Lütfü Savaş, ilk olarak Suriye Halk Meclisi’nin geçen günlerde yapmış olduğu ve topraklarımızda hak iddia ettiği sözde bildirisini değerlendirdi.
SAVAŞ: AÇIKLAMYI TALİHSİZ BULUYORUM
Yapılan açıklamayı talihsiz olarak nitelendiren Savaş, “Bu şehir Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dik duruşu, engin feraseti ve diplomatik zaferi ile ana vatana katılan bir şehirdir ve bize emanettir. Bu emanete el ve dil uzatılmasına karşı çıkarız. Suriye ile olan ilişkilerimiz Osmanlı Devleti’ne dayanmaktadır fakat şu anki durum da ortadadır. Resmi verilere göre 500 bin olsa da yaklaşık 1 milyon Suriyeliyi şehrimizde misafir ediyoruz. Ancak biz Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız. Kardeş kanının dökülmesine karşıyız. Düşman değiliz” diyerek açıklamayı şiddetle kınadığını belirtti.
KATI ATIK TESİSİ İÇİN 7 AYDIR BAKANLIKTAN SES YOK
Başkan Savaş, uzun süredir gündemde yer edinen Gökçegöz Katı Atık Depolama Sahası hakkında geline son durumu açıkladı.
Konunun sağlık temelinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Savaş, “Hiç kimse bu olaya siyasi bakmamalı. 2016 yılından beri o bölgenin rehabilite edilmesini ve genişletilmesini bekliyoruz. Yayladağı, Kırıkhan, Belen, Altınözü’nde alternatif yerler için teklifte bulunduk ama reddedildi. Konu yargıya taşındı ve mahkeme bizi haklı buldu. 7 aydır Bakanlıktan haber bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konudaki tutumunu anlamak mümkün değil. Bu işi durduranlar da buradaki bir STK temsilcisi ve 2 milletvekilidir” dedi.
Şehirdeki Suriyeli nüfusun çöp üretiminin çok fazla olduğunu da söyleyen Savaş, “Bizim çöp üretimimiz günlük ortalama 700-800 civarında. Ancak Suriyelilerle birlikte bu veri bin 500 tona çıktı. 2025’de miadı dolması gereken yerin 2 yıl önce ömrü doldu. Bu sorunu çözmek sadece belediyenin değil milletvekillerinin, STK’ların ve ilgili bakanlığın da sorunudur. Ya mahkeme kararı uygulansın ya da bize yeni yer verilsin” ifadelerini kullandı.
Savaş, HBB’nin yaptığı ve hayata geçireceği projeler hakkında da bilgiler verdi.
“GÖREVE GELDİĞİMİZDE HATAY’DA SADECE 2 ARITMA TESİSİ VARDI”
Bugüne kadar yapılan altyapı çalışmalarından örnekler veren Savaş, “Göreve geldiğimizde sadece 2 tane arıtma tesisi vardı. Erzin’in kanalizasyon ve içme suyu şebekesini tamamlayıp artıma tesisini yaptık. Dörtyol’un arıtma tesisini bitirdik. Payas’ın içme suyu şebekesine yeni yılda başlayacağız. İskenderun’un dağ bandının içme suyu çalışmalarına başlayacağız. Arsuz’un içme suyu şebekesine başlayacağız. Belen’in içme suyu ve kanalizasyonunu yaptık. Hassa’nın kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisini yaptık. Kırıkhan’ın 18 km’lik kanalizasyonunu bitirdik. İçme suyu şebekesine başladık. Arıtma tesisi yaptık. Turunçlu’daki arıtma tesisini membranlı sistemle yenileyerek kalan alanı yeşil alan olarak değerlendireceğiz” diyerek gelinen tabloyu özetledi.
“HİZMET YAPMAYA GELDİK”
HBB’nin kentin 15 ilçesinde eşit hizmet verdiğini ifade eden Savaş, “Saydığım tüm çalışmaları ve daha fazlasını CHP’li büyükşehir belediyesi yapıyor. 19 yıl tek başına bu ülkeyi yöneten iktidar Hatay’da hangi altyapı çalışması yapmış? Hatay’ın neresine dokunsanız ah işitiyorsunuz ancak bu bizim için sorun değil. Çünkü biz hizmet yapmaya geldik” dedi.
