Tarih: 26.01.2021 17:12

SANATÇILAR, AKP'YE 100 MİLYON EURO'YU SORDU

Facebook Twitter Linked-in

Kısıtlamalar yüzünden eğlence yerlerinin kapanması nedeniyle salgından en çok etkilenen meslek grupları arasında ilk sıralarda yer alan sanatçılar, bandrol bedeli olarak eserlerinden kesilen telif hakkı bedellerinin bir an önce ödenmesini bekliyor. Müzik Yapımcıları Birliği ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesi Hasan Akkiraz, sanatçıların 2002'den beri kesilen telif hakkı bedellerinin ödenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu bedel müzik, görüntü, ilim-edebiyat eserlerini iletmeye, dinlemeye, indirmeye yarayacak tüm teknolojik aletlerden kesiliyor. Telif hakkı kapsamında tüm teknolojik aletlerden kesilen bandrol bedeli 100 milyon Euro'luk bir rakama ulaştı. Sanatçılar sadaka değil kendi paralarını istiyorlar” dedi.
YÜZDE 99 YAŞAYAMIYOR
Günlük kazanan, günlük yaşayan bir sektörde olduklarını vurgulayan Akkiraz, salgının durumu daha da zorlaştırdığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Haftada ancak 3 gün çalışabilen, aylık geliri 2 bin 500 lirayı geçmeyen insanlarız. Müzisyenlik ağır ve ucuz işçilik anlamına da geliyor. Sektörde sadece yüzde 1 iyi para kazanıyor, kalan yüzde 99'u yaşayamıyor. Pandemide 200'e yakın müzisyen intihar etti. Enstrümanını satan müzisyen sayısı bilinmiyor. İktidar sanatçıyı sahnede unuttu. Oysa Anayasa'ya göre sanatçı korunur ve desteklenir.”
2002 YILINDAN BU YANA TEK KURUŞ ÖDENMEDİ
Telif hakları yasası çıkarılırken sanatçıya ve sanata destek verilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Hasan Akkiraz, “Bu fon 2002'den beri duruyor ve sanatçıya hiçbir şey verilmedi. Ayrıca Avrupa Birliği'nden gelen fonlar var ama o da dağıtılmıyor” dedi. Tüm dünyada bu kaynakların sanatın desteklenmesi için harcandığını belirten Akkiraz, “Bu paralar nerede? Deprem vergileri nasıl başka kaynaklara aktarılıyorsa bunlar da kayıp” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —