Tarih: 15.05.2022 13:59

ERDOĞAN, SOSYAL MEDYAYI ELİNİN ALTINDA TUTMAK İSTİYOR

Facebook Twitter Linked-in

 60 maddelik taslakta yer alan maddelere göre, dezenformasyon yapıldığına yönelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulacak yeni bir birimin karar vereceği öne sürüldü.

AKP'nin uzun süredir sosyal medyadaki sansürü artırmak için hazırlıklarını yaptığı yasa teklifinde sona gelindi. 'Dezenformasyon ve yalan haberle mücadele' edileceği iddia edilerek hazırlanan yasaya son şekil verildi. 60 maddelik taslakta yer alan maddelere göre, dezenformasyon yapıldığına yönelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulacak yeni bir birimin karar vereceği öne sürüldü. İlgili yaptırımların ne olacağına ise görevlendirilecek mahkemeler tarafından karar verilecek. İktidar Avrupa Birliği bünyesindeki ülkelerin uygulamalarını inceleyerek yasayı hazırladığını öne sürse de, basın ve medya kuruluşları bu hamleye tepkili. Medya üzerindeki baskının sosyal medyada da artırılacağını ifade eden basın meslek kuruluşları sık sık uyarılarda bulunuyor.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da söz konusu yasayı meşrulaştırmak için sık sık 'Dijital faşizm' tabirine başvuruyor. Erdoğan, konuyla ilgili son olarak Türk Devletleri Teşkilatı Medya ve Enformasyondan Sorumlu Bakanlar ve Üst Düzey Yetkililer 4. Toplantısı'nda konuştu.
ERDOĞAN, DENETİM VE KONTROL İSTİYOR
'Sosyal medya ile dezenformasyonla mücadele, siyasi ve sosyal bekamızın temini açısından hayati öneme sahiptir' diyen Erdoğan, 'Demokrasilerde 4'üncü kuvvet olarak nitelenen medya, belli güçlerin belli küresel şirketlerin art niyetli çevrelerin elinde hakikatleri tahrif eden, gerçeğin üstünü örten bir manipülasyon aracına dönüşebilmektedir. Dijital faşizm, bugün milyarlarca insanın doğru ve tarafsız haber alma hakkını engelleyen bir tehdit unsuru haline gelmiştir. Bilhassa hiçbir otokontrolün, denetimin, kuralın, etik değerlerin olmadığı sosyal medya mecraları tüm toplumlar için ciddi riskler oluşturmaktadır. Yalanın, iftiranın, çarpıtmanın kol gezdiği bu mecralarda hakikati aramak hakikate ulaşmak hakikatin savunucusu olmak çok daha büyük önem kazanmıştır. İletişim konusunu bu bakımdan en az savunma, güvenlik ve sağlık gibi stratejik önemi haiz bir mesele olarak görüyorum' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —