SANATÇI TİMUR SELÇUK YAŞAMINI YİTİRDİ

SANATÇI TİMUR SELÇUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Besteci, yorumcu ve orkestra şefi, ülke müziğinin usta sanatçılarından Timur Selçuk, 74 yaşında yaşama veda etti.

Bir süredir Datça'da yaşayan sanatçının vefat haberinin ardından Datça Belediyesi, 'Büyük usta Timur Selçuk'u kaybettik. Bize armağan ettiği muhteşem eserler için minnetlerimizi sunuyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz' paylaşımını yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Timur Selçuk'un ardından şu mesajı yayımladı:
'Zihnimize kazılı birçok beste ile hep hatırlayacağımız müzisyen Timur Selçuk'a Allah'tan rahmet diliyorum; yakınları, sevenleri ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim.'
 TİMUR SELÇUK KİMDİR?
Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk'un oğlu olan Timur Selçuk, beş yaşında piyano çalmaya başlayarak 7 yaşında ilk konserini verdi. Galatasaray Lisesi mezunu olan Selçuk, aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etti.
Paris'teki École Normale de Musique de Paris'te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975'te Türkiye'ye dönen Selçuk'un, 'Ayrılanlar İçin', 'Sen Nerdesin', 'Beyaz Güvercin' 'İspanyol Meyhanesi' gibi parçaları bu dönemimin şarkıları arasında yer aldı. 
Timur Selçuk, Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirdi. 1976'da İstanbul Oda Orkestrası'nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi'ni kurdu. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 10 yıl çalıştı, Bilgesu Erenus'un 'Nereye Payidar' oyunu için besteler yaptı. Sanatçı, Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade'sinin müziklerini ve '804 İşçi', 'Ferhat ile Şirin', 'Şeyh Bedrettin Destanı', 'Tak-Tik', 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Rumuz Goncagül ve 'Galilei-Galileo' adlı oyunların müziklerini yaptı. 'Sarıpınar 1914', 'Üç İstanbul', 'Cahide', 'Hakkari'de Bir Mevsim' gibi filmlere de fon müziği besteledi. 
Selçuk, 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, Polonya, Bulgaristan, İspanya gibi ülkelerde orkestra şefi ve ses sanatçısı olarak konserler verdi.
Türkiye’nin 1989 Eurovision Şarkı Yarışması’na gönderdiği Bana Bana şarkısının söz ve müziği de Timur Selçuk tarafından hazırlandı. Şarkıyı seslendiren sanatçılar arasında Selçuk'ın kızı Hazal Selçuk da yer aldı.  
 
Fotoğraflar Süreyya Oral Arşivi: Timur Selçuk Ankara günlerinde...