“SAMANDAĞ’IN İÇME SUYU SORUNU ORTADAN KALKACAK”
Başkan Savaş Samandağ için ayrı bir parantez açtı. Yüzde 92 oy aldığı Samandağ’a karşı borçlu olduğunu söyleyen Savaş, “Biz ilçemizde kendi üzerimize düşen işleri yapıyoruz. İstişare etmemiz gereken konuları zaten oturup konuşuyoruz. Samandağ’ın içme suyu sorununu yüzde 97 oranında çözdük. Yeni yılın başından itibaren bu sorun tamamen ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.
Savaş, Hatay’ın merkezi hükümetten ödediği vergiye karşılık gelen hizmeti alamadığı düşüncesini bir kez daha yineledi.
SAVAŞ MERKEZİ HÜKÜMETE SESLENDİ
Hatay’ın 2020 yılında 12 milyar 514 milyon lira vergi ödediğini söyleyen Savaş, “Bu miktarda vergi ödeyen bir şehre genel bütçeden 408 milyon liralık ödenek ayrılmış. Verdiğimiz verginin 30’da 1’i kadar ödeneğin ne kadarının harcandığını da iktidarın buradaki temsilciler açıklamalı. Bakanlar iktidarın değil devletin bakanı olmalı. Bunları şikâyet olsun diye söylemiyorum. Hatay halkı gerçekleri bilsin diye söylüyorum” dedi.
Başkan Savaş, su fiyatlarında uygulanan tarifenin tamamen kanunlara uygun yapıldığını açıkladı. Savaş su fiyatları ile ilgili olarak “Yasalara göre suyu ürettiğimiz fiyatın altına satamayız. HATSU, 1 Ocak 2017’den Haziran 2019’a kadar su fiyatlarına hiç zam yapmadı. Yüzde 42 zam ihtiyacına rağmen yüzde 20 zam yapıldı. İktidar partisinin buradaki il başkanı değişince kanunsuz teklifleri gündeme getirdiler. Bizi kanunsuzluğa itmek istediler” açıklamalarında bulundu.
Savaş, 2017’den günümüze kadar elektrik ve benzeri kalemlere yapılan zamları da kamuoyuyla paylaştı.
SAVAŞ ZAMLARI TEK TEK SIRALADI
Enerji maliyetinin 4 yılda yüzde 201,35 oranında zamlandığını söyleyen Savaş, “Merkez Bankası verilerine göre döviz yüzde 303,50 oranında arttı. Sadece 26 günde yüzde yüzün üzerinde arttı. EPDK verilerine göre akaryakıt 2017’den 26 gün öncesine kadar yüzde 77,69 artmış. Son 26 günde de bu orana ek olarak yüzde 96 artmış. Demir ve çimento yüzde 545 artmış. İçme suyu döşeme maliyeti yüzde 136, kanalizasyon döşeme 163 birim fiyatı yüzde artmış. Kuyu açım maliyeti yüzde 300 artmış. Bu ve daha fazla kalemlerin ortalaması yüzde 187. Biz ise sadece 2017 yılında yüzde 20 oranında fiyat arttırmışız. Bu verilere göre herkesi vicdanı ile baş başa bırakıyorum” dedi.
Savaş, su fiyatlarında 30 büyükşehir belediyesi arasında 28. sırada yer aldıklarını sözlerine ekleyerek HBB’den daha ucuz su tarifesi uygulayan sadece 2 büyükşehir belediyesi olduğunu söyledi.
Lütfü Savaş, Serinyol-Madenli yoluna en yakın zamanda başlayacaklarını başladı. Savaş ayrıca, Antakya çevre yolundaki dönel kavşağın Expo ile birlikte hizmete açılacağını belirtti.
SAVAŞ İKTİDAR PARTİSİ TEMSİLCİLERİNİ AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET ETTİ
Hassa Belediyesi ile ilgili geçen aylarda yaptığı açıklamanın arkasında olduğunu da söyleyen Savaş, “İktidarın yerinde olsam Hassa’ya da müfettiş yollardım. 31 iş yeri, 81 arsa nasıl satılmış ona bakardım. Caminin bakımı için bağışlanan tarla nasıl satılmış onu sorardım. Mili Emlak’a ait araziyi izinsiz küçülterek 750 dönüm arazi rantını nasıl sağlardın diye sorardım. İktidarın il başkanı ya milletvekili olsam bunları sorar sonra çıkar açıklama yapardım” diyerek bugüne kadar kendileri için yapılan tüm suçlamaların boşa çıktığının altını çizdi.
