN AÇTIĞI DAVADA AKPOLAT BERAAT ETTİ, İTİRAFÇIYA REKOR CEZA

VATANDAŞIN SIFIRI TÜKENDİ: EŞEL MOBİL BİTTİ, ZAM YAĞMURU ŞİMDİ BAŞLIYOR!

GÖKÇEK’TEN TARTIŞMA YARATAN AÇIKLAMA: “BU DÖNEMİN CİHADI CHP İLE BOĞUŞMAK”

TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ

  • Pazar 14.5 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.5 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 17.4 ° / 8.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17