…SOSYAL CİNAYETLERİN SON ÖRNEĞİ

Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Av. Bülent Akbay, geçtiğimiz hafta Hatay Valiliği önünde ‘Çocuklarım aç’ diyerek kendini yakarak hayatını kaybeden Adem Yarıcı vakasıyla Türkiye'de tartışılmaya başlanan ‘Sosyal C

GÜNDEM 10.02.2020 14:38:21 0
…SOSYAL CİNAYETLERİN SON ÖRNEĞİ

Akbay konu ile ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Ekonomik kriz, mobbing diye adlandırdığımız işyeri merkezli baskının ve işsizliğin yarattığı onlarca endişe, korku ve stresin bileşkesi, taciz gibi birçok husus intiharlara yol açan koşulları oluşturuyor. Yönetenlerin eseri olan kötü yaşam koşulları insanları ölüme itiyor. Fildişi kulelerinde şatafat hayatı sürdüren yönetim anlayışı yoksul halkımızı yaşam için en temel ihtiyaçlarından yoksun bırakmaya başlamıştır. İnsanlarımızı hayatta kalamayacakları yaşam koşulları ile baş başa bırakan ve en nihayetinde insanlarımızın erken ve doğal olmayan yollardan hayatını kaybetmeye başlaması; ülkemizde Sosyal Cinayet’lerin tarihinde hiç olmadığı kadar çoğalmasına yol açmıştır.  

Diğer bir ifadeyle ölümcül olduğunu bildiğiniz bir darbeyi bilerek ve isteyerek başka bir insana uyguladığınızda ve o insan öldüğünde nasıl bunun adı cinayetse; milyonlarca insanı hayatta kalamayacağını koşullara bilerek ve isteyerek itmek de bir sosyal cinayettir. Hatay valiliği hemen kapısının önünde gerçekleşen bu intihar’ın duyurulmaması için çok çaba harcadı. Aynı şekilde ülkeyi yönetenler bu trajedinin üzerine gitmek ve intihara yol açan nedenleri tartışmak istemiyor. İki nedenle istemiyor. 

Birincisi insanları ölüme sürükleyen sorunlara sebep olan ekonomik krizin müsebbibi olduklarından, ikincisi ise mevcut adaletsiz düzeni sürdürmek istediklerinden dolayı yoksulların ölümünü gizlemeye çalışıyorlar. Bu tutum artan şekilde yoksulların zamanından önce mezara konulduğu bir acı gerçeği ortadan kaldırmıyor. Yoksulların sağlığı ve yaşamı açısından bu koşulların ne kadar zarar verici olduğunu yönetenler bilmektedir. Ancak o koşulları düzeltmek için hiçbir şey yapmamaktadırlar. 

Hatay’da valilik önünde intihar eden Adem Yarıcı’yı yetkililer yakından tanıyordu.  Evinde iftar açan ve basına iş sözü vererek şov yapan AKP milletvekilleri, sık sık kapılarına kadar gidip “iş” istediği ve söz aldığı belediyeler, çocuklarına yapılan sosyal yardımı kesen Valilik göz göre göre ölüme sürüklenen yoksul vatandaşımıza yardım elini uzatmadılar. Çünkü sadece güçlüden, sermayeden ve bir avuç çıkar odağının çıkarlarından yana olan bu vurgun ve talan düzeni yardım elini uzatmalarına izin vermiyordu. Kanunlar kadar yürekleri de yoksul halkın sorunlarına kördü. 
Saray düzeninin ne kadar adaletsiz ve kör olduğunu Adem Yarıcı adlı vatandaşın ailesinin söylediklerine bakarak anlayabiliriz. 
• “Adem’in tek isteği çocuklarına bakabilmekti” dedi bir ağabeyi, “Ama yardım parası da kesilince hepten bunalıma girdi.”
• Adem Yarıcı için 5 TL’nin önemini “Kısa bir süre önce çocuğunun doğum günüydü. Benden kola alabilmek için 5 TL istedi. Elektrik faturası çok gelmesin diye dışarıda yıkanıyordu” diye anlattı.

• Bir diğer abisi  “Son altı ayda hiç iş bulamadı. Belediyeye gitti, valiliğe gitti, çalmadık kapı bırakmadı ama iş bulamadı yine. Sosyal Hizmetler’den aldığı çocuk destek parası kesilince iyice bunalıma girdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi iş sözü verdi ama tutmadı. Kardeşim iki ay önce büyükşehir belediyesi önünde de kendini yaktı. Ama kimse onu ciddiye almadı” dedi. 

