Elektrikte üretim maliyetlerindeki artışı sınırlandırmak iddiasıyla piyasa takas fiyatına getirilen tavan fiyat uygulamasına iki ayda iki kez zam yapıldı. CHP, fiyat artışlarının önüne geçilemeyeceğine dikkat çekti, yeni zamlar için
CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrikte üretim maliyetlerindeki artışı sınırlandırmak amacıyla piyasa takas fiyatına (PTF) getirilen tavan fiyat uygulamasındaki değişimlere dikkati çekti.
Akın, PTS’nin iki ayda iki defa değiştirilerek 1 Haziran itibarıyla megavat saat başına 3 bin 200 liraya çıkarılmasının ulusal tarifede faturalara zam baskını artıracağına işaret etti.
CHP’li Akın, “Üretim maliyetlerini frenlemek için elektrik piyasasına iki ayda iki defa tavan fiyat belirleyerek müdahale edildi. Ancak Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürdükçe elektrikte artan üretim maliyetleri ulusal tarifede zam ihtimalini kuvvetlendiriyor. Uyarıyoruz. İktidar uyguladığı yanlış para politikasının faturasını vatandaşa zam olarak yansıtmamalı” değerlendirmesinde bulundu.
BÜYÜK BİR ZAM OLASILIĞI
Sosyal tarife olarak kullanılması gereken kademeli tarifeyi zam yapma aracına dönüştüren iktidarın, gelen tepkilerin ardından KDV indirimi gibi göstermelik adımlar attığını ancak asıl yapması gerekenleri yapmadığını dile getiren CHP’li Akın, yaptığı açıklamada ayrıca şunları söyledi:
“İktidarın yanlış para politikaları nedeniyle Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürmektedir. İthal kömür ve doğalgaz gibi dışa bağımlı girdilerle üretim yapan elektrik santrallerinin maliyetleri bu kapsamda sürekli artmaktadır. İktidar, elektrik üretimindeki maliyet artışını frenleyebilmek amacıyla gün öncesi piyasasına sunulan tekliflerin arz ve talebe göre eşleşmesiyle belirlenen piyasa takas fiyatına müdahale ederek 1 Nisan 2022 itibarıyla tavan fiyat belirlemiştir.
PTF tavan fiyatı 1 Nisan 2022’de bir megavat saat başına ithal girdili santrallerde 2 bin 500 lira, yenilenebilir ve yerli santrallerde ise bin 200 lira olarak belirlenmişti. Ancak 19 Mayıs 2022 tarihinde önce 2 bin 750 liraya çıkarıldı, sonra 1 Haziran 2022 itibarıyla de 3 bin 200 lira olarak uygulanması kararlaştırıldı. Böylece üretim maliyetlerini frenlemek amacıyla getirilen PTF tavan fiyat uygulaması iki ayda iki defa değişmiştir. Bu durum iktidarın üretim maliyetlerindeki artışı durduramadığını göstermektedir. Yaz aylarında yaşanabilecek olası bir kuraklık durumunda ithal girdili santrallerin elektrik üretim oranının artması büyük bir zam olasılığını gündeme getirecektir.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55