Devletin elindeyken yüzde 18 KDV alınan Milli Piyango’nun KDV sıfırlanarak Yıldırım Demirören’in Şisal Şans Oyunları şirketine devredildiği ortaya çıkmıştı.
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Habertürk TV'de açıklamalarda bulundu. Sönmez, Milli Piyango'da KDV tartışmalarına ilişkin de konuştu ve 'Bir vergi kaybı yok. Yüzde 10 şans oyunları vergisi var. 10 yıllık bir işletmeye teklif verdiğinizde ciro 900 milyon olsaydı kamuya 552 milyon kalacaktı. Bizim modelde 703 milyon kalıyor,' ifadelerini kullandı.
Devletin elindeyken yüzde 18 KDV alınan Milli Piyango’nun KDV sıfırlanarak Yıldırım Demirören’in Şisal Şans Oyunları şirketine devredildiği ortaya çıkmıştı.
TVF Genel Müdürü Sönmez, 'Neden KDV sıfır?' sorusuna ilişkin şunları söyledi:
'Milli Piyango'yu özelleştirmedik, birinden hizmet aldık. Türkiye'de ilk defa uygulanan bir model değil. İddaa'da da benzer bir yapı uygulanmıştı.Toplamda yüzde 40'larda olan kamu payı yüzde 25'lere indirilerek 4 katı bir kamu faydası yaratıldı. Esasında daha önce iki defa özelleştirilmesi denenen Milli Piyango'yu biz göreve geldiğimize 'Türkiye Varlık Fonu bunu herhangi bir tarafa devretmeyecektir' dedik. Bunun bir hizmet alımı modeliyle, herhangi bir taşerona verdiğiniz bir işletme modeliyle yapılmasının daha doğru olduğunu düşündük.
Özelleştirme gibi tek bir blok bir paranın ödenmeye çalışıldığı ve bunun finanse edildiği bir yapı yerine bunun stratejik bir oyuncu tarafından işletilmesi ve komisyon ve ciro taahhüdü kapsamında gerçekleşmesi. Hasılat garantisi esasında bu. Yıllık bir ciro taahhüdü veriyor işletmeci. Dünyada baktığımızda GSYH'ye göre piyango oyunlarının ortalaması yüzde 1-2 arası. Türkiye'de bu 0.2 civarında, oldukça düşük. Bizim birinci amacımız kamu faydasını artırarak, bu işi büyüterek, perakende de satış noktalarında daha fazla gelir yaratmak.
1 Ağustos'tan bugüne olan Milli Piyango işlemlerinde toplamda yüzde 27'lik bir kamu payı artışı var. Geçen sene 964 milyon TL ciro yaparken bizim dönemimize 2 milyar TL ciro yapmıştır. Toplam vergilere baktığınızda toplam kamu payı 703 milyon TL oldu, bunun yüzde 37'si vergiler. Vergilere baktığınızda şans oyunları vergisi, veraset intikal vergisi, bir de yüzde 9.5 olan Şans Sisal komisyonu üzerinden KDV ödendi. Bunların toplamı 261 milyon TL. Varlık Fonu'na kalan 442 milyon TL'yi de katarsak toplamda 703 milyonluk bir kamu payı yaratıldı. Bu rakam geçen sene baktığınızda 552 milyon TL'ydi. 1 Ağustos - 30 Kasım arasında hasılat yüzde 107 arttı.'
Zafer Sönmez, 'İkramiyelerle ilgili güvensizlik tartışmalarını izliyor musunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi:
'Çok yakından izliyoruz ama rakamlara baktığınızda onu görmüyorsunuz. Rakam söyleyeyim. 1 Ağustos - 30 Kasım arası geçen seneki ciro 964 milyon TL, bu seneki ciro 2 milyar TL. Biz ne yaptık: Ortalamada yüzde 59 ikramiye veriliyor, daha önceki modelde yüzde 45'lerdeydi. Yani biz Milli Pyango'yu İtalya, Yunanistan'da olan noktaların biraz daha altında da olsa büyüterek uluslararası standartlara yaklaşmaya çalışıyoruz. Bir kere bütün MP oyunlarından elde edilen tüm ciro Varlık Fonu'nun Halk Bankası hesaplarına geliyor. Bu çok önemli. Varlık Fonu lisansın sahibidir ve lisansın bütün geliri de TVF'ye gelmektedir. TVF bunun üzerinden komisyonu, vergileri ve ikramiyeyi ödemektedir. Bunun altını çizmek istiyorum.
Şans Sisal'in yüzde 9.5'tan fazla gelir kazanma ihtimali yoktur. Bunun üzerinden de KDV'sini ödemektedir. Bu gelirin KDV'si ödenmektedir. KDV konusunda istisna TVF'nin ilgili kanundan gelen istisnasıdır. Bu istisna da TVF'ye gelir yaratması için tanınmıştır. Bunun şirketin (Şans Sisal) gelirlerine bir yansıması yok.'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55