• “Adem iş bulmak için çok çabaladı. Öyle oturduğu yerden iş istemedi. Her kapıya gitti. Son süreçte de artık psikolojisi alt üsttü. Kardeşimi intihara çaresizlik götürdü.” diye devam etti. 
• Adem’in eşinin kardeşi;  “Ekonomik problemlerden dolayı boşandılar. Çok bunalımdaydı. Yevmiye işi yapıyordu, kazandığı parayı çocuklarına getiriyordu. Çok öfkeliyiz. Eniştem gibi bir sürü işsiz var onlar da mı kendilerini yaksınlar? Devletin bu konuya el atmasını istiyoruz.” dedi. 
Ama Adem Yarıcı’nın gerçek hikayesi, devlet ile yurttaşının arasındaki büyük uzaklığın da hikayesidir. Yalnızca anlamak yetmez. Bu sosyal cinayetin müsebbibi olan yönetenler yoksulluğun ulaştığı boyutları gizlemekten öte bir icraat yapmamaktadırlar. Yönetilen olarak bizler hayatlarımızı kurtaracak ekonomik ve sosyal politikalar için “ağır ve nasırlı ellerimizi toprağa dayayıp doğrulmak” için ayağa kalkmalıyız. İnsan onuruna yakışan bir düzen hayal değildir. Yoksulluk ise asla kader olamaz. “                      
                                                                                                                                              

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

ORTADOĞU'DA ÇATIŞMALARDA 10'UNCU GÜN: ABD DE ARTIK CEPHEDE

TEKİRDAĞ'DA ON BİNLER İMAMOĞLU İÇİN BİR ARAYA GELDİ

GAZETECİ FATİH ALTAYLI TUTUKLANDI

KULİSLERDE KONUŞULMAYA BAŞLANAN SENARYO: ERKEN SEÇİM PLANI DEVREYE ALINABİLİR…

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ARAKÇİ'DEN NÜKLEER AÇIKLAMASI…

2025 YKS'YE DAMGA VURAN KIYAFET TARTIŞMASI: SINAVA ALINMADI, SOSYAL MEDYA KARIŞTI

FATİH ALTAYLI'NIN EMNİYET İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

ABD İRAN’DAKİ NÜKLEER TESİSLERİ VURDU, ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN TEPKİ GELDİ…

TBMM’DE BU HAFTA: TARTIŞMALI 'ZEYTİNLİK' MADDESİNİN GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

OKTAY SARAL'DAN TANJU ÖZCAN'A 'SUYUN ISINDI' YANITI

ABD İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNİ VURDU

FATİH ALTAYLI GÖZALTINA ALINDI

CEMAL ENGİNYURT'UN CHP'YLE İLGİLİ SÖZLERİ SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

ÇATIŞMALARDA 9. GÜN: İSRAİL'İN SALDIRDIĞI İRAN'DA CAN KAYBI 430'A YÜKSELDİ

ANKARA'DA LİTYUM FABRİKASINDA GAZ SIZINTISI: 2 İŞÇİ ÖLDÜ, 3 İŞÇİ YARALANDI!

ÖZGÜR ÖZEL, FERDİ ZEYREK'İN KIZINI ÜNİVERSİTE SINAVINA GÖTÜRDÜ

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİSİ GÖREN NİHAL CANDAN HAYATINI KAYBETTİ

BENZİN VE MOTORİNE DEV ZAM GELİYOR

ALİ BABACAN'DAN CHP'LİLERİ KIZDIRACAK SÖZLER

İMAMOĞLU HAPİSTEKİ YOL ARKADAŞLARINA SESLENDİ: İFTİRANAMELERİ BİLEREK İMZALAYIN

RUSYA: HAMANEY'E OLASI BİR SUİKAST PANDORA'NIN KUTUSUNU AÇAR

ÇATIŞMALAR 1 HAFTAYI GERİDE BIRAKTI…

CHP'Lİ 81 İL BAŞKANINDAN ÖZEL'E DESTEK, KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI

İMAMOĞLU'NDAN AVUKATININ TUTUKLANMASINA TEPKİ

NURİ ÜYSEN CAMİİ YENİDEN PROTOKOLÜ İMZALANDI

KAYMAKAM YILMAZ,BELEN’DEN GÜMÜŞHANE’YE UĞURLANDI…

BELEDİYE LERİN ELİNDEN YURT AÇMA RUHSATI ALINDI

HATAYDA ATIK SU ALT YAPI ÇALIŞMALARI SIRASINDA GÖÇÜK: 2 İŞÇİ ÖLDÜ

İMAMOĞLU'NUN AVUKATI MEHMET PEHLİVAN TUTUKLANDI!

TUTUKLU BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI MURAT ÇALIK HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Yükleniyor


GAZETECİ FATİH ALTAYLI TUTUKLANDI

KULİSLERDE KONUŞULMAYA BAŞLANAN SENARYO: ERKEN SEÇİM PLANI DEVREYE ALINABİLİR…

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ARAKÇİ'DEN NÜKLEER AÇIKLAMASI…

2025 YKS'YE DAMGA VURAN KIYAFET TARTIŞMASI: SINAVA ALINMADI, SOSYAL MEDYA KARIŞTI

FATİH ALTAYLI'NIN EMNİYET İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

TBMM’DE BU HAFTA: TARTIŞMALI 'ZEYTİNLİK' MADDESİNİN GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

  • Pazartesi 34.8 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Salı 36.8 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.8 ° / 19.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2