Toplumsal olaylarda halkın cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesine yargı “dur” dedi. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Kararda, söz konusu genelgesinin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu belirtildi. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.
Danıştay’ın kararına konu Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi 27 Nisan 2021’de yayımlandı. İlgili birimlere gönderilen genelgede; polisin olduğu olaylarda vatandaşların görüntü almasına fırsat verilmemesi, ısrar edenler hakkında adli işlem yapılması istendi. İzinsiz olarak kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının 'özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” ve bu durumun personelin görevini engellediği savunuldu.
MUHALEFETTEN TEPKİ GELDİ
Genelge, 'toplumsal olaylarda ve polisin olduğu yerlerde vatandaşlar artık cep telefonuyla kayıt yapamayacak' yorumlarına neden olurken,, muhalefetten,, 'sansür' eleştirisi geldi. Ve genelge yargıya taşındı.
YARGIYA TAŞINDI
CHP, çok sayıda baro ve sivil toplum kuruluşu Danıştay 10. Dairesi'nde genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçelerinde genelgenin, delil toplama hakkına müdahale içerdiği, hukuk devleti ilkesini zedelediği, hukuka ayrı emir ve talimat içerdiği belirtildi.
DANIŞTAY DURDURDU
Danıştay 10. dairesi ilk olarak yürütmeyi durdurma talebini karara bağladı. Daire oy birliğiyle emniyetin genelgesinin yürütmesini durdurdu. Kararda, söz konusu genelgesinin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu vurgulandı. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.
“ANAYASA’YA UYARLILIK YOK”
Kararda şu ifadelere yer verildi: Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil emniyet genel müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.”
İPTAL İSTEMİ DAHA SONRA KARARA BAĞLANACAK
Bu karar sonrası tartışılan görüntü genelgesi hükümleri uygulanamayacak. Danıştay 10. dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.
BAKAN SOYLU ANAYASA MAHKEMESİ'NE SERT ÇIKMIŞTI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesince verilen bazı kararları eleştirerek, 'Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Hadi git gel, özgürüz ya. Tamamen her şey güvenlik altında, hadi git. Niye polis koruması alıyorsun, niye eskortlarla geziyorsunuz. Ben varım sen var mısın, Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı?' demişti.
'HUKUK ARKADAN GELSİN'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu uyuşturucu ile mücadele kapsamında metruk binaların yıkıldığını açıklamıştı. 110 bin metruk binadan 75 binden fazlasının yıktıklarını, 15 binini restore ettiklerini söyleyen Soylu, 'Geçen gün vilayetlere gidiyorum; Diyarbakır, Adana ve İstanbul da dahil olmak üzere, muhtarlarımız diyor ki ‘Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin' demişti.
BAKAN SOYLU'YA, ADALET BAKANI GÜL 'HUKUK' DERSİ VERMİŞTİ
Bakan Soylu'nun bu sözlerine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül isim vermeden yanıt vermişti. Bakan Gül, 'Geçmişte yaşanan her şey esas itibariyle bugüne bir mesaj ve aynı zamanda sorumluluk ifade etmektedir. Kanaatimce geçmişte yaşananlardan alınması gereken en önemli mesaj hukuk devleti ilkesinin demokrasimiz açısından ne kadar hayati bir öneme sahip olduğudur. Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti.' demişti.