Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının süreceğini belirten Erdoğan, 'Hafta içi sokağa çıkma sınırlamasını saatleri akşam 19.00-sabah 05.00 olarak güncellenmiştir. Şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’deki Kabine Toplantısı sona erdi. 2 saat 40 dakika süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama yaptı. Toplantıda Erdoğan, koronavirüs vakalarında ve can kayıplarındaki artış nedeniyle 'Kısmı Kapanma' diyerek alınan yeni kısıtlama kararlarını açıkladı.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
YENİ KISITLAMALAR: Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken, hafta içi sokağa çıkma sınırlamasını saatleri akşam 19.00-sabah 05.00 olarak güncellenmiştir. Şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz. Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yaygınlaştırılacak, hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile, 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacaktır. Şartları uyan özel sektör firmaları da teşvik edilecektir. 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir. Kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu vb. mekanlar faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecektir. Lokanta vb. işletmeler ise sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al şeklinde çalışmalarını yürütecektir. Nişan, kına, nikah, genel kurul vb. bütün toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelenmiştir. Konaklama tesisleriyle evlerde toplu iftar vb. organizasyonlar gerçekleştirilemeyecektir.
ESNAFA DESTEK: Salgının ülkemizi etkilediği ilk günlerden itibaren alınan tedbirler sebebiyle işleri aksayan tüm kesimleri destekliyor, yanlarında yer alıyoruz. Bu çerçevede içeride, özellikle de hizmetler sektöründe yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyoruz. Salgın tedbirleri sebebiyle faaliyetlerine ara vermek veya sınırlandırmak zorunda kalan esnaflarımızı pek çok başlık altında destekliyoruz. Bugüne kadar sadece sosyal koruma kalkanı altında verdiğimiz karşılıksız desteklerin tutarı 60 milyar TL’yi aşmıştır. Buna rağmen esnaflarımızın bir an önce eski düzenlerine dönmek istediklerinin de farkındayız. Turizm sektörü tüm hazırlıklarını tamamlamış vaziyette şartların normale dönmesini bekliyor.
ÇİFTÇİLERE 24 MİLYAR TL DESTEK: Emeklilerimizin durumunu iyileştirecek adımlar atıyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz paketlerden biri de en düşük emekli maaşını 1500 TL'ye çıkarmaktı. Çiftçilerimize bu yıl için 24 milyar liralık destek bütçesi ayırdık. Sezonu geçmek üzere olduğu için ürünleri depolarda çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olan patates ve soğan üreticilerine de müjde verdik. Ürünlerin belirli kısmını satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz hibeye başladık. Önemli üretim merkezleri olan Niğde, Eskişehir ve Ankara'da son 3 günde yaklaşık 7 bin 500 ton patates ve kuru soğan alınarak 15 ilimize sevk edilmiştir. Satın alma ve dağıtım işlemleri önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Aynı şekilde Edirne başta olmak üzere çeltik üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları da yine alımlarla çözüme kavuşturuyoruz.
AVRUPA BİRLİĞİ HEDEFİ: Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı von der Leyen ülkemizde ağırlayarak gündemimizdeki konuları enine boyuna konuştuk. Gümrük Birliği’nden vize serbestisine, Doğu Akdeniz’den Ege ve Kıbrıs’a, 18 Mart Mutabakatı’ndan güncel gelişmelere kadar geniş bir yelpazeye dayanan bu görüşmenin ilişkilerimiz bakımızdan yeni bir dönüm noktası teşkil etmesini umuyoruz. En başından beri Avrupa Birliği’ne tam üyelik için gerekli şartları karşılayacak adımları birer birer attık. Birliğe üye yapılan ülkelerin çok önünde olduğumuz bir gerçektir. Son olarak 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde üzerimize düşenleri fazlasıyla yerine getirerek Avrupa’nın ciddi ekonomik ve siyasi krizlere yol açacak bir göç akınına uğramasının önüne geçtik.
PUTİN İLE GÖRÜŞME: Geçtiğimiz Cuma günü, Rusya Devlet Başkanı Putin ile turizmden Ukrayna krizine, Suriye’den Karabağ’a kadar pek çok konuyu ele aldığımız bir telefon görüşmesini gerçekleştirdik. Rusya ile şartlar ne olursa olsun açık tuttuğumuz diyalog kanallarının bölgemizdeki krizlerin tehlikelere boyutlara ulaşmadan önüne geçilmesi hususunda gerçekten başarılı sonuçlara vesile olduğuna inanıyorum. Bu güçlü, etkin ve yapıcı diploması iş birliğinin bölgemizdeki ve dünyadaki pek çok sorunun çözümü için de iyi bir örnek teşkil ettiğini düşünüyorum.
REFORMLAR VE YENİ ANAYASA: Ülke içinde bir yandan salgınla mücadelemizi devam ettirirken diğer yandan da demokrasi ve kalkınma hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyoruz. Hukuk ve ekonomi reformları ile ilgili takvimleri yakından takip ediyor, adım adım hayata geçiriyoruz. Ülkemizi yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturma gayretlerimizi titizlikle ve sabırla devam ettiriyoruz.
EKONOMİ: İşler gayet iyi gidiyor. İhracatımız her ay rekorlar kırarak artarken fabrikalarımız mal yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor. Organize sanayi bölgelerimiz başta olmak üzere tüm sanayi bölgelerinde gözle görülür bir hareketlilik var. Taleplere yetişebilmek için sürekli yeni yatırımlar, kapasite genişletmeler ilave istihdamlar yapılıyor. Üreticilerimizin, yeni makine tedarikindeki lojistikleri, ham madde ve ara malındaki küresel sıkıntılar olmasa çok daha büyük atılımlar gerçekleştirileceklerini biliyoruz. Türkiye’nin reel ekonomik durumunu yansıtmayan finansal dalgalanmaların üstesinden gelecek tedbirlerimizi kararlılıkla uyguluyoruz. Bu çerçevede verdiğimiz mücadeleyi kısır siyasi kampanyalarının aracı haline dönüştürmeyi çalışanları hiç değilse böyle kritik bir dönemde ve milletlerinin yanında saf tutmaya davet ediyoruz.