Tarih: 28.10.2020 20:11

İŞKUR’DA YAŞANAN USULSÜZLÜKLER…

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde yaşanan ağır ekonomik krizin beraberinde yüksek oranda işsizliği getirdiğini belirten CHP’li Başarır, “TÜİK’in yayınlamış olduğu işsizlik rakamları ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. Bugün ülkemizde geniş tanımlı  9.8 milyon işsiz var. Hayatını idame ettirmeye çalışan milyonlarca işsiz vatandaşımız, kamu ya da özelde iş bulabilmek için bir umutla sınavlara giriyor ve hala da girmeye devam ediyor. Ancak AKP döneminde sınavlarda ve mülakatlarda yapılan usulsüzlükler, çalınan sorular, liyakatsiz atamalar halk arasında işe alımlarda torpil iddialarının sıkça konuşulmasına neden olmuştur” dedi.
Mevcut iktidarın sırf kadrolaşma ve partizanca işe alım anlayışının, ülkemizdeki liyakatsiz atamaların temelini oluşturduğunu belirten CHP’li Başarır, İŞKUR’un web sitesinde yazan vizyon anlayışıyla yapmış oldukları uygulamaların ters düştüğünü söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Başarır, “İŞKUR aracılığı ile kamuya alınan işçilerin sınavlarında, yapılan kura çekimlerinde o bölgenin AKP’li İl ve ilçe başkanlarının kendi verdikleri listelerin dışına çıkılmaması konusunda baskı yaptıkları, zaman zaman  verdikleri listedeki isimlerin çıkmaması durumunda kuraları yinelettikleri haberleri sıkça basına yansımaktadır.Hele hele 25-28 Eylül 2018 tarihinde mülakatı yapılan İş ve Meslek Danışmanı alımı sınav sonuçlarının İŞKUR tarafından bir türlü açıklanmaması, olayın mahkemeye taşınmasıyla mahkemenin İŞKUR’dan istenilen sınava girenlerin listesi, dönemin İŞKUR Genel Müdür Vekili Cafer Uzunkaya imzası ve ‘çok gizli’ ibaresi ile gönderilmesi tam bir skandaldır” sözlerini dile getirdi.

CHP’li Başarır, İŞKUR aracılığı ile kamuya ait yapılan işçi alımlarında liyakat ilkesinin uygulanıp uygulanmadığı, yapılan kura çekimlerinde hile yapılıp yapılmadığı, işe alımlarda siyasilerin etkisinin olup olmadığının enine boyuna araştırılıp incelenmesi için TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırma Önergesi verdi.Ülkemizdeki ağır ekonomik kriz vatandaşlarımızı derinden etkilemiş ve beraberinde işsizlik oranlarında artış gerçekleşmiştir.TÜİK Temmuz 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını 12 Ekim 2020’de açıkladı. Yapılan açıklamaya göre dar işsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde işsiz sayısı 2020 Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi oldu.

Ancak verilen bu rakamların gerçeği yansıtmadığı tüm kamuoyu tarafından bilinen gerçektir. DİSK-AR’ın araştırmalarına göre geniş tanımlı işsiz sayısı ülkemizde %27.3 oranla 9.8 milyon kişidir. Covid-19 virüsü nedeniyle toplan işsizlik ve iş kaybı 10.4 milyondur.Ülkemizdeki milyonlarca işsiz vatandaşlarımız bir umutla kamu ya da özelde iş bulabilmek için açılan sınavlara girmiş ve hala da girmeye devam etmektedir.
Ancak sınavlarda ve mülakatlarda yapılan usulsüzlükler, çalınan sorular, işe alımlarda iktidarın kadrolaşma isteği çoğu zaman gazete haberlerini süslemiş ve halk nezdinde yapılan sınavlarla birlikte mülakatlara olan güven nerdeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Özellikle işe alım öncesi yapılan mülakatlar, mevcut iktidarın kadrolaşma konusunda bir aracı haline gelmiştir.

Yine mevcut iktidar döneminde işe alımlar liyakatsiz hale gelmiş ve bir partizanlık anlayışıyla gerçekleşir olmuş ve hala da olmaya devam etmektedir.Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’nun vizyonunda “İşgücü piyasası politikalarının belirlenmesine ve uygulanmasına öncülük eden, işsizlikle mücadelede etkin, yenilikçi, akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı tedbirlerle istihdamı koruyucu ve artırıcı kamu istihdam hizmetlerinin sunulmasında lider kurum olmak” ifadeleri yer almaktadır.Anca İŞKUR’un uygulamaları web adreslerindeki yazılı olan vizyonlarından oldukça uzak durumdadır.

 İŞKUR tarafından 21 Haziran 2018’de duyurusu yapılan 25-28 Eylül 2018 tarihinde mülakatı yapılan İş ve Meslek Danışmanı alımı sınav sonuçları bir türlü açıklanmadı. Sınav sonucuna göre atamalar yapıldı ancak sınava giren 1897 kişi sınavdan kaç puan aldıklarını öğrenemedi.  Olayın mahkemeye taşınmasının ardından mahkeme kanalıyla İŞKUR’dan istenilen sınava girenlerin listesi, dönemin İŞKUR Genel Müdür Vekili Cafer Uzunkaya imzası ve ‘çok gizli’ ibaresi ile gönderilmesi sınavla ilgili şaibe iddialarını daha arttırmıştır.

Afyonkarahisar’in Dinar ve Bolvadin İlçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalıştırılmak üzere İŞKUR tarafından 23 Eylül 2020 yılında yapılan Toplum Yararına Program (TYP) kuralarında usulsüzlük yapıldığı gündeme geldi. Kuraların iptal edilip ikinci kez yapılmasının nedeni olarak da AKP İlçe Başkanlığının istemediği isimlerin kuradan çıkmaması iddia edildi.  Benzer torpil iddiaları 2019 yılında yine Kocaeli’nde yapılan TYP alımlarında da gündeme gelmiştir. 

İŞKUR aracılığı ile Sağlık Bakanlığına işçi alımlarında da Mersin Bozyazı ilçesinde yapılan usulsüzlükler, AKP Bozyazı İlçe Başkanlığı tarafından işe aldırtılan vatandaşlara 200 TL bağışta bulunmaları için SMS atıldığı da gündemde yerini almıştır. 20-24 Ekim 2020 tarihleri arasında Ardahan ilinde yapmış olduğumuz incelemelerde de İŞKUR üzerinden kamuya alınan işçi alımlarında AKP İl ve ilçe başkanlıklarının etkili olduğu vatandaşlar tarafından dile getirilmiştir. Bu ve benzeri örneklerin sayısı bir hayli fazladır.

İŞKUR üzerinden yapılan işe alımlarda liyakat esasının dikkate alınmadığı ve torpil iddiaları hemen hemen her ilden, ilçeden yükselmektedir.İŞKUR aracılığı ile kamuya ait yapılan işçi alımlarında liyakat ilkesinin uygulanıp uygulanmadığı, yapılan kura çekimlerinde hile yapılıp yapılmadığı, işe alımlarda siyasilerin etkisinin olup olmadığının enine boyuna araştırılıp incelenmesi için Anayasamızın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz. 


 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —