Tarih: 13.11.2021 22:08

HDP'DEN 'İTTİFAK' VE 'ADAY' AÇIKLAMASI

Facebook Twitter Linked-in

HDP, 'Hep beraber kazanalım' başlığıyla yaptığı açıklamada 'demokrasi ittifakı' vurgusunu kullanarak 'bunun dışında herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz.' dedi. 
'İsimler değil ilke ve yöntemler tartışılmalı' vurgusu yapılan açıklamada 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve bu sistemi besleyen yapıları değiştirmek istiyoruz. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceğinde anahtar bir role sahip olmaları nedeniyle günceldir' denildi.
'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ'
'Bizler, parlamento seçimleri için 'Demokrasi ittifakı' şiarıyla; halklar ve barış ittifakı, kadın dayanışması ve ittifakı, ekoloji ittifakı anlayışı temelinde, toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadın ve gençlik hareketleri ile en geniş birlikteliği ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüşümüzü sürdürme kararlılığındayız.' denen HDP açıklamasında 'Keyfiliği ve zorbalığı kurumsallaştırıp kalıcılaştırmayı hedefleyen ve yaşadığımız çoklu krizin ve çözümsüzlüğün başlıca kaynağı olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve bu sistemi besleyen yapıları değiştirmek istiyoruz.' açıklaması yapıldı.
HDP SEÇMENİ ANAHTAR ROLDE
Yapılan açıklamada; 'Amacımız, bütün kuvvetleri ve nihai karar yetkisini tek adamda birleştiren otoriter ve tekçi sistemin yerine güçlü demokrasinin, çoğulcu demokratik sistemin tesis edilmesini sağlamaktır. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceğinde anahtar bir role sahip olmaları nedeniyle günceldir. İster HDP'li isterse başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız.' denildi.
GEÇİŞ SÜRECİ İLKELERİ
'Tüm bu tespitleri kapsayan geçiş süreci ilkelerini siyasi sorumluluğumuzun gereği olarak tüm siyasi aktörler ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.' denilen açıklamada söz konusu ilkeler şöyle sıralandı:
- Güçlü Demokrasi
- Bağımsız ve tarafsız yargı
- Kayyım rejimi değil halk iradesi
- Kürt sorununda demokratik çözüm
- Barışçı dış politika
- Kadına özgürlük ve eşitlik
- Ekonomide adalet
- Kamu yönetiminde liyakat
- Doğaya saygı
- Gençler için özgür yaşam
- Demokratik anayasa




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —