Yazar ve TRT İstanbul Radyosu prodüktörlüğü yapan Ümit Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 günü evinden işe gitmek için çıktığında çapraz ateşle öldürüldü.
42 yıl önce bugün katledilen Kaftancıoğlu cinayetinin faili olarak gösterilen ve “Kaftancıoğlu’nu solcu olduğu için öldürdüm” diyen ülkücü Ahmet Mustafa Kıvılcım ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı ancak dört yıl yatıp çıktı.
Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, ilk önce tehdit edilip ardından hedef gösterildikten sonra katledildi.
İfadelerinde “ölüm emrini veren” olarak gösterdiği İstanbul Ülkücü Gençlik Derneği Başkanı Hasan Küçük, adalet önüne hiç çıkarılmadı. Silahlı saldırıya katıldığı belirlenen diğer iki saldırgan ise dönemin mahkemelerinde delil yetersizliğinden salıverildi.
ÜMİT KAFTANCIOĞLU’NUN HAYATI
Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, Ardahan'ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınarı (eski adı Saskara) köyünde doğdu.
İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsü’ne girmek için yıllarca uğraştı, Cılavuz Köy Enstitüsü’ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı.
Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile” ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.
“Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” diyen Kaftancıoğlu, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasındadır.
Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, “Dönemeç”le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve “Hakullah”la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.
ESERLERİ
Dönemeç,
Çarpana,
İstanbul Allak Bullak,
Hakullah,
Yelatan,
Tüfekliler,
Tek Atlı Tekin Olmaz,
Köroğlu Kolları,
Kekeme Tavşan,
Çizmelerim Keçeden,
Altın Ekin,
Dört Boynuzlu Koç,
Hızır Paşa,
Çoban Geçmez,
Şülgür Deresi,
Salih Bey