'GİZLİ KAPAKLI' DEV İHALE

“2. Abdülhamit’in Rüyası” olarak tanıtılan Filyos Limanı için ikinci bir ihale yapıldı. İkinci ihale ilkinin aksine, “Pazarlık” usulüyle gizli kapaklı gerçekleşti.

GÜNDEM 2.02.2021 15:01:32 0

2. Abdülhamit’in Rüyası” olarak tanıtılan Filyos Limanı için ikinci bir ihale yapıldı. Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; ikinci ihale ilkinin aksine, “Pazarlık” usulüyle gizli kapaklı gerçekleşti. İhale kimseye duyurulmadan 695.4 milyon liraya özel olarak davet edilen Kolin İnşaat’a verildi. İhale sonucu kamuoyundan tam 439 gün saklandı.
Bir dev ihale daha AKP döneminin gözde müteahhitlerinden Kolin İnşaat'a verildi. “İkinci Abdülhamit'in rüya projesi” olarak duyurulan, Türkiye'nin üçüncü büyük limanı olacak Filyos Limanı'nda ikinci dev ihalenin sonuç ilanı yayınlandı. “Filyos Limanı Rıhtım ve Geri Saha İnşaatı” başlıklı ihale, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 20 Kasım 2019'da gerçekleştirildi.
İhale için, kamu yararına rekabete imkan sağlayan “Açık” usül yerine, kanunun deprem ve afetler gibi önceden bilinemeyecek olağanüstü haller için öngördüğü “21-b Pazarlık” usulü tercih edildi.


İhale, pazarlık usulünün sağladığı kolaylıklarla, duyurusu yapılmadan, istenilen şirketler özel olarak davet edilerek gizli kapaklı gerçekleştirildi.
Sözleşmesi ihaleden 14 gün sonra 4 Aralık 2019'da imzalanmasına ve 6 Aralık 2019'da yer teslimi yapılmasına rağmen, ihale sonucu tam 439 gün kamuoyundan gizlendi. İhale sonuç ilanı kamuoyuna 1 Şubat 2021 günü açıklandı.
YİNE KOLİN 
Yaklaşık bedeli 823.3 milyon lira hesaplanan ihale 695.4 milyon liraya kamuoyunun yakından tanıdığı, AKP döneminde aldığı büyük kamu ihaleleriyle dikkat çeken Kolin İnşaat'a verildi. Sözleşmeye göre İnşaatın önümüzdeki 19 Mayıs'ta tamamlanması gerekiyor.


İLK İHALE 2014'TE YAPILMIŞTI
Filyos Limanı için ilk ihale 19 Mart 2014 günü yapılmıştı. Yine Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihale rekabete imkan veren “Açık” usulle gerçekleşmiş ve 537.8 milyon liraya Şenbay ve Özgün İnşaat ortaklığı kazanmıştı. 1 Temmuz 2016'da imzalanan sözleşmeye göre liman inşaatının 19 Temmuz 2016'da başlaması ve 19 Mayıs 2020'de tamamlanması öngörülmüştü.
“2018'DE TEKLİF BEDELİ 537.8 MİLYON TL, FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 67.15”
Filyos Limanı projesiyle ilgili çok sınırlı bilgi kamuoyuyla paylaşılıyor. Dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soru önergesine 10 Aralık 2018'de verdiği cevapta, İnşaatın tamamlanma oranının yüzde 67.15 olduğunu ve toplam 484 milyon lira hakediş ödendiğini açıklamıştı.
“2020’DE PROJE BEDELİ 1.8 MİLYAR TL, FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 67”
Daha sonra şimdiki Bakan Adil Karaosmanoğlu, yine Zonguldak Vekili Ünal Demirtaş'ın sorusu üzerine 30 Haziran 2020 tarihinde verdiği cevapta şöyle dedi:
“Proje bedeli 1 milyar 889 milyon 988 bin 747 TL olan Filyos Limanı Projesi'nde inşaat çalışmaları devam etmekte olup fiziki gerçekleşme oranı yüzde 67'dir. Salgına rağmen 2020 sonunda tamamlanması öngörülmektedir.”
İKİ BAKANIN AÇIKLAMALARI ARASINDAKİ FARK
İki bakanın iki yıl arayla verdiği rakamlar arasındaki fark oldukça dikkat çekici ancak neden kaynaklandığı kamuoyu tarafından bilinmiyor. Eski Bakan Cahit Turhan 2018 yılında yüzde 67.15 fiziki gerçekleşme ve 484 milyon lira hakediş açıklaması yaparken, son bakan Adil Karaismailoğlu tam iki yıl sonra yüzde 67 fiziki gerçekleşme ve 1.8 milyar lira proje bedeli açıklıyor.
“İKİNCİ İHALENİN ÇERÇEVESİ BİLİNMİYOR”
İkinci ihale, Kamu İhale Kanunu’nın 21-b maddesine göre Pazarlık usulüyle kamuoyuna duyurulmadan yapıldığı için teknik detaylar da açıklanmıyor. Projeyi yakından takip eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş hiçbir makamdan liman inşaatının detaylarıyla ilgili sorularına kapsamlı yanıt alamadığını bu nedenle ikinci ihalenin çerçevesinin ne olduğunun kamuoyu tarafından bilinmediğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12