TURİZM TORBASI TEHDİTİ
AKP’nin Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan “turizm torbası” teklifi yasalaşırsa ormanlar kamp alanı adı altında tahrip edilecek, kıyılar yapılaşmaya açılacak ve özel şirketlere kolaylıklar sağlanacak.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan “turizm torbası” ülkedeki tüm doğal varlıkları tehdit ediyor. Teklif yasalaşırsa ormanlar ve kıyılar başta olmak üzere çok sayıda doğal alan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Kazanan yine çeşitli istisnalara kavuşacak özel şirketler olacak.
Turizm torbasının mevcut haliyle yasalaşması durumunda, mesire yerleri, lüks çadır, çadır ve karavan alanı yapılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilebilecek. Ayrıca ormanlık alan olarak kabul edilen yerlerde turizm yatırımları gerçekleştirilebilecek. Ormanlar ve kıyılarda imar planı olmasa bile günübirlik tesis yapılmasına imkân sağlanacak, bunun için binlerce ağacın kesilmesinin yolu açılacak.
Turizmi kalkındırma gerekçesiyle hazırlanan teklifle özel şirketler, turizm yatırımı adı altında hayata geçirecekleri projeler için büyük avantajlara sahip olacak. Kış sporları ve su sporlarının yapıldığı alanlar turizm koruma ve geliştirme bölgeleri arasından çıkarılacak. Bu alanlarda kolaylıkla yapılaşmaya gidilebilecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen turizm yatırımlarında, her türlü istisna, vergi ve ödeme muafiyeti ile teşvik hükümleri uygulanacak. Ayrıca, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın uygun görmesi durumunda “yat limanı” yapılması için özel şirketlere kamu arazileri tahsis edilebilecek ve bu konuda istenirse bir bedel de alınmayacak.
Belediyelerin yetki alanındaki kıyı şeridi de el değiştirecek. Yerel seçimler öncesi MUÇEV’e tahsis edilen ve halkın ücretsiz olarak yararlanamadığı kıyı şeritleri, şimdi tamamıyla belediyelerin elinden alınacak. Yerel yönetimlerin mülkiyetindeki kıyı şeritleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Bakanlık, bu alanları, turizm esaslı olarak yararlanmaları için MUÇEV gibi vakıflara ya da özel işletmelere devredebilecek.
-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,30% 0,01
-
EURO
51,31% -0,01
-
GRAM ALTIN
6673,51% 0,78
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
İlgili Haberler
POMPADA ŞOK! MOTORİNE 5,18 TL ZAM: FİYATLAR 70’İ AŞTI
“AYNI SAVAŞA İKİ FARKLI SÜRE!” Netanyahu’dan Çifte Mesaj Krizi
ANTALYA’DA KORKUNÇ YANGIN: ANNE VE 5 ÇOCUĞU YAŞAMINI YİTİRDİ
MİLLET İRADESİ MİTİNGİNE MÜDAHALE: GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİDEN 2’Sİ TUTUKLANDI!
BAKAN GÜLER HATAY’DAN SESLENDİ: TÜRKİYE TEYAKKUZDA, HER TÜRLÜ TEDBİR MASADA!
İSKENDERUN’DA SU KRİZİ: ŞEBEKEYE KİRLİ SU KARIŞTI
YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN ULUSLARARASI BAŞARI: ILGIN DEVRİM BOURNEMOUTH UNİVERSİTY’DE
“DANIŞTAY DEVREYE GİRDİ! MEB’DEN ‘RAMAZAN GENELGESİ’ İÇİN SAVUNMA İSTENDİ”
“BAKAN ÇİFTÇİ AÇIKLADI: BAYRAMDA ‘RADAR TUZAĞI’ YOK”
“TRUMP’TAN İRAN’A AÇIK TEHDİT: GÜNEY PARS’I TAMAMEN YOK EDERİZ”
“MAÇ BİTTİ, KRİZ BAŞLADI: LIVERPOOL–GALATASARAY MAÇINA İNCELEME”
“BODRUM’DA SKANDAL İDDİA: ÖZBEK KADINI İNŞAATA GÖTÜRÜP İSTİSMAR ETTİLER”
“AKP’SİZ BAYRAM” CHP 17 PARTİYLE GÖRÜŞECEK, KRİTİK TERCİH GÜNDEMDE
“4 TAŞINMAZIM VAR” DEDİ, BELGEYİ GÖSTERDİ! GÜRLEK’TEN MAL VARLIĞI ÇIKIŞI
CHP’DEN AKIN GÜRLEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İBB DAVASINDA YARGILAMA SÜRÜYOR: 107 TUTUKLU BAYRAMDA CEZAEVİNDE
KUŞADASI BELEDİYESİ’NDE YENİ SÜREÇ: BAŞKAN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
İBB DOSYASINDA KRİTİK GELİŞME: MAHİR POLAT’A EV HAPSİ KALDIRILDI
Yükleniyor
“AYNI SAVAŞA İKİ FARKLI SÜRE!” Netanyahu’dan Çifte Mesaj Krizi
ANTALYA’DA KORKUNÇ YANGIN: ANNE VE 5 ÇOCUĞU YAŞAMINI YİTİRDİ
MİLLET İRADESİ MİTİNGİNE MÜDAHALE: GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİDEN 2’Sİ TUTUKLANDI!
YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN ULUSLARARASI BAŞARI: ILGIN DEVRİM BOURNEMOUTH UNİVERSİTY’DE
“DANIŞTAY DEVREYE GİRDİ! MEB’DEN ‘RAMAZAN GENELGESİ’ İÇİN SAVUNMA İSTENDİ”
“BAKAN ÇİFTÇİ AÇIKLADI: BAYRAMDA ‘RADAR TUZAĞI’ YOK”
- Cuma 16.5 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 15.9 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazar 13.2 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu




