ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI SADETTİN TANTAN: GECİKEN YARGILAMA ÇOK ŞEY KAYBETTİRİR

ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI SADETTİN TANTAN: GECİKEN YARGILAMA ÇOK ŞEY KAYBETTİRİR

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Sedat Peker'in iddialarının ardından başlayan "siyaset-mafya" ilişkilerini eleştirdi.

Tantan, Peker'in yayınladığı videolardan sonra ülke gündemine oturan 'siyaset-mafya' ilişkilerini eleştirdi. Tantan, 'Hukuk devletinde sorgulama ve denetim mekanizması olmadan olmaz. Modern devletin üç temel ayağı var. Bunlar; özgürlük güvenlik ve adalet. Yargılama, adaletli olmazsa dedikodu zemininde olursa Türkiye kaybeder' dedi.
'MODERN DEVLETİN 3 TEMEL AYAĞI VAR'
Yeniçağ'dan Fatih Erboz'un haberine göre, Türkiye'nin kirli ilişkilerinden arınması gerektiğini anlatan Sadettin Tantan, 'Hukuk devletinde sorgulama ve denetim mekanizması olmadan olmaz. Modern devletin üç temel ayağı var. Bunlar; özgürlük güvenlik ve adalet. Bu üç ayak inşa edilmeden Türkiye bölgesinde güç olamaz ve yoluna devam edemez. Mali ve ekonomik olarak kalkınamaz. Siyasi bakımdan güçlü olamaz, güvenlik bakımından ise zafiyet verir. Süratli bir şekilde bu eksiklik giderilmeli' diye konuştu.

Türkiye'nin sağlıklı ve güvenli bir biçimde yoluna devam ettirmek mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Tantan şunları söyledi: 'Türkiye'nin potansiyel gücü yüksek ama reel gücünün tutsaklığı halkın önünde engel oluşturuyor. Bu reel gücün tutsaklığını millet ortadan kaldıracak. Potansiyel gücü, özgür ve bağımsız, nitelikli gücü yüksek bir Türkiye'nin kurulması gerekiyor. Yargılama sürecinden kimse kaçamaz, mecburen başlayacak. Yargılama adaletli olmaz da  dedikodu zemininde olursa Türkiye kaybeder.'

Bilgiyi toplumun tüm kesimlerine yaymanın devlet için kaçınılmaz olduğunu belirten Tantan şu açıklamada bulundu: 'Bilgisiz bir toplum yaşamaya devam edemez. Çağımız bilgi çağı ve yine enformasyon çağı savaşları ve algı savaşları çağı aynı zamanda. Bunun yanında enerji, ticaret ve hukuk savaşları da var. Bu savaşları da bertaraf edip galip gelebilmek için ve yine ülkenin ve bireylerinin güvenli bir şekilde yaşayabilmeleri için yetişmiş insan gücüne ihtiyaç var. Kurumsal alt yapılar ise sağlam tutulmalıdır. Bütün kurumsal yapılar hukuk zemininde inşa edilmelidir. 

Modern devletlerde artık yaygın bilgi ağı ve bilgi havuzlarına, araştırma enstitülerine ihtiyaç vardır. Kamunun ve özel sektörün yaygın bilgi ağları bir bütünlük içerisinde bilgi havuzunda toplanır. Gerekli olan bilgiler de halkla paylaşılır. Özellikle eyleme dönüşecek bilgi adalet zemininde eyleme dönüşür. Yurt içinde ve uluslararası alanda bireyin zihinsel üretimine dönük bilgi üretiminin önündeki engeller yerinde etkisiz hale getirilir.'