SAYIŞTAY'DAN AKP'Lİ BELEDİYEYE 'USULSÜZLÜK' UYARISI

Sayıştay müfettişleri, AKP'li Esenler Belediyesi’nde mevzuata aykırı işlemler tespit edildiğini belirterek dikkat çeken uyarılarda bulundu.

GÜNDEM 3.12.2021 23:40:45 0
SAYIŞTAY

İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu'nun başkanlığını yaptığı Esenler Belediyesi'nin 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda mevzuata aykırı uygulamalar ile ilgili bir dizi uyarı yer aldı. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin müdür olarak görevlendirilmesine ilişkin.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre raporda, Belediye Kanunu'nda kimlerin hangi unvanlar ile sözleşmeli olarak çalışabileceği belirlenmiş olduğu hatırlatılarak bu unvanlar arasında müdür kadrolarının yer almadığı vurgulandı. Mevzuata göne bir memurca yürütülmesi gereken müdürlük görevinin vekâleten de olsa sözleşmeli statüsündeki bir personel eliyle yürütülemeyeceği, sözleşmeli personelin devlet memurları hakkında sicil raporu düzenleyemeyeceği ve devlet memurlarının amiri olarak görev yapamayacağı belirtildi.
'LİYAKAT' UYARISI 
Raporda; bu görevlendirmenin 657 sayılı Kanun'un belirttiği kariyer ve liyakat ilkelerini zedelediği, ilgili yönetmeliğin düzenlemelerini devre dışı bıraktığı, kurumsallaşmayı engellediği, kurum içinde mali kontrolü zayıflatıp riskleri çoğalttığı, personelin kariyer planlarını ertelemesi ya da bırakması suretiyle personelin motivasyonunda ve veriminde düşüşe sebep olacağı vurgulandı.
'ACİL İHTİYAÇTAN GEÇİCİ OLARAK YAPILDI'
Sayıştay'ın uyarısına Esenler Belediyesi tarafından verilen yanıtta; görevlendirmenin, kamu yararı amacıyla ve acil ihtiyaca binaen personelin eğitim düzeyi ve iş tecrübesi gözetilerek yeni görevlendirmeler yapılana kadar geçici olarak yapıldığı, yapılan bu işlemin hukuka uygun olduğu, ancak kamu hizmetlerinin aksamaması adına içinde bulunulan pandemi süreci sonrasında mevzuata uygun değişikliklerin yapılacağı ifade edildi.
KİRALAMA İHALELERİNDE REKABET ENGELLENDİ
Raporda mevzuata aykırı bulunan diğer uygulamaların bazıları şöyle:

Taşınmazlarının kiraya verilmesi amacıyla yapılan ihalelerin bazılarının şartnamelerinde ihaleye katılımı kısıtlayıcı, rekabeti engelleyen düzenlemelere yer verilmiştir. Kafetarya, restoran, halı saha gibi farklı nitelikteki gelir getirici unsurlar için katılımcılardan daha önce hepsini bir arada yaptığına dair en az 3 yıllık iş deneyim belgesi istenmiştir. Ancak, vasıfları birbirinden farklı olan alanların birlikte ihale edilmesi, iş deneyim belgesinin de sadece kamu kurum ve kuruluşlarından istenmesinin ihalelere katılımı kısıtlayan ve makul kabul edilebilecek hususlardan olamayacağı düşünülmektedir.
ATIK TOPLAMA İŞİ İHALESİZ VE BEDELSİZ DEVREDİLDİ
Belediyenin yetki ve sorumluluk alanındaki ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyaz; gelir getirici faaliyetler olmasına rağmen, bir protokolle çevre lisanslı özel kuruluş olan bir firmaya ihalesiz ve herhangi bir bedel alınmaksızın devredilmiştir. İdareye ait imtiyazın bu şekilde devrinin  kamu menfaatine ve mevzuata aykırı olduğu açıktır.
TAZİYE EVİ, KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KULLANILIYOR
İdarenin mülkiyetinde olan bazı taşınmazlardan imar planında yeşil alan, mezarlık veya eğitim öğretim alanı  olarak ayrılan yerlerin gerçek ve tüzel kişiler tarafından işgal edildiği ve bu işgalcilerin çıkarılmadığı, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilen ecrimisillerin (işgal tazminatı) kira gibi uygulanarak işgallerin devam etmesine olanak tanındığı tespit edildi.
Belediye işgal altındaki mezarlık alanı ile ilgili “İmar planlarında mezarlık alanı olan taşınmaz üzerindeki yapının taziye evi olarak yaptırıldığı, ancak kentsel dönüşümün acil ihtiyaç olması sebebiyle, söz konusu binanın geçici olarak kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanıldığı ve projelerin tamamlanması akabinde yapının taziye evi olarak hizmet vereceği” açıklaması yapıldı.
MUHTARLARA DÜZENLİ YARDIM 
Mevzuatın icazet vermemesine belediye tarafından ilçedeki tüm muhtarlıklara ihtiyaçlarını karşılamak için aylık nakdi yardımda bulunulmuştur. Meclis kararı ile; elektrik, su, doğalgaz, telefon faturaları, kira, kırtasiye gibi giderlerinin faturalarının ibrazına binaen 1.750,00 TL'yi geçmemek kaydı ile ayda bir olmak üzere düzenli olarak nakdi yardım yapıldığı tespit edilmiştir. Ödemeler genel itibariyle tavan tutar olan 1.750,00 TL üzerinden yapılmıştır.
İdarece emlak vergileriyle beraber tahsil edilen taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payı ilgili idarelere aktarılmamıştır. İdarenin hesap ve işlemleri incelendiğinde, yıl sonu itibari ile 2020 yılında tahsil edilen 5 milyon 241 bin 291 TL tutarında taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payının Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına gönderilmediği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

EMEKLİ POLİS DIŞİŞLERİ KONUTUNUN ÖNÜNDE ATEŞ AÇTI!

FERDİ ZEYREK'İN KIZINDAN KRİTİK İDDİA: KAZA DEĞİL İHMAL!

RÜŞVETLE SUÇLANAN CHP'Lİ HAKAN BAHÇETEPE'NİN OTURDUĞU EV GÜNDEM OLDU

AKP-MHP BAYRAMLAŞMASINDA ÖZGÜR ÖZEL HEDEF ALINDI

HATAY’DA KAMYON 3 ARACA ÇARPTI

DEPREMDE YIKILAN RÖNESANS REZİDANS'IN MÜTEAHHİDİ SIRBİSTAN'DA ÖLÜ BULUNDU

BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AYLAR SONRA 3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

AKP KURUCULARINDAN HÜSEYİN ÇELİK: "CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜRKİYE’YE YARAMADI"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN 'SORUŞTURMA' AÇIKLAMASI: "YAŞATANA BİN PİŞMAN EDERİM"

ERDOĞAN MUHALEFETİ HEDEF ALDI, "KUTUPLAŞMADAN BESLENENLERE PRİM VERMEYECEĞİZ" DEDİ

EKREM İMAMOĞLU'NDAN BAYRAM MESAJI…

6 ŞUBAT DEPREM DAVALARI: TEPKİ ÇEKEN KARAR VE SAVUNMALAR

BAKAN TEKİN'DEN TARTIŞMA YARATACAK 'BAŞÖRTÜSÜ' SÖZLERİ: BİR KEZ DAHA CHP'Yİ HEDEF ALDI

BÜLENT ARINÇ'TAN NUMAN KURTULMUŞ'A AÇIK MEKTUP

13 KATLI BİNADA YANGIN: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

ÖZGÜR ÖZEL MEYDAN OKUDU: AKLINIZI BAŞINIZA TAKININ...

İDDİANAME KABUL EDİLDİ: İMAMOĞLU DAHİL 12 KİŞİYE HAPİS İSTEMİ

MUĞLA'DA 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM…

İMAMOĞLU PAYLAŞTI! İŞTE TURP VE AHTAPOTUN BEDELİ

CHP'Lİ BORÇKA BELEDİYESİ BAŞKANI ERCAN ORHAN: "İŞÇİMİZİN MAAŞINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN EVİMİ SATIŞA ÇIKARDIM”

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YARIN

SUUDİ ARABİSTAN, HACCA GİDEN 75 BİN KİŞİYİ GERİ YOLLADI

DEVA PARTİSİ KURUCUSUNA 16 YIL HAPİS CEZASI!

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUGAY TOPLANMAYAN ÇÖPLER İÇİN KORDON'A İNDİ

ÖZGÜR ÖZEL:DARBE BU KEZ POSTALLA DEĞİL, CÜBBEYLE GELDİ!

İMAMOĞLU, İŞ DÜNYASINA SESLENDİ …

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

Yükleniyor


EMEKLİ POLİS DIŞİŞLERİ KONUTUNUN ÖNÜNDE ATEŞ AÇTI!

FERDİ ZEYREK'İN KIZINDAN KRİTİK İDDİA: KAZA DEĞİL İHMAL!

RÜŞVETLE SUÇLANAN CHP'Lİ HAKAN BAHÇETEPE'NİN OTURDUĞU EV GÜNDEM OLDU

AKP-MHP BAYRAMLAŞMASINDA ÖZGÜR ÖZEL HEDEF ALINDI

BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

  • Pazar 33.8 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazartesi 35.3 ° / 18.1 ° Güneşli
  • Salı 35.9 ° / 19 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2