EMEKÇİLERİN ‘SEFALET ZAMMI’ PROTESTOSUNA POLİS MÜDAHALESİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikaların, Ankara’da, kamu çalışanları ve emeklilerine yönelik zammı “sefalet zammı” olarak nitelendirerek gerçekleştirmek istedikleri basın açıklamasına polis müdahale etti. Sendika ü

GÜNDEM 15.01.2021 16:48:15 0
EMEKÇİLERİN ‘SEFALET ZAMMI’ PROTESTOSUNA POLİS MÜDAHALESİ

Gözaltına alınanlar kısa süre sonra serbest bırakıldı. Konfederasyon Genel Başkanı Mehmet Balık, “Sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin açıklama yapmasının önüne geçmek faşizmin geldiği son nokta” dedi.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, Ulus’taki Atatürk Anıtı önünde, kamu çalışanları ve emeklilerine yönelik 2021 zammını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapmak istedi. Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlı sayıda katılımcı ile düzenlenmek istenen açıklamaya, polis izin vermedi. Alanı ablukaya alan polis, konfederasyon üyelerine müdahale etti. Yaşanan arbedede, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük, konfederasyona bağlı Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ile Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ve Eğitim-İş Genel Sekreteri Ebru Sungar gözaltına alındı. Arbede sırasında Konfederasyon Genel Başkanı Mehmet Balık da gözaltına alınmaya çalışıldı. Konfederasyon üyelerinin tepkisi nedeniyle gözaltına alınanlar kısa süre sonra serbest bırakıldı. Konfederasyon üyeleri, açıklamaya izin verilmemesi üzerine Ulus’tan Kızılay’daki konfederasyon binasına yürüdü. Yürüyüş sırasında da konfederasyon üyeleri ile polis arasında sözlü tartışmalar yaşandı.
Cumhuriyet’e konuşan Balık, müdahaleyi faşist bir uygulama olarak nitelendirerek, “Eylemle ilgili bildirim yapmamıza karşın açıklama yapmamız yasaklandı. Anayasa’ya göre açıklama yapmamıza izin var. Devleti birkaç kişinin emrine bırakmışlar, vali ‘olmayacak’ dediğinde olmayacak duruma getirmişler. Demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin açıklama yapmasının önüne geçmek faşizmin geldiği son nokta” dedi.
‘ACI REÇETEYİ KABUL ETMİYORUZ’
Konfederasyon binasının önünde basın açıklamasını yapan Balık, TÜİK’in 2020 için açıkladığı yüzde 14,60’lık enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını belirterek, markette, manavda, pazarda 5 lira olan ürünün, TÜİK verilerinde 1 lira olarak gösterildiğini kaydetti. Gıda ürünlerindeki artışın yüzde 30’u bulduğunu, doğalgaza son bir yılda yüzde 34, elektriğe yüzde 33 zam geldiğini vurgulayan Balık, memur maaşları ile emekli aylıklarına gelen zamları eleştirerek, “Bu yıl da TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu” dedi. İktidarın, krizin faturasını emekçilerin sırtına yüklediğini belirten Balık, “İktidar, devlet kurumlarının her birinde 4 maaş alan bürokratlara para bulurken, yurtdışındaki faiz lobilerine milyarlarca dolar faiz ödemeye devam ederken, bir avuç müteahhitte para bulurken, memurun ve emeklinin yüzde 7,36 zamma muhtaç edilmesini emekçiler olarak kabul etmiyoruz. AKP iktidarının, ekonomik kriz ve pandemi salgınının ağır şartlarında asgari yaşam mücadelesi veren kamu emekçilerine, emeklilere ve işçilere acı reçete dayatmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu. 
‘EN AZ YÜZDE 30 ZAM’
Memur-Sen’e de tepki gösteren Balık, Hakem Kurulu tarafından ilan edilen zammı ve sendikanın seyyanen zam talebini anımsatarak, “O gün katakulli yaparak kamu emekçilerini masada satan, sözleşmeyi tarihi bir başarı olarak sunan turkuaz konfederasyon, bugün tarihi bir rezalete imza attığını hem yaptığı itirazla hem de sebep olduğu sefalet zamlarıyla göstermekte” dedi. Toplu sözleşme masasının yeniden kurulması ve memurlara ek zam verilmesi çağrısında bulunan Balık, “Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalı. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı. Vergi dilimleri 15’ten yüzde 10 düşürülmeli ve sabit tutulmalı” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10824,55%-1,15
  • DOLAR

    40,79% 0,05
  • EURO

    47,63% -0,27
  • GRAM ALTIN

    4381,70% -0,40
  • Ç. ALTIN

    7053,04% -0,34

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ÖZGÜR ÖZEL'E YANIT:YARGI SÜRECİYLE SİYASET KARIŞTIRILAMAZ

AKP'Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AYDIN’DA YENİ DÖNEM: ÇERÇİOĞLU AKP ROZETİ TAKTI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AKP’YE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOSYASI: BELGE PAYLAŞTI

CHP’Lİ İSİM: ÖZLEM HANIM TELAŞLANDI...

AVUKAT REZAN EPÖZDEMİR TUTUKLANDI

İMAMOĞLU HASTANEYE SEVK EDİLDİ

ERDOĞAN'IN ESKİ HUKUK DANIŞMANINDAN REST…

MEĞER MESELE SADECE AZİZ İHSAN AKTAŞ DEĞİLMİŞ! AKP'NİN ÇERÇİOĞLU'NA VERDİĞİ SÖZ ORTAYA ÇIKTI

ÇERÇİOĞLU VE 8 BELEDİYE AKP YOLUNDA

EKREM İMAMOĞLU İÇİN DİJİTAL İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI: "benimimzam.net"

ERDOĞAN'DAN ÖZEL'E YANIT:CHP’DEKİ İSTİKRARSIZLIĞI ÇOK İYİ BİLİYORUZ

ADALET BAKANI DUYURDU:ÖZEL’İN SÖZLERİ YARGIYA TAŞINDI

HATAY'DA ORMAN YANGINI: BİR MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

CHP LİDERİNDEN ÇERÇİOĞLU’NA: “HARAM ZIKKIM OLSUN”

CHP SÖZCÜSÜ DENİZ YÜCEL: MİLLİ İRADE HIRSIZLIĞI YAPIYORSUNUZ

CHP'DEN ÖZLEM ÇERÇİOĞLU AÇIKLAMASI...

İDDİA: AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE ÇALIŞANLARA "CHP'DEN İSTİFA EDİN" BASKISI

TAKSİM’İN 1 MAYIS HAKKI YENİDEN ONAYLANDI

OSMANİYE'DE ORMAN YANGINI İHBARINA GİDEN ARAZÖZ DEVRİLDİ: 1 İŞÇİ ÖLDÜ, 4 YARALI

EKREM İMAMOĞLU'NDAN 'ADAYLIK' AÇIKLAMASI: GEREKİRSE BAŞKA BİR İSİM ÖNE ÇIKAR

CHP’DE DEPREM: 4 BELEDİYE BAŞKANI BİRDEN GİDİYOR!

BAŞARIR: MEHMET YILDIRIM VAKASI SUSURLUK’U ARATACAK

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ VE BAŞKAN YARDIMCISI GÜLSÜM ÖZER İSTİFA ETTİ

BUCA’DA MİNİBÜS YANGINI ORMANI ATEŞE VERDİ: İZMİR’DEN DUMANLAR YÜKSELDİ

"AV. EPÖZDEMİR SORUŞTURMASI" AKP İÇİNDE TARTIŞMA YARATTI: ŞAMİL TAYYAR'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

ÖNTÜRK:HATAY'DA İKİ BARAJIN DOLULUK ORANI KRİTİK SEVİYEDE

ÇANAKKALE YANIYOR: BİNALAR ALEVLER ARASINDA KALDI, ONLARCA KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

103'Ü ÇOCUK: GAZZE'DE AÇLIKTAN ÖLENLERİN SAYISI 227'YE YÜKSELDİ!

EKREM İMAMOĞLU: ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ

Yükleniyor


AKP'Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AYDIN’DA YENİ DÖNEM: ÇERÇİOĞLU AKP ROZETİ TAKTI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AKP’YE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOSYASI: BELGE PAYLAŞTI

CHP’Lİ İSİM: ÖZLEM HANIM TELAŞLANDI...

AVUKAT REZAN EPÖZDEMİR TUTUKLANDI

İMAMOĞLU HASTANEYE SEVK EDİLDİ

  • Cuma 36.8 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 34 ° / 20.6 ° Güneşli
  • Pazar 33.4 ° / 20.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 1 1 0 0 3 3
2.Galatasaray 1 1 0 0 3 3
3.Göztepe 1 1 0 0 3 3
4.Antalyaspor 1 1 0 0 1 3
5.Samsunspor 1 1 0 0 1 3
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
8.Alanyaspor 0 0 0 0 0 0
9.Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0
10.Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Gençlerbirliği 1 0 1 0 -1 0
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kocaelispor 1 0 1 0 -1 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Gazişehir Gaziantep 1 0 1 0 -3 0
18.Rizespor 1 0 1 0 -3 0