DSÖ'DEN "TÜRKİYE’DEKİ VERİLERDEN HABERDAR DEĞİLDİK" AÇIKLAMASI

DSÖ Türkiye ofisinden Dr. Irshad Ali Shaikh, Türkiye’deki Covid-19 verilerinden haberdar olmadıklarını açıkladı. Artan vaka sayısına dikkat çeken Shaikh sağlık sistemi için "çöküş yaşanabilir" uyarısında bulundu.

GÜNDEM 6.12.2020 15:43:54 0
DSÖ

Türkiye'de 11 Mart'ta tespit edilen ilk vakanın üzerinden yaklaşık 9 ay geçti. Bugüne kadar açıklanan resmi verilere göre 520 binin üzerindeki kişide koronavirüs tespit edildi.
Koronavirüs testi (PCR) pozitif çıkan, fakat semptom göstermeyenlerin sayısının açıklanmaması, sağlık örgütlerinin 'turkuaz tablo ile saha ciddi biçimde çelişmekte' olduğu eleştirisini yöneltmesine neden oldu.
DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ülke ve Avrupa Merkez İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Ofisi Geçiçi Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Halkımızla ilk olarak paylaşmadıklarımızı DSÖ ile paylaşmıyoruz' dediğini hatırlatarak 'Biz bu verilerin farkında değildik' dedi. Shaikh, tüm dünyada semptom göstermeyenlerin 'sessizce virüsün yayılmasına neden olduğuna' vurgu yaptı.

DSÖ'nün her ülkeden semptom göstersin göstermesin pozitif çıkan herkesin rapor edilmesini istediğini vurgulayan Shaikh, 'Türkiye için asemptomatik kişi sayılarının paylaşılması rahatlatıcı, çünkü gerçekten salgının yayılımını engellemekte önemli' açıklamasında bulundu.
Türkiye, 29 Temmuz'dan itibaren PCR testi pozitif çıkan ancak semptom göstermeyen kişilerin verilerini açıklamama kararı almıştı. Bakan Koca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Semptomatik vaka hasta, asemptomatik vaka ise vakadır. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. 29 Temmuz'dan itibaren günlük hasta sayısı olarak verdik' ifadelerini kullanmıştı. Sağlık Bakanlığı 25 Kasım tarihinden itibaren ise tekrar tüm pozitif vakaların sayısını açıklamaya başladı.
'Endişe verici seviyede yüksek sayılar'
DSÖ Türkiye ofisinden Dr. Shaikh 'Türkiye'deki durumun da diğer ülkeler gibi' olduğunu belirterek 'Endişe verici seviyede yüksek sayılarla karşı karşıyayız' dedi.
Shaikh, 'daha fazla test yapmanın sadece pozitif vakaları değil, aynı zamanda yüksek oranda salgını yayma riski olanların ortaya çıkmasını' da sağladığına vurgu yaptı.
'Türkiye, tıpki diğer ülkeler gibi sokağa çıkma yasağıyla birlikte harekete geçiyor' diyen Shaikh Türkiye'de alışveriş merkezlerine HES kodu olmaksızın girilemediğine dikkat çekti.
Shaikh sözlerini 'Bu açıdan bakıldığında tedbirler daha güçlü bir biçimde uygulanıyor. Umarız ki önemli oranda virüsün yayılmasının önüne geçer ve vaka sayıları düşer' diye sürdürdü.
DSÖ'den 'Çöküş yaşanabilir' endişesi
Türkiye'deki sağlık sistemi üzerinde gün geçtikçe artan yüke de değinen Shaikh, 'Her ne kadar Türkiye'deki hastanelerde durum diğer ülkeler, Avrupa ya da Amerika'daki kadar kötü durumda olmasa da, bu şekilde devam ederse o zaman biz de, sağlık sisteminin, hastane sisteminin çöküşünü yaşayabiliriz' dedi.


Hem Sağlık Bakanlığı hem de uzmanlar, vaka artışlarıyla birlikte hastanelerdeki doluluk oranlarının da alarm verici seviyelere ulaştığını belirtiyor.Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nden yapılan açıklamada, 'Birçok büyükşehirde artan hasta sayıları nedeniyle kamuda hastane servislerinin dolduğu, yoğun bakımlarda ise yer kalmadığına dair hastane yöneticilerinden, yerel yöneticilerden, tabip odalarından, sağlık ve emek-meslek örgütlerinden bilgiler kamuoyu ile paylaşılmaktadır' denildi.