Lütfü Savaş, yıkılan Antakya Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılacak çalışma hakkında da açıklamalarda bulundu.
“SAYIN VALİMİZ DE PROJEDEN HABERDAR DEĞİL”
Yapımı düşünülen millet parkının hangi millete ait olduğunun açıklanması gerektiğini düşünen Savaş, “Eğer burada millet için bir şey yapılıyorsa halkla paylaşılmalı. Ama çalışmalar başlamasına rağmen alanda neyin yapıldığına dair hiçbir tabela yok. Sayın Valimize sordum ancak o da projeden haberdar değil. Orası bağışlayan kişiler tarafından yeşil alan ve spor tesisi olarak bağışlanmış. Bağışın amacını aşarsanız ve oraya bina yapılırsa mahkemelik olur” diyerek bu konudaki tavrını bir kez daha ortaya koydu.
Vakıf İş Hanı alanı ile ilgili yarışmanın sonuçlandığını yineleyen Savaş, Anıtlar Kurulu’nun izniyle yapmak istedikleri otoparkın bir katını yapacaklarını ve üst tarafının meydan olarak yeni görünümüne kavuşacağını söyledi.
Savaş ayrıca meydandaki çalışmayı Expo öncesi bitirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Başkan Savaş programın ilerleyen dakikalarında HBB’nin başat projelerinin son durumunu açıkladı.
“TELEFERİK EXPO’DAN ÖNCE HİZMETE GİRECEK”
Expo alanındaki bina yapımlarının tamamlandığı bilgisini kamuoyuyla paylaşan Savaş, “Bizimle alakalı inşaat çalışmaları bitti. Sadece müzenin küçük işleri ve bin 650 metrekarelik mozaiğin yapımı devam ediyor. Teleferiği de 1 Nisan’dan önce hizmete açmayı planlıyoruz. HADO için gerekli izinleri aldık. Limandaki çalışmalarımızı tamamladık. Pandemi sebebiyle uluslararası yolcu taşımacılığına izin verilmediği için seyahatlere başlamadık” dedi.
Lütfü Savaş Kıbrıs seyahatini de değerlendirdi. Yapılan ziyaretin her iki ülke için de çok verimli ve değerli olduğunu vurguladı.
ÜLKENİN GERÇEK SORUNU DERİN YOKSULLUK
Savaş, ülkenin gerçek gündemin Derin Yoksulluk olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmaların acı tabloyu ortaya çıkardığını söyleyen Savaş, “Araştırmalara göre insanların yüzde 29’u temel gıda ürünlerini alamadığını, yüzde 80’den fazlası yoksulluk sınırında yaşadığını söylüyor. Geçim sıkıntısı zirve yapmış durumda. Toplum sağlığını, huzurunu maksimum seviyede etkilemiş. İktidar temsilcileri gelip bunu açıklasın. Yapamadıklarını açık açık söylesinler” dedi.
Başkan Savaş programın son bölümünde Hatay Büyükşehir Belediyesinin ihtiyaç sahibi vatandaşların her zaman yanında olduğunu ve desteklerine devam ettiklerini söyledi.
“HBB’NİN YARDIMLARI DEVAM EDECEK”
Sosyal marketler aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara el uzattıklarını söyleyen Savaş, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız için 2022 yılı bütçemizden 45 milyon lira ayırdık. Bağışlarla birlikte bu rakam 100 milyon liraya kadar çıkacaktır. 55-70 bin aileye ulaşıyoruz. Erzak, giyim, yakacak, kırtasiye gibi her türlü yardımı yapıyoruz. Hizmeti her yere ihtiyacı dâhilinde götürüyoruz. Seçimler de bunu açıkça gösteriyor. Bir daha seçime girsek yine aynı şartlar oluşur. Gelecekte umutlarımız geçmişte ayak izlerimizden bellidir” ifadelerini kullandı.