Tarih: 14.06.2021 14:59

İRAN'DA TÜRK SİYASİ MAHKUMLAR ÖLÜM ORUCUNA BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

İran'ın Erdebil kentindeki cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivistlerin önceki gün başlattığı ölüm orucuna Evin Cezaevinde tutuklu bulunan Türk siyasi mahpuslar Behnam Şeyhi, Siyamek Mirzayi ve Kiyanuş Aslani de katıldı. Ölüm orucuna başlayan Türklerin sayısı 11'e yükseldi.
Erdebil Cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Abbas Lisani, 12 Haziran Cumartesi günü, 'adi suçlardan hüküm giyen mahkumların siyasi tutukluların koğuşlarına konulması, cezaevi çalışanlarının kötü muamelesi ve yetkililerin siyasi tutukluların haklarına kayıtsız kalması' gibi gerekçelerle kuru gıdaları almadığı açlık grevine başlamıştı.
Aynı cezaevinde bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Yusuf Kari de Lisani'ye destek için açlık grevine başlamıştı. Lisani ve Kari, dün de ölüm orucuna başladıklarını duyurmuşlardı.
İran'da yaşayan Azerbaycan Türkü aktivistlerin, ana dilde eğitim yapma gibi anayasal haklarını 'sivil ve barışçıl eylemlerle' protesto etmeleri nedeniyle çeşitli baskılara maruz kaldıkları belirtiliyor.
 TUTUKLULUK SÜRESİ UZATILMIŞTI
İran’da Tebriz, Erdebil ve Urumiye gibi Türk şehirlerde insanların ana dilde eğitim hakkını savunan ve bölgede Türklerin asimilasyona uğramaması için mücadele eden meşhur Aktivist Abbas Lisani’nin tutukluk süresi 2019 yılında uzatılmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —