İŞÇİLERİN YANINDA OLMAMAKLA ELEŞTİRİLEN SENDİKA, ŞİMDİ DE RÜŞVET SKANDALIYLA GÜNDEMDE

Öz Sağlık İş Sendikası’nın Sağlık Bakanlığı’ndaki sendikal yetki mücadelesi sırasında il sağlık müdürlerine rüşvet niteliğinde hediye çeki verdiği öne sürüldü. Sendikadan çeşitli bürokratlara 250 bin TL’lik hediye çek

GÜNDEM 7.03.2022 11:14:38 0
İŞÇİLERİN YANINDA OLMAMAKLA ELEŞTİRİLEN SENDİKA, ŞİMDİ DE RÜŞVET SKANDALIYLA GÜNDEMDE

Kamu kurumlarında rüşvet iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Son olarak maske zorunluluğunun kaldırarak halkı koronavirüse karşı savunmasız hale getirdiği yönünde eleştirilen Sağlık Bakanlığı’nda 2017 yılında yapılan düzenleme kapsamında kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile “Sendikal yetki” tartışması başladı.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Öz Sağlık İş Sendikası, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda mahkeme kararı ile yetkili sendika oldu. Sendikanın üye sayısı 200 bine dayanırken aylık geliri de milyonlarca liralara ulaştı.
RÜŞVET İDDİALARI MAHKEMEYE TAŞINDI
Toplu iş sözleşmeleri sürecinde işçiden yana tavır almadığı gerekçesiyle eleştirilen Hak İş’e bağlı Öz Sağlık İş Sendikası, şimdi de rüşvet skandalı iddiası ile gündeme geldi. Sendikanın Şubat 2021’de lüks bir giyim firmasından toplam değeri 250 bin TL olan 100 adet hediye çeki aldığı öğrenilirken bu çeklerin bazı kamu kurumlarının yöneticilerine dağıtıldığı savunuldu. 2021 yılında görevinden ayrılan Öz Sağlık İş Sendikası eski genel sekreteri Halit Kayalı, “Rüşvet” suçlaması ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Kayalı’nın suç duyurusunda sıraladığı iddialardan bazıları şöyle oldu:

ŞİKAYET ETTİ, CEVAP ALAMADI
“Sendikadan ayrıldıktan sonra sendika yönetimi hakkında suç teşkil edebilecek eylemler ve muhasebe işlemleri ile bazı bakanlık merkez teşkilatı yöneticilerine, il sağlık müdürlerine, aile ve sosyal hizmetler il müdürlerine ‘… mağazalarından” alışveriş yapmak üzere harcama çekleri verildiği hususunda ciddi söylentiler duydum.

Müteakiben sendikanın denetleme Kurulu’na ve Hak-İş Denetleme kuruluna müracaat ederek bu korkunç iddiaların denetlenmesini ve işçinin paralarına sahip çıkılmasını talep ettim. Dilekçelerime yanıt alamadım.”

Sendika Başkanı Devlet Sert, rüşvet iddiaları karşısında savunma verdi. Sert, verdiği savunmasında, 'Bu çekler geçmişte de verilmişti. Bugün de verildi ileriki dönemlerde de verilecek” dedi. Sendikanın zaman zaman üyelere hediye çekleri verdiğini iddia eden Sert, bu kararların sendikanın yönetim kurulunda alındığını savunmasına ekledi. Hediye çeki dağıtımına yönelik savunmasında dikkati çekici ifadeler kullanan Sert, hediyelerin, “Motivasyon ve sosyal yardım” amaçlı verildiğini kaydetti.

Sert, hediyelerin dağıtıldığı kişilerin isimlerini veremedi; Ancak 2 bin 500 TL değerindeki çeklerin “Bazı kamu kurum, kuruluş, STK, sendika İl başkanları, temsilci, üye ve sendika çalışanlarına” verildiğini açıkladı. Sert, sadece giyim çeki vermediklerini, gerçekleştirdikleri ziyaretlerde de “Kupa, fincan, kalem, Kur’an-ı Kerim” dağıttıklarını bildirdi.

HAK-İŞ YÖNETİMİ SESSİZ KALDI
Hak İş Konfederasyonu’na bağlı en büyük sendikalardan biri haline gelen Öz Sağlık İş Sendikası yöneticilerinin kamu görevlilerine, “Motivasyon” amacıyla yüklü miktarlarda hediye çeki dağıttıkları iddiaları karşısında Hak-İş Genel yönetiminin ise herhangi bir inceleme başlatmadığı öğrenilirken, kurumun iddialar karşısında sessiz kaldığı dikkat çekti.

KAPALI KAPILAR ARDINDA PAZARLIK
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki işçiler de geçen günlerde Öz Sağlık İş Sendikası'na tepki göstermişti. İşçiler, sendikanın toplu iş sözleşme (TİS) sürecini kapalı kapılar ardında, temsil ettiği işçilerin bilgisi dışında sürdürdüğünü ifade ederek, 'Bir önceki dönemdeki mevcut hakları geliştirmek yerine birçok maddemizde geriye gidişler oldu. Öz sağlık İş sendikasının bizi görmezden gelmekten vazgeçerek, 2 dönemdir kazanılmış haklarımızı geriye götüren ve maaşlarımızı asgarî ücret seviyesinden öteye taşımayan işbirlikçi anlayıştan uzaklaşıp TİS sürecini işçilerin talepleriyle en kısa sürede bitirmesi gerekmektedir' açıklamasını yapmıştı.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

CHP OPERASYONLARINA ÖZEL’DEN SERT TEPKİ; SANDIĞI KALDIRMANIN PROVASI

ERDOĞAN'DAN İMAMOĞLU VE CHP YORUMU: "BAĞIMSIZ YARGININ KARARLARINI BEKLESİNLER"

LEMAN PROTESTOLARI BÜYÜDÜ: AKADEMİSYEN ASLI AYDEMİR TUTUKLANDI

HÜDA PAR'DAN MECLİS'E CUMA NAMAZI İÇİN İZİN TEKLİFİ

GÖZALTI DALGASI SONRASI CHP MYK ACİL TOPLANDI!

ZEYDAN KARALAR’DAN GÖZALTI SONRASI İLK SÖZLER: “ETKİLİ SİYASETÇİLERİ SUSTURMAK İSTİYORLAR”

CHP'Lİ BELEDİYELERE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON: ARALARINDA 3 BELEDİYE BAŞKANI DA VAR

HATAY’DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

CHP'Lİ KARA’DAN DÖRTYOL’DAKİ YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

DÖRTYOL’DA ALEVLER İKİ MAHALLEYE DAYANDI: TAHLİYE ÇAĞRISI YAPILDI

MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMASINI YIRTMIŞTI: DORUK DÖRÜCÜ SERBEST BIRAKILDI

CHP KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ KEZ "GÖREVSİZLİK" KARARI

NİHAT GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

HATAY DÖRTYOL’DA ORMAN YANGINI…

AKP'Lİ ÜYENİN 'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİDİR' ÇIKIŞI BELEDİYE MECLİSİNİ GÜLDÜRDÜ

İZMİR'DE SİYASİ DEPREM: TUNÇ SOYER TUTUKLANDI!

MANAVGAT BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA

SİLİVRİ’DE YENİ DOSYA: İMAMOĞLU’NA SAHTECİLİK SUÇLAMASI

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMA YIRTAN GENÇ GÖZALTINA ALINDI

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: TUNÇ SOYER DAHİL 119 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI: EMEKLİ VE MEMURUN ZAM ORANI NETLEŞTİ

RİZE'YE GİDERKEN DÜŞEN TEK MOTORLU UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI: PİLOT DEMİRCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

'DOĞA KATLİAMINA YASAL KILIF' ŞEKLİNDE TEPKİLERE NEDEN OLAN İKLİM KANUNU TEKLİFİ, MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

SİGARAYA 10 LİRALIK VERGİ ZAMMI GELİYOR!

GÖKÇEK LÜKS LOJMAN DAVASINI KAYBETTİ: “EVDEN ÇIKIYORUM”

HATAY'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

Yükleniyor


LEMAN PROTESTOLARI BÜYÜDÜ: AKADEMİSYEN ASLI AYDEMİR TUTUKLANDI

HÜDA PAR'DAN MECLİS'E CUMA NAMAZI İÇİN İZİN TEKLİFİ

GÖZALTI DALGASI SONRASI CHP MYK ACİL TOPLANDI!

ZEYDAN KARALAR’DAN GÖZALTI SONRASI İLK SÖZLER: “ETKİLİ SİYASETÇİLERİ SUSTURMAK İSTİYORLAR”

CHP'Lİ BELEDİYELERE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON: ARALARINDA 3 BELEDİYE BAŞKANI DA VAR

MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMASINI YIRTMIŞTI: DORUK DÖRÜCÜ SERBEST BIRAKILDI

  • Cumartesi 35.3 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.2 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 20 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2