SOYLU AÇIKLADI: VAN-İRAN SINIRINA 295 KİLOMETRELİK DUVAR ÖRÜLECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'daki temasları kapsamında, Türkiye- İran sınır hattındaki hudut karakollarını havadan inceledi. Daha sonra kaçak geçişlerin engellenmesi için duvarın örüldüğü bölgeye geçen Bakan Soylu, Va

GÜNDEM 25.04.2022 08:58:42 0
SOYLU AÇIKLADI: VAN-İRAN SINIRINA 295 KİLOMETRELİK DUVAR ÖRÜLECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberinde yardımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile Van'a geldi. Ferit Melen Havalimanı'nda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahad Arvas, Jandarma Asayiş Kolordo Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez ve İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın tarafından karşılanan Bakan Soylu, daha sonra helikopterle Van'ın İran sınır hattındaki Çaldıran ilçesine geçti. Sınır hattında bulunan 3  hudut karakolunu havadan inceleyen Bakan Soylu'nun bulunduğu helikopter Uzunyol Hadut Karakoluna iniş yaptı.
'SINIR HATTINDAKİ 26 MAYIN BÖLGESİ TEMİZLENDİ' 
Kara yolu ile sınır duvarının örüldüğü sınır hattında incelemelerde bulunan Bakan Soylu burda açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, 3,5 yılı aşkın süredir doğu ve güney sınırında güvenlik duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
Bugüne kadar Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da hemen üstünde Ermenistan sınırı olarak nitelendireceğimiz sınırlarda gerek duvar gerek aydınlatma ve çit çalışması yapılmıştır. Bir siyasi partinin 14. katından Türkiye'de sınırlar iyi tutulmuyor, sınır namustur diyerek burada yapılanları görmezden gelmek vicdana da, insanlığa da fedai can ederek buralarda mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimize bühtan ve iftiradır. Bunu böyle söyleyerek ardından bunu şehirlerin bilbordlarında, üst geçitlerde pankartlama çalışması yaparak, devletini milletinin gözünde aciz durumu düşürmeye çalışmak son derece insanoğluna yakışmayacak davranıştır. Van-İran sınırında yaklaşık bir ay önce 5-6 metre karın altında kalan ve her türlü çalışmanın neredeyse imkansız hala geldiği bir alanda güvenlik duvarı inşa edildi.

Şu ana kadar 26 mayın tarlası temizlendi. Bugüne kadar özellikle Ağrı, Iğdır sınırı ve içine bulunduğumuz Çaldıran sektörü dahil, 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu ana kadar yapılmıştır. Bir duvarın yapılması için neler lazım. Bunu yine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere ifade etmek istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığı'nın MAFAM adlı bu konudaki birliğidir. Ondan sonra burada güvenlik yolu açılır. Bu yapılırken burada güvenlik önlemi alınır. Çünkü karşı taraftan ve terör örgütünün her noktadan taciz edebilme kabiliyetine karşı burada sınır birliklerimiz aynı zamanda Polis Özel Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır güvenlik yolların rahatlıkla yapılabilmesi için burada tedbir alırlar.