Dünyadaki aşı çalışmalarında üç aşı ön plana çıkıyor. Yüzde 90’ın üzerinde etkinlik sağlayan aşılar arasında Alman-ABD ortaklığında üretilen Pfizer ve BioNTech'in aşısı da bulunuyor.Şirket, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde aşının kullanım için izin talebinde bulundu. Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) en geç 29 Aralık'a kadar BioNTech ve Pfizer'in aşısına onay konusundaki kararını vermesi bekleniyor.

İngiltere ise BioNTech ve Pfizer'in geliştirdiği korona aşısına acil kullanım izni veren ilk ülke oldu.Irshad Ali Shaikh, aşıyla ilgili haberlerin 'sevindirici' olduğunu, ancak 'herkesi aşılamanın aylar sürebileceğine' vurgu yaptı. Shaikh, aşı uygulanmasında yüksek bir seviyeye ulaşılsa bile 'belli bir süreye kadar maske, sosyal mesafe, el yıkama ve evde kalmaya kati bir şekilde uymaya devam edilmesi' gerektiğini de söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği ve Türkiye'de Faz-3 çalışmaları devam eden aşıdan 50 milyon doz temini için sözleşmenin imzalandığını ve ilk aşılamalara bu ay başlanacağını açıkladı. Koca, aşının ilk kısmının Türkiye'ye 11 Aralık'tan sonra gelmesinin beklendiğini de belirtti.

Çin'in geliştirdiği aşıyla ilgili de sorulara yanıt veren DSÖ Türkiye ofisinden Shaikh, DSÖ'nün Çin aşısıyla ilgili sadece Çinli yetkililerin paylaştığı bilgilere sahip olduğunu, üçüncü aşamaya dair henüz bilgilerinin olmadığını söyledi.
İNAKTİF AŞI NEDİR?
Koronavirüs aşıları geliştirilirken iki farklı yöntem kullanıldı. Birincisi inaktif virüs, ikincisi ise mRNA yöntemiyle üretilen aşılar...
Çin'in aşısı, diğerlerinin aksine inaktif yöntemle üretildi. Eski bir yöntem olarak bilinen bu yöntemde kimyasal veya fiziksel bir yol kullanılarak inaktif virüs tekniğiyle geliştiriliyor. Moderna ve BioNTech aşıları ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor.
'Sağlık çalışanları hâlâ aynı çalışanlar'
Sağlık çalışanlarının bu süreçte yıprandığına değinen DSÖ Türkiye Ülke ve Avrupa Merkez İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Ofisi Geçiçi Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh, 'Aklımızdan çıkarmamamız gereken aynı zamanda bir şey de var, o da sağlık çalışanlarımızın bahardan bu yana dinlenmeksizin savaş halinde olması' dedi.
Sağlık çalışanlarının 'gerçek kahramanlar' olduğunu söyleyen Shaikh, 'Sağlık çalışanlarımız aynı kapasiteyle hastanelerde çalışmaya devam ediyor. Aşının geliyor olması durumu değiştirmiyor çünkü sağlık çalışanları hâlâ aynı çalışanlar. Bunu gerçekten aklımızdan çıkarmamamız ve onları düşünmemiz lazım' ifadesini kullandı.
Duyarlılık çağrısı da yapan Shaikh, 'Rolümüzü oynamalı ve gereksiz yere sağlık çalışanlarının yükünün arttırılmaması' gerektiğini söyledi.
Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre Türkiye'de 200'ün üzerinde sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Koronavirüs sürecinde en yüksek risk grubunda bulunan sağlık çalışanları, 'Covid-19 sağlık çalışanları meslek hastalığı yasası'nın çıkarılmasını ve Covid-19'un meslek hastalığı olarak tanınmasını talep ediyor.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

FİLİSTİN EYLEM PLANINI İMZALAMAYAN TÜRKİYE VE HAKAN FİDAN’A ÖZEL’DEN SERT TEPKİ

HATAY’DA BABA DEHŞETİ: OĞLUNU SOKAK ORTASINDA DEFALARCA BIÇAKLADI!

