HDP Genel Merkezi'nin Twitter hesabından, "AYM kararına rağmen rehin tutulan milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu için yarın saat 11:00’de Sincan Cezaevi önünde Adalet Nöbetindeyiz. AİHM ve AYM kararlarını uygulamayan darbecile
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Kocaeli Millletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için adalet nöbeti başlatacaklarını duyurdu.
Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunu karara bağlamış ve Gergerlioğlu'nun 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiğine karar vermişti.
HDP yarın (5 Temmuz) başlayacak nöbet için resmi Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
'AYM kararına rağmen rehin tutulan milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu için yarın saat 11:00'de Sincan Cezaevi önünde Adalet Nöbetindeyiz. AİHM ve AYM kararlarını uygulamayan darbecilere karşı her yerde mücadeleye devam edeceğiz.'
Ne olmuştu?
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016'da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de 'örgüt propagandası yapmak' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Ceza, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı. Yargıtay kararının ardından açıklama yapan Gergerlioğlu hükmün siyasi olduğunu ifade etti.Cezanın kesinleşmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve TBMM'ye gönderildi. Gergerloğlu'nun vekilliği 17 Mart'ta düşürüldü ve Gergerlioğlu o gün Meclis'te 'Adalet Nöbeti' başlattı. 21 Mart günü ise Meclis'te zorla çıkarılarak gözaltına alındı.
Gergerlioğlu daha sonra nöbetin evinde devam etti. 2 Nisan akşamı evi basıldı ve cezaevine götürüldü.Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunu 1 Temmuz'da karara bağladı.AYM, Gergerlioğlu'nun 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiğine karar verdi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55