Tarih: 14.06.2020 23:17

ERDOĞAN: İSLAM İKTİSADI KRİZDEN ÇIKIŞIN ANAHTARIDIR

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12. İslam Ekonomisi Konferası’nda yaptığı konuşmada, İstanbul'u 'İslami finans ve ekonominin de merkezi yapmayı hedeflediklerini' bildirdi.  “İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır' diyen Erdoğan pandemi sürecinde uluslararası kuruluşlardan borç almak yerine ticari ilişkilerin yoğun olduğu ülkelerin merkez bankaları aracılığıyla takas anlaşmaları yaparak “kazan kazan” temelinde bir işbirliği modeli geliştirdiklerini söyledi.Erdoğan konferansın açılış konuşmasında “Türkiye’nin salgını yönetmedeki başarısının ilgiyi daha da arttırdığını, önümüzdeki dönem de bu ilgiyi fırsata çevirerek krizden güçlenerek çıkmayı planladıklarını” belirtti. 

Türkiye'nin, bu salgın dönemini en az hasarla atlatan ülkelerin başında yer aldığı kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi sürecinde uluslararası kuruluşlardan borç almak yerine Türkiye’nin kendi kaynaklarını harekete geçirmeye özen gösterdiklerini, ticari ilişkilerin yoğun olduğu ülkelerin merkez bankaları aracılığıyla takas anlaşmaları yaparak “kazan kazan” temelinde bir işbirliği modeli geliştirdiklerini anlattı. Erdoğan, “Böylece mali bağımsızlığımızdan taviz vermeden, Türkiye'yi yeni bir vesayet ilişkisine sokmadan ekonomimizin ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamış olduk. Kısa süre içinde açıklanan 2020 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4,5 ile Türkiye'nin sadece sağlıkta değil, ekonomide de diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını göstermiştir” dedi.
İSLAM İKTİSADI
Erdoğan, 'objektifliğini ve inandırıcılığını yitirmiş kredi derecelendirme kuruluşlarının tahminlerini nazar-ı dikkate almadıklarını belirterek şunları söyledi:'İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır. Aşırı finanslaşma toplumsal ve insani maliyetlerin dikkate alınmadığı sadece rant kaygısıyla hareket eden obez bir ekonomik model ortaya çıkarmıştır. Uzun vadeli büyük altyapı yatırımlarının finansmanı için sukuk gibi ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor.'
“İSTANBUL’U İSLAMİ FİNANS VE EKONOMİNİN MERKEZİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”
Erdoğan, Türkiye’de faizsiz sistemin geliştirilmesi için kamu sahipliğinde katılım şirketlerinin kurulmasını sağladıklarını, Türkiye Hazinesi tarafından ihraç edilen ürünler arasına sukukun da katıldığını belirterek, “Kıtaların ve kültürlerin kavşağında yer alan İstanbul’umuzu İslami finans ve ekonominin de merkezi yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —