Reuters'ın bugün yayımlanan analizinde Türkiye’de yeni bir kur krizinin yaşanabileceği belirtildi. Analizde, rezervlerinin eksi 55 milyar dolar seviyesine düşmesi nedeniyle ekonominin bir sonraki kur şokuna hazır olamayabileceği uyarıs?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri 20 Mayıs haftasında, 6 milyar dolarla ocak ayının sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Brüt döviz rezervleri 60 milyar 11 milyon dolara inerken, swap hariç net rezervler ise, eksi 55,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Reuters tarafından yayımlanan analize göre, ''TCMB'nin rezervlerinin eksi 55 milyar dolar seviyesine düşmesi nedeniyle ekonominin bir sonraki kur şokuna hazır olamayabileceği uyarısı yapılıyor. Türkiye'deki kredi büyümesinin yüzde 50 oranına ulaştığı vurgulanırken bu yüzden enflasyonun üç haneli sayılara varabileceği aktarılıyor. Ancak bu kadar ciddi bir şekilde yükselen enflasyona rağmen TCMB politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutmaya devam ediyor'' denildi.
SEÇİMLER İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK
Analizde, ''Geçen yıl yaşanan kur krizinin ardından Türk lirasının tekrar hızla değer kaybetmesi ihtimali, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar seçilip seçilmemesinde belirleyici olacak'' ifadelerine yer verildi.
''YATIRIM BANKALARI REZERVLER KONUSUNDA ENDİŞELİ''
Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına karşı çıkması yüzünden Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinin daha da gerilmesinin gündemde olduğu aktarılan analizde, yatırım bankalarının ise rezervlerdeki düşüşten endişelendiği dile getiriliyor.
ABD merkezli Citi Bankası, enerji ve gıda ithalatının cari açığı milli gelirin yüzde 5'ine çıkarabileceğini aktardı.
Diğer yandan yatırımcılar kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarına bireylerin ve kurumların ilgisinin devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyor.
TL'NİN 5 AYLIK DEĞER KAYBI YÜZDE 20'Yİ BULDU
Nisan ayında yıllık enflasyonun yüzde 70 seviyesine dayanmasının ardından halihazırda bir enflasyon sorunu yaşayan Türkiye ekonomisini daha da zora sokarken, Türk lirası bu yıl dolara karşı yüzde 20 değer kaybetti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55