HATAY’IN İKİ YAKASI 55 KİLOMETRELİK YENİ YOL İLE BİRLEŞTİ

MHP'NİN KOMİSYONDA GÖREVLENDİRDİĞİ İSİMLER NETLEŞTİ

BURSA'DAKİ YANGINDAN ŞEHİT HABERİ GELDİ

ELAZIĞ’DA ORMAN YANGINI 2 GÜNDÜR SÜRÜYOR! RÜZGAR TEHLİKEYİ BÜYÜTTÜ

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI OKTAY SARAL’DAN BURSA İÇİN DUA

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAY OFİSİ AÇILDI: “BU OFİS MİLLETİN OFİSİDİR!

ABDULLAH GÜL: DÜNYA HİÇ GÖRÜLMEDİĞİ KADAR TEHLİKELİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

BURSA’DA ORMAN YANGINI BÜYÜYOR: KESTEL VE GÜRSU ALEVLERLE MÜCADELE EDİYOR!

ADLİ TIP'TAN MEHMET MURAT ÇALIK AÇIKLAMASI

İSKENDERUN’DA ŞEHİT OLAN İKİ ASKER İÇİN SİYASİLERDEN SERT TEPKİ

KARABÜK'TE 4 GÜNDÜR SÜREN YANGIN KÖYLERE YAKLAŞTI: YOĞUN MÜDAHALE SÜRÜYOR

İMRALI HEYETİNDEN ÖCALAN GÖRÜŞMESİ SONRASI AÇIKLAMA: "KOMİSYON" VURGUSU

ANTALYA'DAKİ ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE RÜŞVET SORUŞTURMASINDA İKİNCİ DALGA: İKİ İSİM TUTUKLANDI

ÖCALAN’IN İMRALI’DA SOLUNA OTURTTUĞU İSİM TAHLİYE OLDU

CUMA VAAZINDA FAİZ İSYANI: CEMAATTEN BİR KİŞİ MİNBERE ÇIKTI

BAKAN TUNÇ:25 BİN HAKİM VE SAVCIYA TÖHMET ALTINDA BIRAKMAK HUKUKA AYKIRIDIR”

MSB’DEN AÇIKLAMA: İSKENDERUN’DA YÜKSEK ATEŞ NEDENİYLE İKİ ASKER ŞEHİT

MANSUR YAVAŞ: DODURGA MAHALLESİ’NDE RANTA DAYALI İMAR PLANLARI MAHKEMEDE KAYBEDİLDİ

ERDOĞAN:“PUTİN VE TRUMP’I İSTANBUL’DA BİR ARAYA GETİRMEK İSTİYORUM”

FRANSA'DA YARGITAY'DAN "BEŞAR ESAD" KARARI

ABDURRAHMAN TUTDERE'NİN EV HAPSİ KARARI KALDIRILDI

AYŞE TOKYAZ CİNAYETİ SORUŞTURMASI: 4 POLİS VE 1 GÜVENLİK AMİRİ TUTUKLANDI

LÜBNANLI DEVRİMCİ CORC ABDULLAH SERBEST BIRAKILDI

BAKIRKÖY MİTİNGİ OPERASYONU: 10 TİP'Lİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ

ARINÇ’TAN ÇALIK’A HASTANE ZİYARETİ: ÇALIK PIRLANTA GİBİ İNSAN

DİYARBAKIR'DA PETROL KUYUSUNDA PATLAMA: 2'Sİ AĞIR 7 İŞÇİ YARALI

TİP’E BAKIRKÖY MİTİNGİ OPERASYONU: PARTİ YÖNETİCİLERİ VE ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI

Yükleniyor


MHP'NİN KOMİSYONDA GÖREVLENDİRDİĞİ İSİMLER NETLEŞTİ

BURSA'DAKİ YANGINDAN ŞEHİT HABERİ GELDİ

ELAZIĞ’DA ORMAN YANGINI 2 GÜNDÜR SÜRÜYOR! RÜZGAR TEHLİKEYİ BÜYÜTTÜ

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI OKTAY SARAL’DAN BURSA İÇİN DUA

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAY OFİSİ AÇILDI: “BU OFİS MİLLETİN OFİSİDİR!

ABDULLAH GÜL: DÜNYA HİÇ GÖRÜLMEDİĞİ KADAR TEHLİKELİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

  • Pazar 38.9 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Salı 33.7 ° / 20.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2