İKTİDAR CEZAEVİ GÖRÜŞLERİNİ KAYDETMEYİ TEKLİF ETTİ: MUHALEFETTEN TEPKİ

Hükümlü ve tutukluların yakınlarıyla görüşmeleri dinlenecek, alınan kayıtlar 1 yıl tutulduktan sonra silinecek. Muhalefet, “Büyük birader, hoş geldin” eleştirisi getirdi.

GÜNDEM 9.04.2021 16:48:34 0
İKTİDAR CEZAEVİ GÖRÜŞLERİNİ KAYDETMEYİ TEKLİF ETTİ: MUHALEFETTEN TEPKİ

AKP’nin ekonomiyle ilgili Meclis’e sunduğu yeni kanun teklifinde cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin iletişim haklarıyla ilgili tartışmalı iki madde de yer aldı. Getirilmek istenen düzenlemelere göre teknik alt yapının olduğu cezaevlerinde hükümlülere e-postayla iletişim hakkı sunulacak. Bu kapsamda tüm mektuplar dijital ortamda depolanacak, 1 yıl sonra silinecek. Bir diğer düzenleme ise tutuklu ve hükümlülerin eşi ve yakınlarıyla görüşmesinin kayda alınması. Bu kayıtlar da 1 yıl süreyle tutulup daha sonra silinecek.
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içinde yer alan bu iki düzenleme tartışma yarattı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde konunun ihtisas komisyonu olan Adalet Komisyonu’nda ele alınması talebi reddedildi.
'MEKTUPLAR ŞİFRE İÇEREBİLİYOR'
Teklifi getiren AKP Milletvekili Nilgün Ök bu düzenlemenin üzerinde çalışılan “E-görüş Projesi”nin alt yapısı olduğunu söyledi, mektupların asla amacı dışında kullanılamayacağını, kanunda açıkça belirtilen hâller dışında hiçbir kişi ve kurumla paylaşılamayacağını kaydetti. Ök mektupların uzun süre saklanma gerekçesi için de, “Bugün anlamsız gelebilen mektuplara baktığımızda çok farklı şifre ve tehdit içerebildiğini görüyoruz. Birçok terör suçundan çok fazla mahkûmun yaşadığı bir ülkeyiz” açıklaması yaptı. Ök’ün verdiği bilgiye göre Fransa, İngiltere gibi birçok ülkede de bunun örnekleri yer alıyor. Komisyonda yapılan açıklama göre okuma ve saklama yapılacak mektuplar resmî makamlar ve avukatlara gönderilen iletileri kapsamayacak.
MAHREM GÖRÜŞMELERİN SIZMAMA GÜVENCESİ NE OLACAK?
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Mahpusların özel yaşamlarının korunması lazım. Bunun denetimi kimin elinde? Cezaevinde kim olursa olsun onların da bir hakkı var. Bunu korumadığımız zaman kötüye dönük birçok uygulamaya neden olacağız, geri çekilmesi lazım” dedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, “Bir insanın eşiyle, çocuğuyla yaptığı görüşme mahrem görüşmedir. Bunun mahremiyetini nasıl koruyacaksınız, bunların sızmayacağına nasıl güvence vereceğiz?” diye sordu. CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan, “Büyük birader, hoş geldin” yani bu maddenin tanımı açıkçası budur. Hiçbir şekilde, bir hükümlünün mahremiyetinin kalmadığının ve kalmayacağının göstergesidir” dedi.
MEKTUPLARIN KAYDA ALINMASINDA 15 TEMMUZ İHTİYACI!
İtirazlar üzerine söz alan Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları nedeniyle yapıldığını söyledi. Kuş’un verdiği bilgiye göre mektupların kayıt altına alınmasıyla ilgili konu Danıştay’a götürüldü. Danıştay kayıtta sakınca olmadığını ancak yasal bir altyapıya ihtiyaç duyulduğuna hükmetti. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıkan bir ihtiyaçla bu düzenlemenin yapıldığını söyleyen Kuş, “Daha önceki uygulamalarda herhangi bir sınırlama yokken, şu anda aslında bir sınırlamayla bunu yapıyoruz. Danıştay sadece şunu diyor: “Bunu kaydedebilirsin, kaydetmende herhangi bir sakınca yoktur ancak buna bir yasal altyapı getir, sınırlama getir, bir mevzuatı olsun, bir kanunu olsun.” Bizim yaptığımız bu” dedi.
'GÖRÜŞMELERİN KAYDI 60 YILDIR TUTULUYOR'
Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, cezaevlerindeki görüşmelerin “önceden bilgilendirilmek üzere kamu düzeninin korunması ile kişi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla” kurum yönetimi tarafından dinlenmesi ve elektronik cihazlarla kaydetme maddesinin de yeni olmadığını söyledi. Bu konuda 60 yıldır uygulanan bir yönetmelik olduğunu belirten Kuş, “Bu uygulanıyor ancak 2020 yılında Anayasa Mahkemesi bu konuyu gündemine almış ve orada 'Dinleme yapabilirsin, kayıt yapabilirsin ancak bunun altyapısının yasal olarak kanuni olarak olması gerekir, bunun kanunla düzenlenmesi gerekir' diyerek ve sınırlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bunu gideren bir düzenleme” dedi.
UYAP SİSTEMİNDE 1 YIL İÇİNDE KENDİLİĞİNDEN SİLİNECEK
Komisyon’da yapılan bilgilendirmeye göre görüşme kayıtların bir yıl sonunda sistemden kendiliğinden silinmesi noktasında da bir çalışma yürütülüyor. Bu sistem UYAP’ın güvenlik ağı sistemi içerisinde yer alacak bir uygulama olacak.
Avrupa’nın birçok ülkesinde de bu uygulamanın olduğunu söyleyen Kuş, “Bu dinlemeler ve kayıtlar nedeniyle birçok cinayetin önlendiğini, birçok uyuşturucu sevkiyatının önlendiğini -adli suçlar açısından söylüyorum, terörü hiç söylemiyorum - adli suçlar açısından, bu tür önemli suçların birçok kez önlendiğini de bu dinlemeler sayesinde bunun sağlandığını ifade etmek istiyorum” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

ÖZEL, DANIŞTAY BAŞKANI ZEKİ YİĞİT'İ ZİYARET ETTİ

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SENDİKALAR 1 MAYIS'TA KADIKÖY'DE!

ALİ KOÇ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLAY OLDU: ANKARA’DA KONUŞULANLAR ORTAYA ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİLDEN YILMAZ TUNÇ’U DÜŞÜNDÜRECEK CEM KÜÇÜK SORUSU!

KEMALPAŞA BELEDİYESİ’NE OPERASYON: CHP'Lİ ASLANOĞLU'NDAN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDEN AÇIKLAMA

ALMANYA TÜRKİYE'YE EUROFİGHTER İHRACATINI DURDURDU: GEREKÇE İMAMOĞLU!

EYLEM YAPAN ÖĞRETMENLERE POLİSİN KULLANDIĞI SÖZLER TEPKİ TOPLADI

İMAMOĞLU İKTİDARIN KANAL İSTANBUL PLANINI İFŞA ETTİ!

RASİM OZAN KÜTAHYALI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İMAMOĞLU "YARINDAN TEZİ YOK" DİYEREK AÇIKLADI!

DEVLET BAHÇELİ: CHP’YE KAYYUM HEM DOĞRU DEĞİL HEM DE MÜMKÜN DEĞİLDİR

İMAMOĞLU: YANLIŞIN BEDELİ 50 MİLYAR DOLAR OLDU

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

SELÇUK KOZAĞAÇLI YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SON DURUM: TEDAVİYE İYİ YANIT VERİYOR

RASİM OZAN KÜTAHYALI HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ERDOĞAN İMZALADI: BAZI FAKÜLTELERİN ADI DEĞİŞTİ, YENİ FAKÜLTELER KURULDU

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA: 12 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN DEMOKRATLARI OTOKRATA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

AVUKAT SELÇUK KOZAĞAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

TÜRKİYE BU 'YASAK AŞK'I KONUŞUYOR... TUTUKLANDILAR

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN 'SIRRI SÜREYYA ÖNDER' YORUMLARINA İSYAN ETTİ!

TARKAN'IN ANNESİ NEŞE TEVETOĞLU HAYATINI KAYBETTİ

AYM'NİN CAN ATALAY KARARI TBMM GENEL KURULU'NDA OKUTULDU

Yükleniyor


ÖZEL, DANIŞTAY BAŞKANI ZEKİ YİĞİT'İ ZİYARET ETTİ

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SENDİKALAR 1 MAYIS'TA KADIKÖY'DE!

ALİ KOÇ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLAY OLDU: ANKARA’DA KONUŞULANLAR ORTAYA ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİLDEN YILMAZ TUNÇ’U DÜŞÜNDÜRECEK CEM KÜÇÜK SORUSU!

KEMALPAŞA BELEDİYESİ’NE OPERASYON: CHP'Lİ ASLANOĞLU'NDAN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDEN AÇIKLAMA

  • Cumartesi 27.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.8 ° false
  • Pazartesi 24.7 ° / 9.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
9.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
10.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
11.Göztepe 29 10 10 9 9 39
12.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47