Demirtaş, savunmasında Anayasa'nın 83. maddesindeki 'Milletvekilleri yaptıkları konuşmadan sorumlu tutulamaz' ifadesini hatırlatarak, 'Vereceğiniz kararla Anayasa'ya, TCK'ya, yargıya bağlı olup olmayacağınızı göstereceksiniz' dedi.
İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Demirtaş SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldı.
'HAKKIMDA 122 DAVA AÇILMIŞ, BU BASKI KURMAK İÇİNDİR'
Demirtaş savunmasında, şunları söyledi:
'Pandemi nedeniyle SEGBİS'te avukat bulundurma hakkım da elimden alınmış durumda. Hukuki destek alamıyorum. Mart ayından bu yana avukatlarımla açık görüş yapamadım. Anayasa'nın 83. Maddesi 'Milletvekilleri yaptıkları konuşmadan sorumlu tutulamaz' diyor. Vereceğiniz karar ile Anayasa'ya, TCK'ya, yargıya bağlı olup olmayacağınızı göstereceksiniz. Galata Kulesi'nin altında oturup, 'Galata Kulesi var mıdır yok mudur'u tartışmak gibidir. Bu kararı tartışarak yargıyı baskı altına almaya çalışıyorlar. Bu kararın bağlayıcı olduğunu da olmadığını da tartışmak yanlıştır. Siz 83/1'de tanınan hakkı mı esas alacaksınız yoksa Tayyip Erdoğan'ı mı, Mehmet Uçum'u mu yoksa Süleyman Soylu'yu mu esas alacaksınız?'
AİHM'in kendisi hakkında verdiği 'Derhal serbest bırakılmalı' kararını hatırlatan Demirtaş, “Bu karar diyor ki tutuklama siyasi saiklerle yapılmıştır. Benim kararlarım altında imzası bulunan tüm hakim ve savcıların ağır suç işlediği kesinleşmiştir. Bir kişiyi siyasi saiklerle tutuklamak bir suçtur. Sizi de bu suça ortak etmek istiyorlar. Siyasi saiklerle tutuklu bulunduğum için savunma yapamıyorum. 'Selahattin Demirtaş bir siyasetçidir, tutuklu olduğu için duruşmaya getirilmedi' diye karar düşmeniz gerekiyor. Hakkımda 122 dava açılmış. Bu baskı kurmak içindir. Şu anda yargıda, siyasette, medyada, iş camiasında bir yapılanma var. Derin diyeceğim ama ortadadır, derinde değildir' ifadelerini kullandı.
BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERE SELAM
Rektör atamasını protesto eden Boğaziçili öğrencilere selam gönderen Demirtaş, şöyle devam etti:
'Son olarak cezaevlerinde de sorunlar var, açlık grevinde olan arkadaşlarım var. Onları da selamlıyorum. Boğaziçili öğrencileri selamlıyorum. Anayasa ve yasalar gösteri yapma hakkını güvence altına almış durumda. Dün televizyondan izledik polislerin öğrencilere müdahalesini. 10 polis bir kişiye müdahale ediyor, biri de yumruk atıyor. Bunu dile getiren bana mı dava açılacak yoksa bu şekilde müdahale edenlere mi? Sizden beklentim hukuku savunun. Bana ceza mı verirsiniz, vermez misiniz siz bilirsiniz. Ama kendinizi esas alın dosyaya bakarak ve hukuka göre karar verin. Başka bir şeyin etkisi altında kalmayın.”
DURUŞMA 26 MAYIS'A ERTELENDİ
Selahattin Demirtaş'ın usul yönündeki savunmasından sonra avukatlar, söz alarak usul yönünden beyanda bulundu. Avukatların beyanlarının ardından mahkeme, bir sonraki duruşmayı 26 Mayıs'a erteledi.
'DEMİRTAŞ REHİNE OLARAK TUTULMAYA DEVAM EDİYOR'
Öte yandan, Halkların Demokratik Kongresi, Demokratik Bölgeler Partisi ve HDP Milletvekilleri duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, açıklamasında AİHM kararının derhal uygulanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
'Selahattin Demirtaş’ı ve tüm siyasi rehineleri serbest bırakın demek için buradayız. Bu ülkede hukuk yok, yargı yok, adalet yok. Talimatla yürüyen bir yargı sistemi var. Demirtaş ile ilgili AİHM kararı uygulansın. Hala Demirtaş rehine olarak tutulmaya devam ediyor. HDP’nin kendisine kaybettiren olduğunu çok iyi biliyor. O nedenle en fazla HDP’ye saldırıyor. Dün Boğaziçi öğrencilerine, ondan önceki gün işçilere, direnen herkese saldırılarını görüyoruz. Bunun tek nedeni kendi iktidarlarını korumak. Uluslararası sözleşmeye imza attıysanız kararlarını da uygulamak zorundasınız.'