TRT, RTÜK’E ŞİKAYET EDİLDİ

TRT, RTÜK’E ŞİKAYET EDİLDİ

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, uzaktan eğitim kapsamında TRT EbaTV'de yapılan programda, Adanan Menderes'in idam görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili RTÜK’e şikayette bulundu ve TRT’ye yaptırım istedi.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, TRT EbaTV'de yapılan programda, Adanan Menderes'in idam görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili TRT'yeyaptırım uygulanmasını istedi. Taşçı, “Milli Eğitim Bakanı’nın kendi sorumlu kadroları için soruşturma başlatmış olması TRT’yi de yayıncılık ilkelerine uymamasının yaratacağı RTÜK yaptırımlarından kurtaramaz” dedi.
 Taşçı. TRT EbaTV'de yapılan programda, Adanan Menderes'in idam görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili şikayet dilekçesi verdi. RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, dilekçesinde şöyle dedi:
“Küçücük çocuklara, eski Başbakan Adnan Menderes'in idam sahnesinin yer aldığı bir animasyon filmi izlettirilmiştir. Filmde, merhumla ilgili mahkeme başkanının kalemi kırışı, boynuna ilmeğin geçirilişi ve ayaklarının altından sehpanın çekilişine hatta celladın İstanbullu olduğuna kadar pek çok ayrıntıya yer verilmiştir.”
‘MEB İÇERİSİNDEKİ KRİPTOLAR GÖZLERİNİ KARARTTI’
“Oysa bu çocuklar yalnızca ama yalnızca eğitimlerinden geri kalmamak için ders yapmak üzere ekran başına geçmiştirler. Buna karşın bu animasyonun ders arasına -Milli Eğitim Bakanı’nın (MEB) bile haberi olmadan kötü niyetli bir el tarafından eklendiği- de ortaya çıkmıştır. Anlaşılan o ki, MEB içerisindeki kimi ‘kriptolar’, 83 milyonun vergileriyle yayıncılık yapan TRT ekranlarını kendi siyasi propagandalarına alet ederek, minicik çocukların ruhsal dünyasında oluşacak tahribatları bile görmezden gelecek kadar gözlerini karartmış oldukları anlaşılmaktadır. Çocuklara işledikleri dersle de hiçbir ilgisi bulunmayan idam sahnesinin tüm aşamalarının izletilmesi velilerin yoğun tepkisine neden olmuştur.”

‘İÇERİĞİ MEB HAZIRLASA DA YAYINDAN TRT SORUMLU’
TRT’nin bünyesinde her programın yayına verilmeden önce çok sıkı denetlendiği “Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı” olduğunu hatırlatan Taşçı, şunları belirtti: 'Bu olayı daha vahim bir noktaya taşımaktadır. Program paketinin MEB tarafından hazırlanmış olması, TRT Genel Müdürü başta olmak üzere yayın kuruluşundaki yetkililerin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı da bir gerçektir. Tersi durumun düşünülmesi halinde TRT Genel Müdürü başta olmak üzere yayıncı kuruluştaki sorumlu ve yetkililerin kurumdaki varlık nedeninin tartışmalı hale geleceği de açıktır. RTÜK mevzuatı açısından sorumluluğu bulunan kurum TRT’dir. TRT’nin sorumlu yayıncılık ilkesini ihlal etmiş olmasının görmezden gelinmesi demek suçun cezasızlığı sonucunu doğurur ki, bunun da hukuk devletinde karşılığı yoktur. Her ne kadar paket programı MEB hazırlamış olsa da RTÜK mevzuatı bakımından yayıncı olarak TRT sorumludur. Bu nedenle yukarıda belirttiğimiz yasa maddesi uyarınca söz konusu yayın için derhal değerlendirme raporu düzenlenerek Üst Kurul gündemine alınması hususunda gereğini arz ederim.”
‘83 MİLYONUN VERGİLERİYLE YAYIN YAPIYOR’
Taşçı TRT’de 83 milyonunun vergileri bulunduğunu ifade ederek, “TRT’nin kendisine iletilen her yayını içeriğine bakmaksızın yayınlaması sonucu doğar ki, bu da 83 milyonun vergileriyle yayıncılık yapan bir yayıncı açısından oldukça düşündürücü bir o kadar da mesleki yeterlilik ve liyakat bakımından sorgulanması gereken bir sonuç doğuracaktır” dedi.

‘TRT’Yİ YAPTIRIMDAN KURTARAMAZ’
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk görüntülerle ilgili “Etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum” demişti ve sorumlular hakkında soruşturma başlatılmıştı. Taşçı bu konuda şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanı’nın bile bir eğitimci, veli olarak görüntülerden duyduğu rahatsızlığı ve yapılan uygunsuzluğu dile getirdiği dikkate alındığında; TRT’nin ben konumu ve durumunun görmezden gelmesi düşünülemez. Eğer TRT kendi iç bünyesinde ders içeriğinde yer almayan bu yayını denetlemiş ve bakanlık ile temas etmiş olsaydı, binlerce öğrenci zihinsel gelişimlerine etki edebilecek nitelikteki bir yayına maruz kalmayacaktı. Milli Eğitim Bakanı’nın kendi sorumlu kadroları için soruşturma başlatmış olması TRT’yi de yayıncılık ilkelerine uymamasının yaratacağı RTÜK yaptırımlarından kurtaramaz. Zira, tamamen küçük çocukların ders dinlemek için ekran başında olduğu bir zamanda yayınlanan bu görüntülerin 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesi 2. Fıkrasında yer alan ‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz’ hükmüne açıkça aykırılık oluşturmaktadır.”