UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARINA RÜŞVETLE VATANDAŞLIK VERİLDİĞİ İDDİALARI DOĞRU MU?

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Kolombiya, Venezuela, Panama, Ekvador ve Brezilya uyruklu olduğu halde şüpheli bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen şahısları Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 3.10.2021 19:03:16 0
UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARINA RÜŞVETLE VATANDAŞLIK VERİLDİĞİ İDDİALARI DOĞRU MU?


Erdoğdu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tek cümlelik yanıtına tepki gösterdi.CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Aykut Erdoğdu’nun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Kolombiya, Venezuela, Panama, Ekvador ve Brezilya uyruklu olduğu halde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen ve T.C. pasaportu alan kaç kişi olduğuna ilişkin verdiği soru önergesine tek cümlelik yanıt verildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP’li Erdoğdu, “Süleyman Soylu cevap vermediği gibi dalga geçer gibi Kanun numarasını gönderdi” dedi.

T.C. vatandaşlığının rüşvet karşılığı verildiğine ilişkin duyumlar aldığını ama bunu kamuoyuyla paylaşmadan önce İçişleri Bakanlığına soru önergeleri hazırladığını bildiren Erdoğdu şunları söyledi:
Bir yıl önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının bazı uluslararası teröristlere ve uyuşturucu kaçakçılarına rüşvet karşılığı pazarlandığına ilişkin makul şüphe oluşturacak bir ihbar aldım.  Bu ihbarda Güney Amerikalı bir uyuşturucu kaçakçısına İstanbul’da 44 daire satışı karşılığı vatandaşlık verildiği bana söylendi. Ama bunu hemen kamuoyuyla paylaşmadım. Bu şüpheye istinaden İçişleri Bakanlığı’na iki defa yazılı soru önergesi verdim ve bakanlıktan bir cevap gelmesini sabırla bekledim. İki soruya da Süleyman Soylu cevap vermediği gibi dalga geçer gibi Kanun numarasını gönderdiği için bu duyumu şimdi paylaşmak durumunda kaldım. Ben Milletten aldığım Anayasal yetkiyi kullanıyorum. Ben bu saygısızlığın suçu gizlemek amacıyla işi sulandırmak amacıyla yapıldığından şüphe duyuyorum. Yazılı soru önergemi tekrar vereceğim. Ve Süleyman Soylu’ya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının rüşvet karşılığı uluslararası teröristlere ve uyuşturucu kaçakçılarına satılıp satılmadığını tekrar soruyorum.
TÜRKİYE, UYUŞTURUCU TRAFİK ROTASINDA
Erdoğdu’nun TBMM içtüzüğünün 96’ıncı maddesi uyarınca 25 Mayıs 2021 tarihinde, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu görüşlere yer verildi:
Son dönemde basın yayın organlarında, 2019 yılı Şubat ayında Ekvator’dan Mersin Limanına gelen bir gemideki konteynerde 615 kg. kokain ele geçirildiği, 2020 yılı Mayıs ayında Venezuela’da Türkiye’ye sevk edilen peynir kaplarının içinde 119 kg. uyuşturucuya el konulduğu, 2020 yılı Haziran ayında Kolombiya’nın Buenaventura limanında Türkiye’ye gelmekte olan bir gemide 5 ton kokain ele geçirildiği, 2020 yılı Ağustos ayında Brezilya’dan Dilovası’ndaki Yılport limanına gelen bir gemide 540 kilo kokain yakalandığı, yine 2020 yılının Ekim ayında Brezilya’dan Mersin limanına gelen bir gemide 220 kg. kokain yakalandığı, 2021 yılı Mayıs ayında Ekvador’un Bolivar limanından Mersin limanına gelmek üzere yola çıkan bir gemiye Panama’da yapılan bir operasyon sonucu gemide 616 paket kokain yakalandığına dair haberler çıkmıştır. Türkiye öyle anlaşılmaktadır ki son 20 yılda ciddi bir uyuşturucu trafik rotasında önemli bir hedef ülke haline gelmiştir.
CHP'li Erdoğdu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1 Eylül 2016 tarihinden bu yana aslen Kolombiya, Venezuela, Panama, Ekvador ve Brezilya uyruklu olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve pasaport alanlar, adı geçen menşe ülkelere göre sıralanmak kaydıyla, kaç kişidir?
1 Eylül 2016 tarihinden bu yana aslen Kolombiya, Venezuela, Panama, Ekvador ve Brezilya uyruklu olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve pasaportu alan kimselerin isim ve soyadları nedir? Bunlar hangi menşe ülkelerden olup Türk pasaport ve vatandaşlığı almışlardır?
Önceki sorular kapsamında yer alan ülkelerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve Türk pasaportu alan kişiler hangi mesleklerle iştigal etmektedirler?
Bu kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve Türk pasaportunu hangi gerekçelerle alma hakkını kazanmışlardır?  
TEK CÜMLELİK YANIT
Süleyman Soylu’nun tarafından CHP’li Erdoğdu’ya verilen tek cümlelik yanıtta ise şöyle denildi:
Türk vatandaşlığının kazanılması iş ve işlemleri 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanunu ile Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe, pasaport iş ve işlemleri ise 5682 sayılı Pasaport Kanunu uygun olarak yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,56% 0,08
  • EURO

    48,79% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5156,36% -0,18
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

İTİRAFÇI OLARAK SERBEST KALDI: AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN TÜM MALVARLIĞINA EL KONULDU

27. AĞIR CEZA İTİRAZI KABUL ETTİ: BARIM İÇİN YENİDEN TUTUKLAMA

RADAR TUZAĞI İDDİALARINA YANIT: YERLİKAYA AMACIMIZ CAN KURTARMAK…

AYŞE BARIM'IN TAHLİYESİNE İTİRAZ

ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

“ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ, NTV KAPIYI GÖSTERDİ”

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ON BİNLER: İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE ADALET!

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

Yükleniyor


27. AĞIR CEZA İTİRAZI KABUL ETTİ: BARIM İÇİN YENİDEN TUTUKLAMA

RADAR TUZAĞI İDDİALARINA YANIT: YERLİKAYA AMACIMIZ CAN KURTARMAK…

ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Pazar 29.6 ° / 16.4 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2