İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, büyükşehir belediyesinin tarihinde ilk kez açtığı öğrenci yurtlarını ziyaret etti.
“İBB'NİN ARTIK BÖYLE BİR KAPISI YOK”
İBB'nin geçmişte bazı vakıfların tüm masraflarını karşılayarak yurt işletmesini sağladıklarını hatırlatan İmamoğlu söyle konuştu:
Şimdi ise biz İBB olarak yurtlarımızı açıyoruz ve hizmet ediyoruz. 16 milyonluk bir kentte 1 milyon 200 bine yakın üniversite gencinin olduğu şehirde İBB'nin yurt yatak sayısı sıfırdı.
Bunun sebebi ne? İşte o bahsettiğiniz isimde olan vakıflara veya derneklere böyle imkan sağlanıyordu. İBB'nin artık böyle bir kapısı yok. Büyükşehir belediyesinin kendi yurtları var.
Açmaya devam edecek. Tabii ki yargı bir karar vermiştir. Bakılır, edilir, incelenir, araştırılır.
“KAMUOYUNUN DA KABULÜ YOK”
Bahsi geçen vakıfların yurtlarda sağladığı imkanlar verilen imkanlarla ilgili bir şeffaflık olmadığını belirterek bu konuda kamuoyunun da bilgisinin bulunmadığını söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
Burası devletin yurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kamuya ait bir yurt vakfa ihtiyacı yok ki…Ben vakıfların yurt açmasına karşı değilim.
Gitsinler açsınlar. Bina kiralasınlar yapsınlar. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi bina tutacak, kirasını verecek, inşaatını yapacak. Yetmedi yemeğini verecek. Bir vakfa yurt tahsisi yapacak.
Bir de diyecek ki sen öğrenci okut. Ya niçin? Kim o vakıf? Kimin çocukları, ailesi ya da kimler? Hangi iş insanları orada vakıfta yönetici? Temiz iş yapan vakıfları tenzih ederim. Ama bazı vakıflarla ilgili kamuoyunun da kabulü yok. İnsanların vicdanının da kabulü yok.
“ÖNÜMÜZE BAKIYORUZ”
İBB yurtlarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm unsurlarına uygun, çağdaş bir biçimde fikri hür, vicdanı hür, hiçbir yönlendirme yapılmayan kurumlara dönüştürüldüğünü vurguladı.
İmamoğu şöyle konuştu:
Geçmiş, geçmişte kaldı. O günler bitti. O günler bitmeye devam edecek. Onun için devletiminiz kurumlarını güçlendireceğiz.
Birilerinin aile ya da akraba vakıflarını değil kurumlarımızı güçlendireceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni güçlendireceğiz. Başka kurumlarımız var bizim.
Türk Hava Kurumu gibi başka kurumlarımız var. Bunları güçlendirelim. Bunlara el verelim, ayağa kaldıralım.
Bu kurumlar, yüz yıllık kurumlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzyıllardır var ve bu şehrin insanlarına hizmet ediyor, etmeye devam edecek. Geçmiş bitmiştir. Önümüze bakıyoruz.
“BEN YÜZÜMÜ SOKAĞA DÖNÜYORUM”
İmamoğlu, Türkiye'de yaşanan yurt sorunu ile ilgili siyasette yaşanan tartışmayla ilgili soruya da şöyle yanıt verdi:
Yurt tartışmasının iktidar nezdindeki yorumu ya da boyutu, beni ilgilendirmiyor. Ben yüzümü sokağa dönüyorum ve gençlerin sesini dinliyorum. Ailelerin taleplerini dinliyorum. İstanbul halkı adına da İstanbul sınırları içerisinde var olan yurt sorununa çözüm arıyorum.
Bu noktada şu an gördüğünüz yatak kapasitelerinin dolu olması, yedekte birçok insanımızın, gencimizin bekliyor olması bir sonuç. Onun için kimin ne dediğinden ziyade, burayı görmek lazım. 1000'in üstünde yatak kapasitesine ulaşıyoruz çok yakın zamanda. Hedefimiz 5000 yatak.”
“GENÇLERİN SORUNLARINI DİLE GETİRME HAKKI VAR”
İmamoğlu öğrencilerin “Barınamıyoruz” sloganı ile yaptığı eylemlere yönelik polis müdahalesi ile ilgili soru üzerine de “Gençlerimizin sorunlarını dile getirme hakları vardır. Dile getirirler. Buna saygı duymak gerekir. Her devlet yetkilisi, kamu görevlisi ya da mevki sahibi kişi de buna saygı göstermek zorundadır. Ama ülkemizde derdini, sıkıntısını dile getirmeye çalışanlara karşı ne yazık ki hukuk, kanun dışı talimatla yapılan hamleler veya uygulamalar söz konusu. O uygulamalara da biz karşıyız. Ancak dediğim gibi biz şu anda neyle ilgileniyoruz? O sokakta kaldık, barınamıyoruz diyen gençlerimize barınabilecekleri yurtlar sağlamayla uğraşıyoruz. Gündemimiz o” diye konuştu.
BÖLGESEL İSTİHDAM OFİSLERİ ÖĞRENCİLERE DE KATKI SUNACAK
İmamoğlu, “Öğrencilere en azından okuluyla beraber götürebileceği iş imkanları sağlanabilecek mi” sorusuna, “Çok değerli bir şey önerdin şu anda. Bizim Bölgesel İstihdam Ofislerimiz var. İstihdam ofislerimizin temel amacı, insanlara iş bulmak. 13 tane ofisimiz var. Biz, istihdam ofislerimize ayrı bir sayfa aralayacağız. Özellikle öğrencilere, yarı zamanlı iş bulma konusunda nasıl katkı sunabiliriz? Özel bir uzmanlık alanı geliştireceğiz. Çok değerli bir öneride bulundunuz. Yurt müdürlerimizle de irtibat kurduracağız. Ve bu konuda sizin daha doğru noktalarda iş bulmanıza, iş deneyimi yakalamanıza katkı sunmayla ilgili özel bir çaba göstereceğiz” yanıtını verdi. İmamoğlu, yanında bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı'ya, “Buna pilot olarak da yurtlarımızla başlayalım” talimatını verdi.