Numan Kurtulmuş, "TÜİK’e güvenmeyeceksin de filanca masada oturup içki içerken fikir söyleyen adamlara mı güveneceksin?" dedi.
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kariyer Kulübü tarafından KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde organize edilen ‘Türkiye’yi Yarınlara Taşımak’ konulu söyleşide açıklamalar yaptı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun TÜİK açıklamasına tepki gösteren Kurtulmuş, ‘Kurumlara güvensizlik aslında siyasetçilerin hiç yapmaması gereken bir şeydir. Merkez Bankasına güvenmeyeceksin, Türkiye İstatistik Kurumuna güvenmeyeceksin, Türk Silahlı Kuvvetlerine güvenmeyeceksin, Türkiye’nin filanca bakanlığına güvenmeyeceksin. Filanca bakanlığına güvenmeyeceksin de filanca masada oturup içki içerken fikir söyleyen adamlara mı güveneceksin?’ dedi.
Geçtiğimiz günlerde TÜİK’e gideceğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu binaya “randevusu olmadığı” gerekçesiyle alınmamış, devlet kurumu TÜİK’in kapıları ana muhalefet partisi liderine kapatılmıştı.
“HİÇBİR İKTİSATÇI KALKIP ‘BU SEBEPTEN DOLAYI OLMUŞTUR’ DİYEMİYOR”
Döviz kuruyla ilgili olarak da Kurtulmuş, “Mesela 2013 yılı Mayıs ayında Türkiye’de faiz oranı yüzde 4.50’ye kadar düşmüştü. Ondan sonra bir şeyler oldu Gezi Parkı olayları oldu şöyle oldu öyle oldu diye faiz düştükçe artan paranın yani yatırım maliyetleri azalıyor. Türkiye bu anlamda da üretimini yapabilir bir ülke haline geliyor. Şimdi bizim amacımız Türkiye’de daha çok üretildiği ve üretimlerimizin de yurt dışında satılarak Türkiye’nin cari açığını yani döviz açığını kapatıldığı bir sisteme doğru evirmek. 2013’den bu yana adım adım buraya doğru geliyoruz.
Fakat bununla karşılaşırken birden hiçbir ekonomik gerekçesi yokken hiçbir rasyonel gerekçesi yokken kurlarda birden füze gibi yukarıya doğru çıkış oldu. Hiçbir iktisatçı kalkıp ta bu sebepten dolayı olmuştur diyemiyor. Dolayısıyla burada dövizin yukarıya doğru çıkmış olması tabii ki Türkiye’de de halkın alım gücünü etkiliyor. Çünkü bazı mallar üzerinde dövizin etkisi olduğu için başta enerji sisteminin üzerinde dövizin etkisi olduğu için. Örnek olsun diye söylüyorum” diye konuştu.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55