Soylu, duvar ihalelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yıllardır sınırda bunları gerçekleştirmek için çaba ortaya koyduğuna değinerek, 'Peki bunu nasıl sağlarlar, İran ile eş güdüm içinde çalışırlar. Bunların nereden ve nasıl geçebileceğini, hakim yerin neresi olduğunu burada temin ederler. 14. kattaki konfor bunu anlayabilecek kabiliyette elbette olmayacaktır.' dedi.
'SINIRDA 250 OPTİK KULE YAPTIK' 
Bu çalışmaların yanı sıra üretilen duvarların monte edildiğini, güvenlik güçlerinin de bölgede gerekli önlemleri aldığını anlatan Soylu, 'Zaman zaman buranın eksi 40 dereceye düştüğünü ifade etmem gerekir. Birileri için bir şey ifade ediyorsa. Bütün bunlar yapılırken aynı zamanda buranın aydınlatılmasının tesis edilmesi gerekir. Bu da Ağrı’dan Hakkari sınırına kadar, Hakkari sınırında da Irak sınırı Hezil Çayı’na kadar olan bölgeye kadar, Hezil Çayı’ndan Suriye’de duvarların başlayacağı bölgeye kadar bütün bölgelerde elektrik idaremizle TEDAŞ’la entegre edilerek buralara çok zor şartlarda elektrik getirilmektedir.
Buradan teröristin, kaçakçının, kaçak göçmenin geçmesini engelleyebilmek için aynı zamanda başka türlü adımları atıyoruz. Bu bölgenin içinde özellikle en önemli meselelerden biri üs bölgeleridir. Aynı zamanda Sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir taraftan üs bölgeleri hakim tepelerde, bir taraftan sınır birlikleri bir taraftan da sadece doğu sınırında 250 adet optik kulelerimiz var. Bunların yüzde 95’i bitti. Bu kuleler ne yapıyor.
Bazıları 16 kilometreye kadar, bazıları 10 kilometreye kadar cisim ve insan görebilme kabiliyetine sahip olan 4 kilometrede insanı algılayabilen elektrooptik kuleler burada konuşlandırılmaktadır. Bunların da her birinin kedine ait imalatı vardır. Bunlar da ASELSAN tarafından gerçekleştirilmektedir. Optik kulelerin yanı sıra 284 tane termal kamera vardır. Yüze yakın bu bölgede ve güney bölgesinde tesis edilmiş devriye atan kendine ait kuleleri olabilecek araçlarımız söz konusudur. Bunların hepsi bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sınır birliklerimizin bu güvenlik yollarında rahatlıkla iki tarafı görebilecek şekilde konuşlandırılmışlardır.' diye konuştu.
'26 TARLADA MAYIN ÇALIŞMASI VAR' 
Bakan Soylu, 295 kilometre olan Van-İran sınır hatında birinci, ikinci ve üçüncü etapta 26 tarlada mayın çalışması yapıldığını ifade ederek, İran sınırında bulunan Başkale ilçesine bağlı Gelenler ve Albayrak mahallelerinde de çalışmaların gelecek yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Soylu, 'Doğu sınırımızın tamamı 2023 yılında Cumhuriyetimiz için 100. yılında hem duvarlarla hem optik kulelerle hem termal kameralarla hem güvenlik yollarıyla tel çitleriyle kontrol altında tutulacak.' dedi. 
VAN GÖLÜ'NDE KAÇAK GÖÇMEN ÖNLEMİ 
Bakan Soylu, kaçak göçmenler konusunda Van Gölü'nün güvenliğinin Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesine devrildiğini belirterek, 'Biz başka bir hamle de yaptık. Van Gölü'nün güvenliğini geçen yılın yazından itibaren Sahil Güvenliğimize verdik. Doğu ve Güneydoğu'da ilk kez bir gölde veya bir alanda Sahil Güvenlik ilk kez görev almaktadır. Çünkü onun Akdeniz ve Ege Denizi'nde göçmen kaçakçılığından ve diğer kaçakçılıklarından elde ettiği tecrübeyi burada da istifade edelim. Van Gölü'nün tüm konuşlanmasını sağlayarak bunu gerçekleştirebilecek bir anlayışı ortaya koymaktadır.

Bu bölgelerde güvenliğin sağlanabilmesi için mayın tarlaları temizlenmektedir, aydınlatma için bölgeye Ağrı sınırından Hakkari sınırına kadar elektrik çekilmektedir. Burada çok zor şartlarda ve aynı zamanda terörün saldırmasını da göz önünde bulundurarak burada, bir güvenlik duvarı ve güvenlik yolu yapılıyor. Aydınlatmalar yapılıyor ve güvenlik duvarının üstüne tel çit çekilmektedir. Termal kameralar yerleştiriliyor ve optik kuleler yapılıyor. Araçlarla devriye yollarında çaba sarf edilmektedir. İnsansız hava araçlarımızla sürekli nasıl güvenlik yollarında ve diğer alanlara devriye atılıyorsa, onlarla da sürekli devriye atılmaktadır. Keşif ve gözetleme faaliyetleri de dronlarla ve bulut altı İHA'larla bunlar sağlanmaktadır' diye konuştu. Bakan Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bundan muradımız şudur, milletimiz devletinden emin olsun. Devletinden emin olmayanlar olabilirler, siyaset adına burada yıllarca hududu namus bilen ve bunun için fedai can eden, kınalı kuzularımız, kahraman askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız ve güvenlik korucularımız büyük bir mücadeleyi ortaya koyarken birilerinin sadece siyasi hevesleri oluşsun diye bir takım iftiralar altında kalabilirler ama bu memleket iftira atanların söyledikleriyle burada kahramanca mücadele eden arkadaşlarımızın o gayretlerini ortadan kaldırmaz.İftiralar iftira sahiplerinin olur. Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, kalpleri katıdır anlayamazlar. Bunlar elbette ki bu memleket için gayret eden arkadaşlarımızı yıldıramazlar. Buradaki çalışmalar devam edecek. Bu yıl Özalp sektörünü tamamlayacağız bu yılın sonuna kadar. 2023'te de bütün ihaleleri hemen hemen bitmiştir, böylece 29 Ekim itibariyle doğu sınırımızın tamamı güvenlik duvarlarıyla beraber güvenlik altına alınmış olacaktır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindekiler incelemelerinin ardından Van'dan ayrıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

ERHÜRMAN ANKARA’DA KONUŞTU: RUM TARAFI BİZİ YOK SAYDIKÇA KRİZ DERİNLEŞİR!

TÜRK YANGIN UÇAĞI HIRVATİSTAN’DA DÜŞTÜ: BAKIM İÇİN GİTTİ, KARA HABERLE DÖNDÜ!

DİLOVASI’NDA ÖLEN KADINLARIN ÇALIŞTIĞI FABRİKANIN PATRONU TANIDIK ÇIKTI!

SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

Yükleniyor


HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7