Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, son dönemdeki yüksek enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz yansımaları olduğunu, bunun da kaygıya yol açtığını söyledi. Kavcıoğlu, rezervleri güçlendirme
TCMB'nin bu yılın ilk Yatırımcı Toplantısı, videokonferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç ve TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Mustafa Duman sunum yaptı.
Toplantıda piyasalara ve ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, şu mesajları verdi:
SON DÖNEMDE ÜFE-TÜFE MAKASI HAM VERİLERİN İMA ETTİĞİNDEN DAHA DÜŞÜK: Son dönemdeki yüksek enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz yansımaları var elbette. Bu da enflasyona ilişkin kaygıları artırıyor. Ancak, KDV indirimi ve kademeli enerji tarifesinin, enerji fiyatlarındaki artışı dengeleyeceğini düşünüyoruz. Yönetilen, yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları, tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. Son dönemde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) makası ham verilerin ima ettiğinden düşük.
REZERVLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ: TCMB olarak aynı kararlılıkla rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Son 1 yıldır geliştirdiğimiz proaktif rezerv yönetim stratejimizi son aylarda çeşitlendirdik. Yüksek frekanslı veriler ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösteriyor. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip ediliyor. Liralaşma stratejisinin fiyat istikrarında asli unsurudur. Cari denge beklentilerindeki sapma enerji fiyatından kaynaklandı.
DÖVİZ KURUNDAKİ SAĞLIKSIZ FİYAT OLUŞUMUNUN ÖNÜNE GEÇİLDİ: Kur korumalı mevduat hesabı (KMK) ve Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) ile döviz kurundaki sağlıksız fiyat oluşumunun önüne geçildi.
TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç de sunumunda, Rusya ve Ukrayna savaşının ekonomiye etkisine dikkat çekti. Sevinç şunları söyledi:
RUSYA’YA İHRACATI YARIYA DÜŞTÜ UKRAYNA’YA İSE NEREDEYSE SIFIRLANDI: Yüksek frekanslı veriler bölgesel çatışma nedeniyle Rusya’ya ihracatın yarıya düştüğünü Ukrayna’ya ise neredeyse sıfırlandığını gösteriyor. 2022’de turizm gelirlerinin salgın öncesi seviyelere ulaşması beklenmekte. Son dönemde rezervlerdeki artışta belirgin olan unsurlar reeskont kredi dönüşleri, ihracatçılardan alınan dövizler ve KKM oldu.
“ENFLASYON YIL SONUNA DOĞRU GERİLEYECEK, GELECEK YIL DA TEK HANEYE YAKINSAYACAK”
Orhun Sevinç’in ardından TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Mustafa Duman sunumunu yaptı. Duman, “Enflasyon dışsal ve geçici faktörlerden dolayı yükseldi. Enflasyon yıl sonuna doğru gerileyecek, gelecek yıl da tek haneye yakınsayacak” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55