Liberal Demokrat Parti'nin eski Genel Başkanı Cem Toker, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın şans oyunlarıyla ilgili açıklama yapmamasını eleştirerek, sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunmuştu. 'Ayıp oluyor ama... Yılbaşı öncesi bir soru sordum, tık yok. Piyango bileti almak dinen haram mı, değil mi? Her mesai günü yaklaşık 50 milyon vergi veriyoruz, basit bir soruya yanıt alamıyoruz' ifadelerini kullanmıştı.
Diyanet, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken LDP üyesi bir kişi, kuruma “Milli Piyango bileti almak haram mıdır?” sorusunu gönderdi. Toker'in paylaştığı Diyanet'in cevabında, 'Şans faktörüne dayalı olan piyango, loto, toto, iddia, müşterek bahis ve ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır. Buna göre; milli piyango bileti ve çıkan ikramiyeyi almak haramdır' denildi.
'MİLLİ PİYANGO HASILATININ YÜZDE 18'İ VARLIK FONUNUN KASASINDA'
Milli Piyango İdaresinin şans oyunu çekilişleri 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Türkiye Varlık Fonu üzerinden İtalyan şirket ve Demirören Holding ortaklığı olan Sisal Şans’a devredilmişti. Milli Piyango İdaresinin yaptığı çekilişlerde ikramiye kazanan yurttaşın ikramiye tutarlarında daha önce herhangi bir kesinti yapılmazken, Ağustos ayında yapılan bu özelleştirme ile birlikte artık talihlilerden vergi alınmaya başlanmıştı.
Konuya ilişkin rapor hazırlayan CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, 'Türkiye Varlık Fonu vatandaşlarımıza, ikramiye çıktığına çıkacağına pişman etmeye devam ediyor” diyerek tepki göstermişti. Yavuzyılmaz, 'Daha önce Milli Piyango İdaresi’nin yaptığı çekilişlerde elde edilen hasılattan yüzde 18 KDV, yüzde 10 şans oyunları vergisinin devletin hazinesine ödendiğini' belirterek, 'özelleştirme ile hasılatın yalnızca yüzde 10’nun devletin kasasına aktarıldığını yüzde 18’lik KDV'nin ise Türkiye Varlık Fonu’nun kasasında kaldığını' söylemişti.